Home  |  Βουλή   |  “Ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στη Δικαιοσύνη”

“Ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στη Δικαιοσύνη”

Γραπτή Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή και Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Τις τελευταίες βδομάδες το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και καταθέτει προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την προστασία των εργαζομένων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Από την όλη προσπάθεια δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο πυλώνας της Δικαιοσύνης.

Ως γνωστό, από την έκδοση των πρώτων διαταγμάτων της κυβέρνησης, η απονομή της Δικαιοσύνης έχει πληγεί καθοριστικά, αφού ως ήταν αναμενόμενο τα Δικαστήρια και τα Πρωτοκολλητεία -σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται- υπολειτουργούν. Πολίτες και δικηγόροι αδυνατούν να έχουν στοιχειώδη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, με άμεσες επιπτώσεις στο κράτος δικαίου, στη βιωσιμότητα -ιδιαίτερα- των μικρών δικηγορικών γραφείων και στο βιοπορισμό των νέων δικηγόρων.

Έχοντας αυτά υπόψη αναλάβαμε πρωτοβουλίες και προωθήσαμε προτάσεις νόμου, οι οποίες πρόκειται να ψηφιστούν τις επόμενες μέρες. Συνάμα συζητήσαμε με το Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων για την αξιοποίηση της τεχνολογίας ειδικά σε ό, τι αφορά στη λειτουργία των Πρωτοκολλητείων.

Μετά από δύο συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών στις οποίες θέσαμε επί τάπητος και τα προβλήματα και τις προτάσεις μας, αναμέναμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό που έγινε στην παρουσία των φορέων που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη. Από τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού -δυστυχώς- δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κατάληξη.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις πρακτικές δυσκολίες και σεβόμενοι απόλυτα τη διάκριση εξουσιών, θεωρούμε ότι εκτελεστική και δικαστική εξουσία πρέπει να προχωρήσουν με την αίσθηση του επείγοντος στη λήψη μέτρων άμβλυνσης των προβλημάτων και προετοιμασίας για επάνοδο στην ομαλότητα όταν αυτό καταστεί εφικτό. Η προώθηση το συντομότερο κάποιων έστω πτυχών της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης μπορεί να μετριάσει τις σοβαρές επιπτώσεις που ήδη βιώνουν πολίτες και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλοι θα αφουγκραστούν τα μηνύματα της κοινωνίας και των εργαζομένων και ότι θα δοθούν άμεσα λύσεις σε φλέγοντα προβλήματα.

27/04/2020

PREV

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες περιορισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας

NEXT

Κενά και αδυναμίες στη διαχείριση της κατάστασης από το Υπουργείο Παιδείας