Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Γ. Τζίμμερ προς Α. Κυπριανού: Καταδικάζω απερίφραστα τη νέα πρόκληση από μέρους της Τουρκίας

Γ. Τζίμμερ προς Α. Κυπριανού: Καταδικάζω απερίφραστα τη νέα πρόκληση από μέρους της Τουρκίας

Επιστολή Προέδρου της Ομάδας της ΕΕΑ/ ΒΠΑ
προς τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

 

Σε απαντητική επιστολή της Προέδρου της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, Γκάμπι Τζίμμερ, προς τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις με την ανανέωση της NAVTEX, παραθέτει τα εξής:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την επιστολή σου και για όλη την πληροφόρηση.

Όπως γνωρίζετε είχαμε ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο το Νιόμβρη 2014 όταν η Τουρκία εξέδωσε την πρώτη της NAVTEX στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο σχετικό ψήφισμα, Ευρωβουλευτές απαίτησαν όπως η Τουρκία τερματίσει τις “προκλητικές ενέργειες” και “απειλές” της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εγώ προσωπικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσα ξεκάθαρα ότι εμείς καταδικάζουμε αυτή την επιθετική πρόκληση. Επιπλέον, υπενθύμισα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχαν ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία σε ότι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες στις διαπραγματεύσεις.

Εξυπακούεται ότι καταδικάζω απερίφραστα τη νέα πρόκληση από μέρους της Τουρκίας. Συμφωνώ πλήρως μαζί σου ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση κάτω από αυτές τις συνθήκες και ότι η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Χαίρομαι που ακούω ότι προγραμματίζετε επίσκεψη σας στις Βρυξέλλες για την Εκδήλωση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειο Πράσινης Αριστεράς με θέμα “Κύπρος και Ενέργεια, Ευημερία στην περιοχή”. Σε αυτή την εκδήλωση η πρόσφατη πρόκληση της Τουρκίας θα είναι βέβαια στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω για δυο συναντήσεις που είχα την περασμένη εβδομάδα. Στις 21 Ιανουαρίου είχα συναντήσει, μαζί με τους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου, μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοούμενων και Παθόντων της Βουλής των Αντιπρόσωπων που παρουσίασαν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοούμενων της Κύπρου. Επιπλέον, είχαμε συναντήσει το Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό ο οποίος μας πληροφόρησε για τις πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές σχετικά με πόλη της Αμμοχώστου.

Εν όψη της συζήτησης του ψηφίσματος του ΕΚ για την Έκθεση Προόδου για τη Τουρκία θα υποβάλουμε τροποποιήσεις σε σχέση με την πρόσφατη επιθετική πρόκληση καθώς και για το θέμα των Αγνοούμενων της Κύπρου, που σε αντίθεση με προηγούμενες Εκθέσεις, δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές.

Προσβλέπω στη συνάντηση μας το τέλος Φεβρουαρίου».

01/02/2015

PREV

Θεσμικά, πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

NEXT

Ανάγκη ριζικής αλλαγής στην τακτική της κυβέρνησης