Home  |  Βουλή   |  Έκθεση – καταπέλτης Γενικού Ελεγκτή για ιδιωτικοποίηση Λιμανιού Λεμεσού

Έκθεση – καταπέλτης Γενικού Ελεγκτή για ιδιωτικοποίηση Λιμανιού Λεμεσού

Δήλωση Α. Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού είναι καταπέλτης κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη, καθώς επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τα σκάνδαλα και την κακοδειχείριση από μέρους των κυβερνώντων, τα οποία και αναδείξαμε ως ΑΚΕΛ καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού.

Είναι πασιφανές ότι η ιδιωτικοποίηση έχει βλάψει τα συμφέροντα της Κύπρου, της οικονομίας και της κοινωνίας της. Ο Γενικός Ελεγκτής, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση συνήψε συμβάσεις με όρους ζημιογόνους για το κράτος και τα δημόσια οικονομικά. Αρχικά οι αρμόδιοι Υπουργοί έλεγαν ότι σε βάθος 25 χρόνων το κράτος θα είχε έσοδα από την ιδιωτικοποίηση ύψους €2,1δις, ενώ σήμερα το ποσό περιορίζεται στα €666εκ. Μέσα από την Έκθεση επιβεβαιώνονται και οι καταγγελίες μας για τεράστια αύξηση των λιμενικών τελών και προώθηση των συμφερόντων των ιδιωτών αντί του δημοσίου.

Απαράδεκτο θεωρούμε και το γεγονός της προσωπικής ανάμειξης του Υπουργού Μεταφορών στις Επιτροπές Προσφορών, αλλά στην εξαιρετική βιασύνη του να προκηρύξει τις προσφορές χωρίς την έγκριση των σχετικών εγγράφων από τη Νομική Υπηρεσία. Επέλεξε, επίσης, να αγνοήσει τις εισηγήσεις και τις παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, του Νομικού Συμβούλου της Δημοκρατίας, πριν από τη λήψη αποφάσεων και την υπογραφή των συμβάσεων, κάτι που δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Μάλιστα, οι κυβερνώντες επέλεξαν να αντικαταστήσουν το Ειδικό Συμβούλιο Προσφορών αφού η τελική απόφαση κατακύρωσης των προσφορών έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

i-diethnis-elit-diekdikei-to-limani-lemesou

Στον οίστρο της η κυβέρνηση Αναστασιάδη να ιδιωτικοποιήσει τις εμπορικές εργασίες στο Λιμάνι Λεμεσού και να χαρίσει στους ιδιώτες το δημόσιο πλούτο, επέβαλε τεράστιο κόστος στην κυπριακή οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που ο ΠτΔ και γραπτώς είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσε κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εντός του Υπουργείου Μεταφορών και την αποστολή της στο Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών. Οι ευθύνες των κυβερνώντων είναι βαρύτατες και θα πρέπει να τις αναλάβουν πάραυτα και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα να προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Ο Υπουργός Μεταφορών οφείλει επιτέλους ν΄ αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν και να παραιτηθεί.

Ο λαός έχει πλέον γνώση τι σημαίνει η λέξη «Δεσμεύομαι» για τους κυβερνώντες, αλλά και για το που οδηγούν τον τόπο μας οι ιδεολογικές τους εμμονές.

04 Μαΐου 2017

PREV

«Η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αφήσει τα τεχνάσματα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις»

NEXT

Η κυβέρνηση αυθαιρετεί και για το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών