Home  |  Βουλή   |  Αβεβαιότητα σχετικά με τα κυβερνητικά τσιφλίκια στην Πάφο

Αβεβαιότητα σχετικά με τα κυβερνητικά τσιφλίκια στην Πάφο

Συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας τα προβλήματα και η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Πάφο, σε σχέση με την ανανέωση συμβολαίων ενοικιαστών κυβερνητικών τσιφλικιών.

Το πρόβλημα ταλαιπωρεί τους αγρότες της περιοχής εδώ και μια δεκαετία, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και αναβολές.

Δυστυχώς και σήμερα, παρά την θετική αντιμετώπιση από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών να επιλύσουν το πρόβλημα, επειδή στο τέλος της ημέρας αυτό που μετρά είναι οι αποφάσεις και όχι οι εξαγγελίες, αυτό που προκύπτει μέσα από τη σημερινή συνεδρία είναι νέες αναβολές σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων, νέα χρονοδιαγράμματα και νέες υποσχέσεις.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι το κράτος αρνείται να υπογράψει νέα συμβόλαια με τους γεωργούς από το 2010 και μετά και ο λόγος είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει για άλλες χρήσης κάποιες από αυτές τις περιοχές που σήμερα αναπτύσσουν γεωργική δραστηριότητα οι αγρότες.

Έκτοτε παραμένει το ζήτημα και ακόμη αναζητείται λύση. Έχει δοθεί η υπόσχεση ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου για δύο συγκεκριμένες περιοχές, στην Αχέλια και στα Κούκλια, θα κατατεθεί πρόταση στην διυπουργική επιτροπή από το Κτηματολόγιο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί ανάλογη εισήγηση και για τις υπόλοιπες περιοχές που επηρεάζονται για λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Ως Επιτροπή έχουμε αποφασίσει και έχουμε καθορίσει ότι εντός Σεπτεμβρίου το θέμα θα επανέλθει στην επιτροπή στην παρουσία των δύο Υπουργών, Εσωτερικών και Γεωργίας, για να ενημερωθούμε και για τις τελικές τους αποφάσεις.

Οι άνθρωποι, έχοντας κατά νου ότι είναι σε μια φάση αβεβαιότητας, δεν μπορούν να οργανώσουν τη δουλειά τους και υπάρχουν προβλήματα στη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα διότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια συμβολαίων.

23.06.2020

PREV

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη μετά την Επιτροπή Εξωτερικών για την κατασκευή του αγωγού EASTMED

NEXT

Περιθώρια βελτίωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις φυλακές