Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Είχαμε ξανά σήμερα ενώπιον μας στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο που αφορά την παροχή δυνατότητας προς την Αστυνομία και την ΚΥΠ για παρακολουθήσεις ιδιωτικής επικοινωνίας. Η σοβαρότητα του ζητήματος, το γεγονός ότι αφορά σε περιστολή συνταγματικών δικαιωμάτων αντανακλάται και στο γεγονός ότι και το ΑΚΕΛ αλλά και το ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι έχουν καταθέσει σημαντικό αριθμό τροπολογιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε το εύρος του νόμου και την αλλοίωση αυτού του Συνταγματικού δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και επικοινωνία. Έχει γίνει μια δημιουργική συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών. Επειδή το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια στις 6 Δεκεμβρίου είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις για τις τροπολογίες και ασφαλώς να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Είναι γνωστή  η δική μας διαχρονική θέση ότι τα όποια όπλα προς τις διωκτικές αρχές πρέπει να εξισορροπούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Πάντα με αυτόν τον γνώμονα, αυτήν την πυξίδα θα τοποθετηθούμε και σε αυτό το νομοσχέδιο.

Θητείες Προέδρου – Βουλευτών

Προ αρκετών χρόνων είχε κατατεθεί ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο, όχι με υπαιτιότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν προωθήθηκε για ψήφιση. Προνοεί για όριο δύο συνεχόμενων θητειών για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τρείς συνεχόμενες θητείες για τους Βουλευτές. Έχουμε ενημερωθεί με έναν περίεργο τρόπο ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν επιμένει στο ζήτημα του καθορισμού θητειών σε ότι αφορά τους Βουλευτές και αφήνει στην Βουλή την επιλογή να ψηφίσουμε σε ότι αφορά τους Προέδρους της Δημοκρατίας. Επειδή υπάρχουν συναφείς προτάσεις νόμου του Κ. Γιώργου Λιλλήκα, στην ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά τις θητείες Προέδρων της Δημοκρατίας. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες ώστε αυτές οι θητείες να μην είναι κατ ανάγκη συνεχόμενες, διαδοχικές αλλά σωρευτικές. Και βεβαίως υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφιση, ανάλογα με την έκβαση και τις πλειοψηφίες που θα δημιουργηθούν, σε ότι αφορά τις θητείες των Βουλευτών . Ως γνωστό και εμείς και άλλα κόμματα έχουμε εσωκομματικά καθορίσει όρια θητειών. Αυτό που συζητείται σήμερα είναι κατά πόσο αυτό θα μετατραπεί και σε Συνταγματική επιταγή και νομοθετική ρύθμιση.

Αυτά λοιπόν τα θέματα θα οδηγηθούν στις Κοινοβουλευτικές μας Ομάδες για τοποθέτηση.

27.11.2019

PREV

Δήλωση Αδάμου Αδάμου για την κυβερνητική πολιτική για το θέμα προστασίας και διαχείρισης του Ακάμα

NEXT

Η κυβέρνηση να ενισχύσει τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για να εκπληρώσει την αποστολή του