Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αποτελέσματα 3ου Νεοβαρόμετρου: Ανησυχούν οι νέοι για το μέλλον τους

Αποτελέσματα 3ου Νεοβαρόμετρου: Ανησυχούν οι νέοι για το μέλλον τους

Δήλωση Χρίστου Χριστόφια, βουλευτή ΑΚΕΛ και αναπληρωτή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Συζητήσαμε σήμερα τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από το 3ο κατά σειρά Νεοβαρόμετρο, το οποίο διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα ανέδειξε τις έντονες ανησυχίες των νέων και την αβεβαιότητα που βιώνουν σε σχέση με την εργασιακή τους αποκατάσταση, τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, καθώς και σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την εργασία, την εκπαίδευση και την ψυχική τους υγεία. Ανησυχίες για τα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Κυβέρνηση και Συναγερμός πρέπει επιτέλους να συναισθανθούν τι βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας και ιδιαίτερα η νεολαία μας και να αντιληφθούν ότι οι κοινωνικοοικονομικές τους πολιτικές, σε συνδυασμό με την πανδημία και την ακρίβεια, βάζουν μεγάλη πίεση στις νέες και τους νέους και παράλληλα προκαλούν μεγάλη κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις, οι οποίες θα παίρνουν μποροστά όλους τους εργαζόμενους και θα δίνουν προοπτική, ποιότητα εργασίας και ζωής στους νέους μας, το μέλλον αυτού του τόπου.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί:

  • Ενίσχυση των υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού εντός των σχολείων και μέσω προγραμμάτων του ΟΝΕΚ.
  • Ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων από τη μια και κατοχύρωση κατώτατου μισθού και βασικών ωφελημάτων των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση από την άλλη.
  • Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκταση της σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη του τόπου. Αυτό θα προστατέψει την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας του λαού.
  • Αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα.
  • Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
  • Ψυχολογική στήριξη των νέων.

22/03/2022

PREV

Για τις προτάσεις νόμου που αφορούν απλοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης των οικονομικών καταστάσεων εταιρειών

NEXT

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στη συνάντηση του ΑΚΕΛ με φορείς του Τουρισμού