Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου

Όλα τα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, που σέβονται τους πολίτες τους, ενσωματώνουν στα συντάγματα και τις νομοθεσίες τους δύο βασικές αρχές και αξίες: Το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

Βρισκόμαστε στο 2019, συζητούμε συνολική μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου, αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θέλει να διατηρήσει ένα απηρχαιωμένο σύστημα σε ό,τι αφορά την έκδοση διαζυγίου. Συγκεκριμένα, δέσμιος των υποσχέσεων που έδωσε αυτός εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού στην Αρχιεπισκοπή, στην Εκκλησία της Κύπρου, προωθεί με νομοσχέδιο συνταγματική τροποποίηση, η οποία να επιτρέπει ως λόγους διαζυγίου μόνο τους λόγους που επιτρέπει η Εκκλησία και μάλιστα αποκλειστικά για όσους πιστεύουν στα ορθόδοξα δόγματα. Δηλαδή οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες, οι Λατίνοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι χιλιάδες των κοινοτικών και πολιτών τρίτων χωρών που παντρεύονται στην Κύπρο καθώς και όσοι συμπολίτες μας δεν θρησκεύουν, για να εκδώσουν διαζύγιο θα πρέπει να υιοθετήσουν τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει καταργηθεί. Kαι αυτό θεωρείται εκσυγχρονισμός από μια κυβέρνηση και ένα κυβερνών κόμμα, το οποίο δηλώνει «σύγχρονο» και «ευρωπαϊκό».

Έχουμε συζητήσει επανειλημμένα το θέμα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και έχουμε ισχυρή άποψη ότι η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου που όντως είναι αναγκαία και έχει καθυστερήσει, θα πρέπει να παίρνει την κοινωνία ένα βήμα μπροστά και όχι να οδηγεί σε πισωγύρισμα.

Ως ΑΚΕΛ μέσω της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας ήδη καταθέτουμε προτάσεις για το σύνολο των νομοσχεδίων και θα προσπαθήσουμε να επιφέρουμε αλλαγές που θα σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών, χωρίς διάκριση στη βάση εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, ή άλλων πεποιθήσεων. Γιατί εμείς πιστεύουμε στον εκσυγχρονισμό και στην πρόοδο της κοινωνίας. Ζούμε στην εποχή όπου τα συντάγματα των κρατών χαρακτηρίζονται από θρησκευτική ουδετερότητα. Κάποιοι θέλουν να μας πάρουν πίσω στο Βυζάντιο.

Σήμερα στην Επιτροπή ξεκινήσαμε την εξέταση του πρώτου από σειρά νομοσχεδίων που ρυθμίζει τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Δυστυχώς εντοπίστηκαν σοβαρά κενά και αδυναμίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί.

13/02/2019

PREV

Η Επιτροπή Σιτηρών έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση ως αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης για κλείσιμο της

NEXT

Η CYTA πρέπει να παραμείνει δημόσιος οργανισμός και να εκσυγχρονιστεί