Ένα από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα το ότι η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο
Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
16 Μαρτίου 2015
Είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και τις δυο χώρες. Εκφράσαμε τη στήριξη μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρηθεί το δικαίωμα να ασκηθούν πολιτικές τέτοιες σε εθνικό επίπεδο που να μπορούν να αποφέρουν τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα, δίχως να υπάρχουν οι ίδιες σοβαρές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων. Πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ δεν λαμβάνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ θέλουν να τις επιβάλουν σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και θέλουμε να ακουστεί η διαφορετική άποψη.
Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι η Κύπρος παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς μίμηση από ορισμένους, ο Α. Κυπριανού είπε ότι οι Ευρωπαίοι μας επέβαλαν αποφάσεις που κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία, η οποία θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση σήμερα αν δεν λαμβάνονταν, αφού αυτές δεν ήταν αναπόφευκτες. Μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που έκανε τότε η κυβέρνηση Χριστόφια με την Τρόικα. Οι πιέσεις που ασκούνται πάνω στην ελληνική κυβέρνηση είναι παρόμοιες, ίσως και μεγαλύτερες, με αυτές που ασκούντο τότε στο Δ. Χριστόφια.
Το ότι η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα. Τα μνημόνια όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι διάρκειας τριών ετών και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης από τους δανειστές, διότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο. Πέρα από αυτό υπάρχουν και άλλες αποφάσεις της ΕΕ, όπως πχ η Στρατηγική της Λισσαβόνας, που διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δε μας επιτρέπει να ασκήσουμε διαφορετικές πολιτικές. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Η Ιρλανδία παρουσιάζεται ως χώρα πρότυπο που βγήκε από το μνημόνιο και εφαρμόζει δίκη της πολιτική. Αν είναι έτσι γιατί οι Ιρλανδοί βρίσκονται συνέχεια στους δρόμους και διαδηλώνουν; Επειδή ευημερούν τώρα που έφυγαν από το μνημόνιο; Είτε εντός είτε εκτός μνημονίου τους επιβάλουν τις ίδιες πολιτικές.
Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαφοροποιείται όσον αφορά τη στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι εμείς ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μας πρέπει να σας πω ότι έχει μια προσέγγιση Τζέκιλ και Χάιντ. Ο κ. Αναστασιάδης δημόσια στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση όμως ο Υπουργός Οικονομικών δημόσια και στα συμβούλια υπουργών τοποθετείται με διαφορετικό τρόπο. Δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική θέση της κυπριακής κυβέρνησης.
Συζητήσαμε και το Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα. Τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις και την ανάγκη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σύντομα, διαπραγματεύσεις οι οποίες θα βασίζονται στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός αποτελούν το βασικότερο μας στήριγμα σε αυτή την προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.