Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Αλήθεια, τι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά; Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου

Αλήθεια, τι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά; Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου

Είθισται με τον ερχομό κάθε νέας χρονιάς να απευθύνουμε ευχές και να εκφράζουμε την αισιοδοξία μας ότι η καινούργια χρονιά θα μας φέρει κάτι καλύτερο από την προηγούμενη. Όλοι συμφωνούν ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι πολύ δύσκολη. Εάν ξεκινήσουμε από τους μισθούς, αυτοί έχουν ήδη μειωθεί κατά 15%. Και δυστυχώς προβλέπεται ότι το 2014 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 30%. Oι τιμές των καυσίμων καταγράφουν αύξηση 5,9 σεντ το λίτρο. Από τις 13 Ιανουαρίου ο ΦΠΑ αυξάνεται από 18% σε 19%. Σημειώνουμε ότι από αυτόν τον μήνα μειώνονται οι μισθοί κατά 3% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και η εισφορά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέχρι και 3,5%.

Αυξάνονται οι εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις κατά 0,50% από την 1.1.2014 και έπεται περαιτέρω αύξηση 0,50% από την 1η Απριλίου. Σημειώνεται ακόμα ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη περιέκοψε 127 εκ. ευρώ από τις κοινωνικές παροχές, καθώς επίσης 10 εκ. ευρώ έχουν περικοπεί από τις κοινωνικές συντάξεις. Μπορεί το Μνημόνιο να απαιτούσε 270 εκ. ευρώ περικοπές, όμως η Κυβέρνηση, θέλοντας προφανώς να είναι ο σωστός «yes man» του Eurogroup, περιέκοψε 626 εκ. ευρώ…

Όλα αυτά, λοιπόν, αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα στα κυπριακά νοικοκυριά. Το καλάθι της νοικοκυράς -όπως συνηθίζουμε να λέμε- με όλες αυτές τις περικοπές και με όσες προηγήθηκαν, είναι δυνατόν να μην αδειάσει; Τι να πρωτοθυμηθούμε από τις περυσινές δραματικές εξελίξεις και αποφάσεις, που υποβίβασαν το βιοτικό επίπεδο του λαού μας:

  • 78.000 οι καταγραμμένοι άνεργοι.
  • Εκατοντάδες επιχειρήσεις και καταστήματα ανά την Κύπρο έκλεισαν.
  • Δεκαέξι χιλιάδες (16.000) μαθητές διεκδικούν ένα πρόγευμα στο σχολείο που φοιτούν.
  • Χιλιάδες νέοι αλλά και οικογενειάρχες αναζητούν εργασία σε χώρες του εξωτερικού.
  • Κερδοφόροι Οργανισμοί δημόσιας ωφελείας κινδυνεύουν να ιδιωτικοποιηθούν γιατί, όπως υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, δήθεν αυτό επιβάλλουν οι δανειστές μας.
  • Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται και οι μισθοί των εργαζομένων κουτσουρεύονται.
  • Κατάργηση της δωρεάν διακίνησης μαθητών και συνταξιούχων με λεωφορεία.
  • Κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συνταξιούχους, στους φοιτητές, στους ανέργους και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
  • Η Κρατική Φοιτητική Μέριμνα μειώνεται κατά 800.000 ευρώ.
  • Η Κρατική Φοιτητική Χορηγία, από 70 εκ. μειώνεται στα 63 εκ.
  • Μείωση 957.500 ευρώ γίνεται στο κονδύλι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
  • 4,5 εκ. ευρώ μειώνεται το κονδύλι των δυο Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Τα πιο πάνω είναι μερικά από τα «επιτεύγματα» που μας άφησε κληρονομιά η Τρόικα και οι αποφάσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, τον Μάρτιο της περυσινής χρονιάς στη συνεδρία των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών (Eurogroup). Οι χιλιάδες των εργαζομένων, των ανέργων, των φοιτητών, των ανθρώπων του πνεύματος, οι χιλιάδες δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί που διαδήλωσαν στις 14 του Δεκέμβρη 2013, στη Λευκωσία, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έστειλαν ισχυρό μήνυμα: Η κοινωνία διεκδικεί. Οι άνθρωποι που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο δεν σταματούν να διεκδικούν έναν κόσμο δικαιότερο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες είναι πολλά και πιεστικά, και δεν πείθουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι αλχημείες που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση, για να στρέψει την προσοχή του κόσμου αλλού. Η 14η του Δεκέμβρη ήταν μόνο η αρχή, η οργή του κόσμου ξεχείλισε, η αγωνία του για το αύριο είναι σε οριακό σημείο. Σε αυτές τις τραγικές στιγμές που βιώνει ο τόπος μας, τα οποιαδήποτε μικρο-παραταξιακά καμώματα δεν χωρούν. Πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον των εργαζομένων, το συμφέρον της Κύπρου και της κοινωνίας. Οι πολίτες δηλώνουν παρόντες και διεκδικούν.

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής