Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Απαθές μπροστά στον κίνδυνο στάσης πληρωμών στους Δήμους το ΥΠΕΣ

Απαθές μπροστά στον κίνδυνο στάσης πληρωμών στους Δήμους το ΥΠΕΣ

Δήλωση επικεφαλής Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Σταύρου Γερολατσίτη

dreamstime_53693777777[1]Με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγίου Δομετίου νιώθουμε την ανάγκη να τοποθετηθούμε για ακόμη μία φορά στα σοβαρά αυτά ζητήματα.

Τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδεινώθηκαν όταν τον Οκτώβριο του 2013 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μείωσε επιπρόσθετα την κρατική χορηγία κατά 12%.

Πόσο πράγματι το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να παραμένει απαθές όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και σειρά Δήμων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε στάση πληρωμών;

–      Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα στους Δήμους με ορατό τον κίνδυνο να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών.

–     Διερωτόμαστε εάν αυτή η στάση της Κυβέρνησης έχει σχέση με την επερχόμενη πολυδιαφημιζόμενη Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή του σεναρίου των Βρετανών για συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μειώσεις του αριθμού των Δήμων και την κατάργηση του κοινωνικού και υποστηρικτικού προς τους πολίτες ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

–     Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να παρέμβει και να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συμβάλει έτσι που να αποφευχθεί ο κίνδυνος της  στάσης  πληρωμών.

–     Είναι θλιβερό που για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχειρείται να μεταφερθούν στους εργαζόμενους, καλώντας τους να δείξουν κατανόηση σε σχέδια για  μείωση ωρών εργασίας. Πράγμα που αυτόματα θα σημαίνει και μείωση μισθού και βίαιη καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν υποστεί τις ίδιες μειώσεις μισθών και ωφελημάτων όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

–     Όσον αφόρα τη μεταρρύθμιση καλούμε τον Υπουργό να  αρχίσει άμεσα διάλογο.  Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα. Η δυστοκία της Κυβέρνησης να αρχίσει ο διάλογος μας δημιουργεί ερωτήματα και προβληματισμό ότι  τελικά θα εφαρμοστεί η ίδια αντίληψη  όπως στην περίπτωση του κουρέματος, των ιδιωτικοποιήσεων και σειρά άλλων περιπτώσεων.

Το  ΑΚΕΛ  θέλει να διαβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι είναι έτοιμο να  συμβάλει σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Το ενδιαφέρον μας για το θεσμό δεν ήταν ποτέ ευκαιριακό. Στοχεύουμε στην πάρα πέρα ενδυνάμωση του θεσμού, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει στα πλαίσια ενός σύγχρονου και αποκεντρωμένου κράτους περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες, καθώς και οικονομική αυτοδυναμία.

11/4/2014

PREV

Αμείλικτα ερωτήματα για κυβέρνηση και ΔΗΣΥ

NEXT

Επισκέψεις ΑΚΕΛ σε νηπιαγωγεία