Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση Γραφείου Ενέργειας ΚΕ ΑΚΕΛ για σχέδια ΑΠΕ

Ανακοίνωση Γραφείου Ενέργειας ΚΕ ΑΚΕΛ για σχέδια ΑΠΕ

Κάθε άλλο παρά επιτυχημένα μπορούν να θεωρηθούν τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  για την εγκατάσταση εμπορικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, καθώς και άλλων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Εκτός αν το Υπουργείο εννοεί επιτυχία την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών και σε αποσπασματικά σχέδια.

Το ΑΚΕΛ ζητά εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ.

Το 2012, που πραγματοποιήθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για ΑΠΕ εξασφαλίστηκαν τιμές από 7,4 μέχρι 9,5 σεντ/κιλοβατώρα. Σήμερα ο Κύπριος καταναλωτής με βάση το σχέδιο του Υπουργείου πληρώνει 18 σεντ/κιλοβατώρα αγορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα, ενώ οι καταναλωτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πραγματοποιούνται τέτοιοι διαγωνισμοί, για την ίδια ενέργεια καταβάλλουν 1,5 σεντ στην Πορτογαλία, 3,5 σεντ στην Ελλάδα και 5 σεντ στη Γερμανία.

Ακόμα και η ανταγωνιστική αγορά που επικαλείται το Υπουργείο δεν αναμένεται να  επιφέρει μειώσεις των τιμών.

Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ , δεν κατατέθηκε ποτέ ένας ολοκληρωμένος Μακροχρόνιος Ενεργειακός Στρατηγικός Σχεδιασμός με κεντρικό άξονα τον Οδικό Χάρτη της Ε.Ε. μέχρι το 2050, με ενδιάμεσους στόχους το 2030 και το 2040.

Ο  σχεδιασμός θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις πτυχές της ενεργειακής στρατηγικής στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, τις μεταφορές, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

19/01/2022

PREV

Για τις καταγγελίες για εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη και ύπαρξη κυκλώματος εκμετάλλευσης γυναικών

NEXT

Χρειάζεται ενιαία στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων