Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

PNR

Η συζήτηση αναφορικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις επιβατών το οποίο έχει καθιερωθεί ως PNR  δεν είναι σημερινή. Έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια και ασφαλώς δεν είναι Ευρωπαϊκή. Κατόπιν έντονης πολιτικής απαίτησης υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει εξαναγκαστεί ουσιαστικά η Ε.Ε. να θεσπίσει ένα πλαίσιο καταγραφής και αποστολής σημαντικών προσωπικών δεδομένων των επιβατών αρχικά προς τις ΗΠΑ και στην πορεία επεκτάθηκε σε εθελοντική βάση για πτήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επέμβαση στα θέματα της ιδιωτικότητας της ζωής των πολιτών. Για  παράδειγμα ακόμα και το γεγονός ότι ένας επιβάτης επιλέγει να φάει φαγητό χορτοφαγικό είναι κριτήριο που καταγράφεται ως στοιχείο ενδεχόμενης ανάμειξης με μουσουλμάνους τρομοκράτες. Επομένως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Υπάρχει ένας κατάλογος από είκοσι κατηγορίες προσωπικών στοιχείων που πρέπει να παραδίδονται πριν τη πτήση. Αν για παράδειγμα αργήσεις και χάσεις τη πτήση, αυτό καταγράφεται ως πιθανός λόγος διάπραξης αδικήματος.

Ως ΑΚΕΛ δε διαφωνούμε με μέτρα τα οποία τείνουν να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικά φαινόμενα τα οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και τα οποία βεβαίως καταδικάζουμε, αλλά υπάρχει αυτή η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει: σε ποιο βαθμό πρέπει να υπάρχει επέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών με αφορμή ή κατ’ επίκληση των συγκεκριμένων αδικημάτων ή εγκλημάτων που γίνονται ανά το παγκόσμιο και ποια είναι η ισορροπία που πρέπει να εξευρεθεί.

Έχουμε ζητήσει λοιπόν σήμερα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μας ενημερώσει ποια ήταν η θέση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Συμβούλιο που αποφάσισε για αυτή τη νομοθεσία, ποια είναι η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με ζητήματα που άπτονται συνταγματικών δικαιωμάτων, ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Θέσαμε ερωτήματα αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής. Ενώ η υποχρέωση είναι να αποστέλλονται στοιχεία και δεδομένα για πτήσεις προς τρίτες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να παραδίδει και να ανταλλάσσει στοιχεία και για πτήσεις εντός Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.

Εκ πρώτης όψεως θεωρούμε ότι έχει υπερβάλει εαυτόν η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Έχει εισάξει πχ πρόνοια για τον καταρτισμό προφίλ για τον επιβάτη που δεν ήταν υποχρέωση από την οδηγία. Πρέπει να πω ότι το λεγόμενο profiling που κάνει η αστυνομία ανά το παγκόσμιο έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως παράνομο. Οσμιζόμαστε ότι με αφορμή αυτή τη νομοθεσία έχουν παρεισφρήσει πρόνοιες που δεν είναι υποχρεωτικές αλλά που ίσως να είναι βολικές για κάποιες υπηρεσίες του κράτους. Θα ξεκινήσει η συζήτηση και εδώ θα είμαστε να δούμε τα επί μέρους θέματα.

Να σημειώσω επίσης ότι δεν έγινε κανένας διάλογος με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει η Βουλή να δώσει φωνή στις οργανώσεις αυτές.

Προβλήματα Ειδικών Αστυνομικών

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ ξεκινήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών μια συζήτηση που αφορά στους ειδικούς αστυνομικούς και πρέπει να πω ότι νιώθουμε δικαιωμένοι που οδηγήσαμε στην έναρξη αυτής της συζήτησης. Μιλάμε για μια μεγάλη κατηγορία μελών του αστυνομικού σώματος -γύρω στους 900- οι οποίοι ενώ θα έπρεπε με βάση τη νομοθεσία να εκτελούν ειδικά καθήκοντα, εκτελούν σχεδόν όλα τα αστυνομικά καθήκοντα. Αρκεί να πω ότι το πρόσφατο τραγικό συμβάν στη Λεμεσό αφορά ειδικό αστυνομικό. Πλην όμως, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Επειδή υπάρχει μια αρχή φυσικής δικαιοσύνης η οποία λέει ότι για ίδια εργασία πρέπει να έχεις τα ίδια δικαιώματα εμείς απαιτήσαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα ζητήσουμε και από το Υπουργείο Οικονομικών  να μας ενημερώσουν για τις προθέσεις τους. Διότι εδώ έχουμε διαφορετικά συνταξιοδοτικά, διαφορετικά αφυπηρετικά, διαφορετικά δικαιώματα σε άδεια ασθενείας και άλλα πολλά ζητήματα. Έχει δοθεί ένα παράδειγμα ότι δεν δικαιούνται να κάνουν ανακρίσεις. Επιτρέψτε μου να πω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών δεν κάνει ανακρίσεις αλλά αστυνόμευση. Και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τυγχάνουν και εκμετάλλευσης επειδή είναι ειδικοί αστυνομικοί.

Επομένως έχει ξεκινήσει ο διάλογος και έχουμε δώσει ένα περιθώριο τριών μηνών για να επανέλθουν στην Επιτροπή, να μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου αλλά πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που παραβιάζει δικαιώματα χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι διορίστηκαν με διαφορετικά συμβόλαια σε διαφορετικές εποχές.

06/06/2018

PREV

Το Υπουργείο Παιδείας παραπαίει

NEXT

Γραπτή δήλωση Κώστα Κώστα για τις τιμές των καυσίμων κίνησης