Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανησυχίες για αλαλούμ για δανειστικά επιτόκια

Ανησυχίες για αλαλούμ για δανειστικά επιτόκια

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Ανησυχίες για αλαλούμ για δανειστικά επιτόκια

 

Την χθεσινή δήλωση για μείωση των δανειστικών επιτοκίων διαδέχθηκαν οι σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας, ότι πρόκειται περί παρερμηνείας των όσων λέχθηκαν από τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί απαράδεχτη την εικόνα αλαλούμ και σύγχυσης γύρω από αυτό το σημαντικό ζήτημα, που αφορά και επηρεάζει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και συνολικά την οικονομία.

Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ουσιαστικής μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, όπως και για μείωση της διαφοράς δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, που είναι τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζουμε επίσης εκ νέου την ανάγκη να προωθηθούν τάχιστα οι αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαδικασία που ακόμη εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, εκεί και όπου γίνεται, προτείνονται δυσμενέστεροι όροι στους μικρο- οφειλέτες.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ξανά την ανάγκη οι τράπεζες να στραφούν στους μεγαλο- οφειλέτες, κατηγορία δανειοληπτών που είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών για ιδιοκατοίκηση. Η έλλειψη αποφασιστικότητας από μέρους των τραπεζών για είσπραξη των οφειλομένων από τους μεγαλο- δανειολήπτες, επιδεινώνει περαιτέρω το φαινόμενο της πιστωτικής ασφυξίας και κατά συνέπεια τη προοπτική χρηματοδότησης της ανάπτυξης της οικονομίας.

Το ΑΚΕΛ, ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι στο βαθμό που περνά από το δικό του χέρι, δεν θα επιτρέψει να κοινωνικοποιηθεί περαιτέρω η τεράστια ζημιά που προκάλεσε η τραπεζική κρίση με τη μεταφορά των βαρών στους μικρο- οφειλέτες, τους εγγυητές και τις μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη θύματα αυτής της κρίσης.

21/01/2015

PREV

Δημιουργία επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές ζητά το ΑΚΕΛ

NEXT

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις θέσεις άλλων χωρών