Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αντίθεση ΑΚΕΛ- Νοσηλευτών στην αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ

Αντίθεση ΑΚΕΛ- Νοσηλευτών στην αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ

Συνάντηση ΑΚΕΛ με φορείς Νοσηλευτικής

22 Οκτωβρίου 2014

Στα πλαίσια επαφών που εγκαινιάζει το ΑΚΕΛ για συζήτηση με φορείς, κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματίες Υγείας στα θέματα των μεταρρυθμίσεων της Υγείας (Γε.Σ.Υ και Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων) πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κόμματος συνάντηση με τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των νοσηλευτών. Εκπρόσωποι από τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής και ειδικότερα του Παγκύπριου Σύνδεσμου Νοσηλευτών και Μαιών,  του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής,  του Κλάδου Γενικής Νοσηλευτικής ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ,  του Κλάδου Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ και της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, συναντήθηκαν στις 22 Οκτωβρίου 2014 με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη και τον επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της ΚΕ Δρ. Άθω Γεωργίου.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι νοσηλευτές αποτελούν ζωτικό κομμάτι του τομέα υγείας και συμμερίζεται τους προβληματισμούς και ανησυχίες των Νοσηλευτών και Μαιών. Το ΑΚΕΛ συμπαρατάσσεται στο πλευρό των νοσηλευτών και θα υπερασπιστεί τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της υγείας.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ του ΑΚΕΛ και των εκπροσώπων των νοσηλευτών και μαίων αναφορικά με τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας για το Γε.Σ.Υ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Ειδικότερα:

  1. Εκφράστηκε η αντίθεση των δύο πλευρών στην προοπτική αλλαγής της φιλοσοφίας του Γε.Σ.Υ και της πιθανότητας δημιουργίας πολυασφαλιστικού σχεδίου και σε βάθος χρόνου ιδιωτικοποίησης της Υγείας, όπως προκύπτει από τις προτάσεις για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
  2. Οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (Ο.Α.Υ) και τη συγκέντρωση τους στο Υπουργείο Υγείας.
  3. Ανησυχία διατύπωσαν και για την προτεινόμενη σύσταση έξι οργανισμών δημοσίου δικαίου με την οποία διακυβεύεται η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, ειδικά σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες που θα προκύψουν.
  4. Υπήρξε προβληματισμός για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για ψήφιση των υπό διαμόρφωση νομοσχεδίων, αφού οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει τις θέσεις των Νοσηλευτών και Μαιών αναφορικά με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των κρατικών νοσηλευτηρίων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά.

Επιπρόσθετα, τονίζει την ανάγκη συζήτησης όλων των δημοσιοϋπαλληλικών ζητημάτων στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού με την ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Θεωρεί ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να διευκρινίσει και να διασφαλίσει τη συνέχιση των Υπηρεσιών για τις οποίες δεν υπάρχει αναφορά στο Γε.Σ.Υ καθώς και των νοσηλευτών που υπάγονται σε αυτές, όπως οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η Υπηρεσία Επισκεπτριών Υγείας.

Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο  Τομέας Εκπαίδευσης των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα.

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των Νοσηλευτών και Μαιών αναφορικά με τις ασαφείς ζώνες των εισηγήσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο «δημόσιας διαβούλευσης».

Τέλος, υποστηρίζει ότι η μισθολογική αναβάθμιση των Νοσηλευτών και Μαιών στις αντίστοιχες μισθολογικές κλίμακες των υπαλλήλων που κατέχουν πανεπιστημιακά προσόντα, αποτελεί θέμα ίσης και δίκαιης μεταχείρισης που πρέπει να εκπληρωθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

26/10/2014

PREV

Ψήφισμα Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

NEXT

Ερωτήματα για τις κυβερνητικές προθέσεις