Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Για την προσφυγική πολιτική

Για την προσφυγική πολιτική

Δήλωση Χάρη Πασιά, Συντονιστή Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση συνεχίζει τις ανέξοδες προεκλογικές εξαγγελίες συνεχίζει να παραγνωρίζει τον προσφυγικό κόσμο.

Για 8 ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους προσφυγικούς οικισμούς σε μια κατάσταση απαράδεχτη.

Σαράντα τρείς πολυκατοικίες σε συνοικισμούς σε όλη την Κύπρο έχουν αναγνωριστεί ως μη επισκευάσιμες, εδώ και δύο χρόνια και το Υπουργείο Εσωτερικών ακόμη δεν έχει αποφασίσει πώς θα λύσει το πρόβλημα. Εκατοντάδες πρόσφυγες ζουν σε συνθήκες επικίνδυνες και αναξιοπρεπείς.

Δεύτερο, το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων παραμένει στάσιμο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και μήνες απαντούν ότι ετοιμάζονται να βγουν σε προσφορές. Τόση είναι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που ενώ υπήρχαν στους προϋπολογισμούς κονδύλια για την εγκατάσταση ανελκυστήρων δεν τα χρησιμοποιούν καταδικάζοντας εκατοντάδες ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία σε ένα παρατεταμένο lockdown.

Τρίτο, το πρόγραμμα έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης έχει βαλτώσει σε τέτοιο βαθμό που μοιάζει τερματισμένο.

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε σε προτεραιότητα τέσσερις πυλώνες για την προσφυγική πολιτική:

  1. Να προχωρήσει άμεσα σχέδιο αναδόμησης και πρόγραμμα ανέγερσης πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς.
  2. Να υπάρχει ένα παγκύπριο συνολικό πλάνο για την εγκατάσταση των ανελκυστήρων το οποίο να θέτει ως στόχο την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε όλες τις πολυκατοικίες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
  3. Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κτηματολογίου ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης.
  4. Να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του σχεδίου αποζημίωσης της απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και να διεκδικούμε για τους πρόσφυγες αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.

21/05/2021

PREV

Κρεσέντο παραχολογίας από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ

NEXT

Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στη Χαραυγή: Η στάση του Προέδρου καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση στο Κυπριακό