Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αδικαιολόγητες και υπερβολικές οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Αδικαιολόγητες και υπερβολικές οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Ανακοίνωση

Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο επιστολής του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού την οποία παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη το μέλος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, με θέμα τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στις τιμές των καυσίμων.

Η επιστολή αποστάληκε στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη σήμερα, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015.

«Ενώ διεθνώς η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 4 δολάρια το βαρέλι στην Κύπρο είχαμε χθες την τρίτη συνεχόμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων μέσα σε 15 μέρες, η οποία ανεβάζει τις συνολικές αυξήσεις στα 13 περίπου σεντ το λίτρο στη βενζίνη και στα 20 περίπου σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι οι αυξήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες και υπερβολικές γι αυτό και δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει την καθολική αντίδραση και την αγανάκτηση της κοινής γνώμης. Για μία ακόμα φορά διερωτόμαστε, πότε πρόλαβαν οι εταιρείες να παραγγείλουν νέα φορτία και πότε ήρθαν στην Κύπρο; Διερωτόμαστε επίσης αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους έχουν ελέγξει, πότε τα φορτία αυτά με τις πιο ψηλές τιμές αγοράς είχαν παραγγελθεί, με ποιά τιμή αγοράς, πότε ήρθαν στη Κύπρο και κυρίως πότε εξαντλήθηκαν τα προηγούμενα αποθέματα;

Δυστυχώς κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους αδυνατούν να προστατεύσουν τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, είναι σχεδόν ταυτόχρονες και περίπου οι ίδιες σε όλες τις εταιρείες, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες μας για ύπαρξη και λειτουργία  καρτέλ. Την ανυπαρξία ελέγχου στις τιμές των καυσίμων,  διαπιστώνει και ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεση του για το 2013. Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, οι αδυναμίες και τα κενά που συνεχίζουν να παρατηρούνται είναι τέτοια που εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, κατά πόσο το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα πετρελαιοειδή στην αγορά είναι ή όχι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες. Επισημαίνουμε την παρατήρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι δέκα χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για φιλελευθεροποίηση των τιμών και ενώ ενδεχομένως να υπάρχει η εντύπωση στους καταναλωτές ότι διεξάγεται ικανοποιητικός έλεγχος των τιμών, ουσιαστικά ο έλεγχος αυτός που απαιτείται δε διεξάγεται.

Κύριε Υπουργέ ,

Ως ΑΚΕΛ σας καλούμε να λάβετε άμεσα μέτρα τα οποία θα σταματήσουν την αισχροκέρδεια από μέρους εταιρειών πετρελαιοειδών. Κάποιοι θησαυρίζουν σε βάρος του κυπριακού λαού ο οποίος αγωνίζεται μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες να επιβιώσει. Την ώρα που πολλοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας, ορισμένοι το μόνο που σκέφτονται είναι το υπερβολικό κέρδος.

Το Υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των τιμών των πετρελαιοειδών. Θα πρέπει επίσης ως Υπουργείο να εφαρμόσετε τα μέτρα που είχατε προσωπικά εξαγγείλει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τον περασμένο Οκτώβριο και κυρίως θα πρέπει ως Υπουργός να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου για τις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων (πλαφόν). Τέλος σας καλούμε όπως ζητήσετε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, να επισπεύσει τη διεξαγωγή της αυτεπάγγελτης έρευνας για τις τιμές των καυσίμων που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, τα αποτελέσματα της οποίας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν».

27/02/2015

 
 

PREV

Ανησυχία για τις μεθοδεύσεις ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ σε σχέση με τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα

NEXT

Μαζικό και δυναμικό παρόν στη μεγάλη παγκύπρια κοινωνική κινητοποίηση στις 4 του Μάρτη