Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση

Δήλωση Σταύρης Καλοψιδιώτου, Μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Τουρκία

Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία γίνεται εκτενής αναφορά στην προκλητική στάση που επιδεικνύει η Άγκυρα αναφορικά με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Σημειώνουμε ως θετικό το γεγονός ότι περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, γίνεται επίκληση του Δικαίου της Θάλασσας και των προηγούμενων αποφάσεων της ΕΕ με τις οποίες καλείται να συμμορφωθεί. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επανάληψη της αναφοράς στην απαραίτητη εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας. Σημειώνουμε επίσης το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει έμπρακτα τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Βέβαια, δεδομένων των σημερινών συνθηκών και των πρόσφατων προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, θα αναμέναμε από το Συμβούλιο να καταδικάσει ρητώς την Άγκυρα και να ζητήσει άμεση ανάκληση της τουρκικής NAVTEX.

Ταυτόχρονα, όσο αφορά την απάλειψη της πρότασης που περιλάμβανε το προσχέδιο Συμπερασμάτων για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 (Δικαστική Εξουσία και  Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24  (Δικαιοσύνη), αν και μας ικανοποιεί, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι 14 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν στο άνοιγμά τους. Ενώ η Τουρκία έχει προβεί στις γνωστές πρόσφατες παραβιάσεις, πλην της ρητής διαφωνίας Ελλάδας και Αυστρίας στο άνοιγμα κεφαλαίων, κανένα άλλο κράτος- μέλος δεν στήριξε με σαφήνεια τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί στο Κυπριακό  πλήττουν τη διεθνή αξιοπιστία και την πολιτική θωράκιση που είχαμε επιτύχει επί προηγούμενης κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε, ότι το 2009 το μονομερές πάγωμα έξι ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας δεν προκάλεσε την αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας.  Ούτε και στη συνέχεια δεχτήκαμε πιέσεις για άνοιγμα κεφαλαίων. Σήμερα, σε συνθήκες επιβαρυντικές για την Τουρκία, δεδομένης της κρίσης που η ίδια προκάλεσε με τις επιθετικές της ενέργειες, δυστυχώς είμαστε απομονωμένοι και τυγχάνουμε ελάχιστης μόνο στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

17/12/2014

PREV

Ομιλία Βουλευτή Άντρου Καυκαλιά στη συζήτηση του Κρατικού Πρϋπολογισμού για το 2015

NEXT

18η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών