Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλιών για την προσφυγική πολιτική
Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλιών για την προσφυγική πολιτική
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει εγγράψει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων θέμα για τη δυνατότητα στήριξης των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και πιο πρόσφατα για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων για αναβάθμιση των υποδομών στους προσφυγικούς συνοικισμούς και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η εγγραφή των συγκεκριμένων θεμάτων έγινε μετά και απο την ανησυχητική κλιμάκωση της προσφυγής των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών στην «επιτροπή αποζημιώσεων» κάτι που όλοι συμφωνούμε ότι θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Στη συζήτηση που ακολούθησε αλλά και ως απάντηση σε επιστολή μου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν διαφαίνεται να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών».
Από δικής μας μεριάς δεν πρόκειται να τερματίσουμε τις προσπάθειες αυτές παρά την αρνητική τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών. Κρίνουμε όμως ως αντιφατική την τοποθέτηση αξιωματούχων του ΔΗΣΥ, οι οποίοι προσπαθούν να μεταθέσουν όλη την ευθύνη για τη βοήθεια του προσφυγικού κόσμου στην Ε.Ε και στα συγκεκριμένα διαρθρωτικά ταμεία.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι με την ανακίνηση του θέματος καταφέραμε όπως οι τεχνοκράτες των Υπουργείων διερευνήσουν το θέμα. Όμως είναι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών που πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για αυτό το λόγο καλούμε τον ΔΗΣΥ, τις θέσεις και εισηγήσεις του να τις διαβιβάζει απευθείας στην κυβέρνηση, αντί οι αξιωματούχοι του να περιορίζονται σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Είναι μάταιη η προσπάθεια να στηθεί από τον οποιοδήποτε προεκλογικό παιχνίδι στις πλάτες του προσφυγικού κόσμου αλλά και των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας. Αυτός ο κόσμος έχει χορτάσει υποσχέσεις το τελευταίο διάστημα ότι θα υπάρξουν σχέδια οικονομικής ενίσχυσης ώστε να μην εξαναγκάζεται κανείς να ξεπουλήσει την περιουσία του στην Τουρκία. Αντί αυτού, είδαμε την κατάργηση της πλειοψηφίας των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης των προσφύγων. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα επικοινωνεί σε καθημερινή βάση με ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια από τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών με εγγυήσεις του κράτους, για να τους ενημερώσει ότι θα εκδοθούν διατάγματα κατάσχεσης ακόμα και κινητής τους περιουσίας. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, έχουν καταχωρηθεί ΜΕΜΟ όχι μόνο στις περιουσίες των οφειλετών και εγγυητών αλλά και στις περιουσίες των παιδιών τους.
Γι’ αυτό το λόγο, θα ήταν πιο χρήσιμο, οι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ να διαβιβάσουν απευθείας στην κυβέρνηση όλες αυτές τις εισηγήσεις που θυμήθηκαν να διατυπώσουν ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές και να επιχειρήσουν να πείσουν τους αρμόδιους Υπουργούς. Ακολούθως ας ενημερώσουν τον κυπριακό λαό για το βαθμό ανταπόκρισης και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
16/04/2014