Home  |  Βουλή   |  Γραπτή Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Επιτροπής Εργασίας

Γραπτή Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Επιτροπής Εργασίας

Διαφωνία Υπουργείου Εργασίας για ρύθμιση του προβλήματος που προέκυψε με τους πιστοποιούντες υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλουν αναδρομικά εισφορές στο ΤΚΑ ως αυτοτελώς  εργαζόμενοι, ποσά που φτάνουν και τις €20,000

Στην Κ.Ε. Εργασίας είχαμε συζητήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι θα έπρεπε να δηλωθούν ως αυτοτελώς εργαζόμενοι, όπως οι πιστοποιούντες υπαλλήλοι, οι οποίοι διορίστηκαν από τους οικείους Επάρχους, ορισμένοι προπονητές του ΚΟΑ, σχολικοί συνοδοί και άλλοι.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαίτησαν από τους εργαζόμενους αυτούς την αναδρομική καταβολή (6 χρόνια) των εισφορών τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  δηλαδή οφειλόμενα ποσά που φτάνουν μέχρι και τις €20,000, τη στιγμή μάλιστα που τα πραγματικά συνολικά εισοδήματα πολλών εξ αυτών, είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν.

Κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο να ετοιμάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται, τουλάχιστον το δικαίωμα στα άτομα αυτά να υποβάλουν εκπρόθεσμα την ένσταση τους για καταβολή των εισφορών τους στο ΤΚΑ στη βάση των πραγματικών τους εισοδημάτων αντί στο ύψος του τεκμαρτού.

Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση που λάβαμε, το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από Λειτουργούς του ΤΚΑ σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία, απορρίφθηκε από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη και τη διαφωνία του Υπουργείου να ρυθμίσει το όλο ζήτημα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ άμεσα με την επαναλειτουργία της Βουλής, θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για ρύθμιση του θέματος.

Μέχρι τότε καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία και να αναστείλει τα δικαστικά μέτρα που ξεκίνησε ήδη να λαμβάνει εναντίον των επηρεαζομένων.

Η Κύπρος χρειάζεται μια διακυβέρνηση που θα είναι δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του, δίπλα στους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους και τη μεσαία τάξη. Αυτό μόνο η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά μπορεί να το εγγυηθεί.

18/01/2018

PREV

Καρποφόρησαν οι προσπάθειες του ΑΚΕΛ για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου

NEXT

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας