Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Απέτυχε ως θεσμός το Ενιαίο Λύκειο

Απέτυχε ως θεσμός το Ενιαίο Λύκειο

 

Γραπτή δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη
μετά από επίσκεψη σε σχολεία της Πάφου

 

Φέτος, περισσότερο ίσως από ποτέ, έχουμε διαβεβαιώσει μέσα από ανοικτό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας ότι το Ενιαίο Λύκειο επιλογής μαθημάτων έχει προ πολλού εξαντλήσει τις δυνατότητες του. Χρειάζεται εδώ και τώρα να συζητήσουμε για ένα νέο κύκλο Λυκείου το οποίο θα στηρίζεται στις επιλογές κατευθύνσεων. Το Ενιαίο Λύκειο δεν μπορεί να προσφέρει πλέον τα απαιτούμενα. Τολμώ να πω ότι έχει αποτύχει ως Θεσμός.

Επισκεφθήκαμε το Λύκειο Κύκκου και το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο, δύο σχολεία τα οποία συστεγάζονται μετά την απόφαση για κλείσιμο του Λυκείου Κύκκου. Μεταφέραμε τη θέση της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Πάφου για διατήρηση του Λυκείου Κύκκου και ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στο χώρο όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο.

Η συστέγαση των 2 σχολείων έχει επιτευχθεί σχετικά ομαλά, χάριν κυρίως στις μεγάλες προσπάθειες των διευθύνσεων των καθηγητών και των μαθητών των 2 σχολείων. Αναμέναμε ότι λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης των δύο σχολείων θα υπήρχε μια ιδιαίτερη φροντίδα από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα περιλαμβανομένης της στελέχωσης.

Γενικότερα φέτος το ζήτημα της σωστής και έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων έχει μετατραπεί σε σοβαρότατο πρόβλημα και αδυναμία, ιδιαίτερα για τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Δημοτική Εκπαίδευση

Είναι με μεγάλη έκπληξη που ακούμε καθημερινά προβλήματα σε Δημοτικά Σχολεία από όλη την Κύπρο για την μη τροφοδότηση των Δημοτικών Σχολείων φέτος με γραφική ύλη και ειδικότερα με τετράδια. Αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο. Πρόκειται για κακό προγραμματισμό.

Επίσης, έχουμε ενημερωθεί ότι στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου, το οποίο έχουμε επισκεφθεί, ενώ είναι σχολείο Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) δεν υπάρχει η αναγκαία τεχνολογική στήριξη όπως βίντεο-προβολείς στις τάξεις και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Γενικότερα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά σχολεία είναι η αντικατάσταση βίντεο-προβολέων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλης τεχνολογίας που καταστρέφονται ή κλέβονται από τα σχολεία μας, όπως και η πολύ παλιάς τεχνολογίας υπολογιστές οι οποίοι ουσιαστικά είναι άχρηστοι.

Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την ικανοποίηση μας για τη δουλειά των εκπαιδευτικών μας στα σχολεία και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν για να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια.

Αρκετά από αυτά τα προβλήματα θα εγείρουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ είτε εγγράφοντας θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής είτε με επερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας.

03/10/2014

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ. Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωση του ΚυπροΚουβανικού Συνδέσμου Φιλίας για αλληλεγγύη στους 5 Κουβανούς πατριώτες

NEXT

Η Κύπρος γέφυρα πρωτοβουλιών για ειρήνευση και όχι έσχατο στρατιωτικό ανάχωμα για πολέμους