Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  H ανακριτική διαδικασία μετατρέπεται ξανά σε εργαλείο κατασυκοφάντησης και σπίλωσης ανθρώπων και θεσμών

H ανακριτική διαδικασία μετατρέπεται ξανά σε εργαλείο κατασυκοφάντησης και σπίλωσης ανθρώπων και θεσμών

Ανακοίνωση

 Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απέστειλε σήμερα επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα αναφορικά με το ζήτημα των διαρροών που παρατηρούνται στην ανακριτική διαδικασία γύρω από τα γεγονότα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Δημοσιεύεται αυτούσια η επιστολή, η οποία στάληκε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχηγό Αστυνομίας.

«Είναι γνωστά τα γεγονότα αναφορικά με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ). Ο Κυπριακός λαός παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις αστυνομικές έρευνες για διαλεύκανση ενδεχομένων ποινικών αδικημάτων στην υπόθεση αυτή.

Το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της ταχείας και πλήρους διερεύνησης όλων των πτυχών του μεγάλου αυτού σκανδάλου και ζητά την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όλων όσοι θα διαφανεί ότι πιθανό να ενέχονται στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή διερευνάται, πρωτίστως, λόγω των καταγγελιών και της επιμονής του Βουλευτή του κόμματος μας κ. Αντρέα Φακοντή.

Μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι η ανακριτική διαδικασία μετατρέπεται ξανά σε εργαλείο κατασυκοφάντησης  και σπίλωσης ανθρώπων και θεσμών. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες διοχετεύονται στον τύπο, πληροφορίες για εμπλοκή συγκεκριμένων βουλευτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και άλλων στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ οι πληροφορίες αυτές τους έχουν δοθεί από τους ανακριτές της υπόθεσης. Η διοχέτευση στον τύπο «πληροφοριών» για εμπλοκή όλων αυτών και ιδιαίτερα βουλευτών, θεωρούμε ότι είναι πρακτική, ηθικά και πολιτικά, απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Διερωτόμαστε πραγματικά ποιους εξυπηρετεί η διοχέτευση στον τύπο τέτοιων πληροφοριών. Πώς εξυπηρετείται η ανακριτική διαδικασία όταν άτομα τα οποία ενδεχομένως εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα προειδοποιούνται ότι εναντίον τους υπάρχει μαρτυρία;

Είναι πρόδηλο ότι η διοχέτευση στον τύπο τέτοιων πληροφοριών δε στοχεύει στην εξυπηρέτηση των σκοπών της ποινικής ανάκρισης, αλλά στο διασυρμό προσώπων και θεσμών. Ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει από την ουσία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση και την ισχυριζόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ιδιαίτερα βουλευτών, διερωτόμαστε κατά πόσο:

(α) Έχουν ενημερωθεί επίσημα τα άτομα αυτά για τους ισχυρισμούς Βέργα;

(β) Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα;

(γ) Έχουν διασταυρωθεί ή επιβεβαιωθεί από άλλη μαρτυρία οι ισχυρισμοί του ευρισκόμενου υπό κράτηση τέως δημάρχου Πάφου, ο οποίος μάλιστα έχει προβεί σε ομολογία για την εμπλοκή του στην υπόθεση;

(δ) Έχει ενημερωθεί επίσημα ο πρόεδρος και η Βουλή των αντιπροσώπων για την ισχυριζόμενη εμπλοκή των δύο βουλευτών στην υπόθεση αυτή;

Η διοχέτευση στον τύπο από μέλη της ανακριτικής ομάδας των συγκεκριμένων ισχυρισμών Βέργα, προκαλεί τεράστιο θέμα ηθικής τάξης. Αποκτά μάλιστα μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι την ανακριτική ομάδα καθοδηγεί ανώτατο στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Θεωρούμε ότι η διαρροή προς τον τύπο αυτών των πληροφοριών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας για να ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν διαρρεύσει τις εν λόγω πληροφορίες. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των διαρροών και πως εξυπηρετείται η ανακριτική διαδικασία με τις συγκεκριμένες διαρροές;

Είναι πεποίθηση μας ότι αυτή η πράξη συνιστά τεράστιο θέμα διαπλοκής κάποιων με ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή οι επιλεκτικές διαρροές ονομάτων είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στη σπίλωση, απαξίωση και στοχοποίηση κάποιων.

Επισημαίνουμε ότι με τις συγκεκριμένες πρακτικές, το κύρος και η αξιοπρέπεια των βουλευτών και της Βουλής των Αντιπροσώπων συνολικά, τίθεται σε αμφισβήτηση μέσα στον Κυπριακό λαό, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ως ΑΚΕΛ θα λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πρακτική. Καταστροφική τόσο για τα ήθη της κοινωνίας μας, όσο και για τις ανάγκες διερεύνησης των σκανδάλων».

09/12/2014

PREV

Συνεχίζεται το βόλεμα ημετέρων με αναξιοκρατικά κριτήρια

NEXT

Μακριά από οικιστικές περιοχές οι εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας