Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Έφυγε ο Γρηγόρης Σπύρου

Έφυγε ο Γρηγόρης Σπύρου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του Γρηγόρη Σπύρου, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια μέλος της.

Ο Γρηγόρης Σπύρου γεννήθηκε το 1924 στην Πάνω Λακατάμια σε φτωχή εργατική οικογένεια. Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Μια από τις εντονότερες και πιο οδυνηρές παιδικές του μνήμες ήταν το ξεπούλημα της οικογενειακής στέγης από τοκογλύφους.

Ο Γρηγόρης Σπύρου ρίχτηκε στη βιοπάλη μόλις αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο. Εργάστηκε αρχικά ως μαθητευόμενος κτίστης και στη συνέχεια σαν ανειδίκευτος εργάτης στα ανακουφιστικά έργα, στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η κοινωνική αδικία και εκμετάλλευση τον οδήγησαν από νεαρής ηλικίας στο δρόμο της οργανωμένης πάλης της Αριστεράς. Στη διαμόρφωση της ιδεολογικο-πολιτικής του συνείδησης επέδρασαν συγχωριανοί του μέλη του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, οι οποίοι επέστρεψαν στο χωριό το 1939 μετά το κλείσιμο του Μεταλλείου του Μαυροβουνιού ένεκα της έκρηξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το καλοκαίρι του 1940 ο Γρηγόρης Σπύρου ήταν ένας από ιδρυτικά μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Ένωσης Νέων Π. Λακατάμιας. Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΚ.

Με την ίδρυση του ΑΚΕΛ το 1941 ο Γρ. Σπύρου αναλαμβάνει Γραμματέας της Κομματικής Ομάδας του χωριού του και επίσης αναλαμβάνει την ευθύνη της παρακολούθησης των κομματικών ομάδων των γειτονικών χωριών. Το 1947 εκλέγεται μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας και το 1952 εκλέγεται για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Την ίδια περίοδο υπήρξε για δυο περίπου χρόνια Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Οργανωτικός Γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας Κερύνειας.

Ο Γρηγόρης Σπύρου στη μακρόχρονη κομματική του δράση, πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της Αριστεράς. Το 1948 στην διάρκεια της μεγάλης απεργίας των οικοδόμων κρατήθηκε χωρίς δίκη για μια βδομάδα στα αστυνομικά κρατητήρια. Το 1952 καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλακή για τη συμμετοχή του σε διαδήλωση κατά της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη. Τον Δεκέμβρη του 1955 ήταν ένας από τις δεκάδες στελέχη του ΑΚΕΛ που συνελήφθησαν από τους βρετανούς αποικιοκράτες όταν οι βρετανοί έθεσαν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ. Παρέμεινε φυλακισμένος για 18 μήνες στα κρατητήρια Δεκέλειας, Πύλας και Κοκκινοτριμιθιάς και τις Κεντρικές Φυλακές. Ήταν από τους τελευταίους που απολύθηκαν τον Μάη του 1957.

Ο Γρηγόρης Σπύρου ήταν νυμφευμένος με την Καλλιόπη Σπύρου, τη γνωστή και εξαίρετη ερμηνεύτρια των κυπριακών τραγουδιών.

Η κηδεία του Γρηγόρη Σπύρου θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 2 μ.μ. από την εκκλησία Αγ. Βαρβάρας Καϊμακλίου. Επικήδειο θα εκφωνήσει ο Στ. Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας Κερύνειας

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην συντρόφισσα της ζωής και των αγώνων του Γρηγόρη Σπύρου, Καλλιόπη καθώς και στους άλλους οικείους.

PREV

Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του ΑΚΕΛ για πολιτικές Ε.Ε.

NEXT

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης