Home  |  Βουλή   |  Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου Κ.Ε Εργασίας

adiloti_ergasiaΗ αδήλωτη και παράνομη εργασία αποτελεί γάγγραινα στο κορμί του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ένας στους 4 εργαζόμενους είναι παράνομος ή αδήλωτος.  Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να παταχθεί άμεσα.

Παρά τη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ετοιμασία και κατάθεση του προτεινόμενου νομοσχεδίου και των προτεινόμενων κανονισμών, ως ΑΚΕΛ σημειώνουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθεσία, η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων αδήλωτης εργασίας.

Με την προτεινόμενη νομοθεσία καθορίζεται η υποχρέωση του εργοδότη για δήλωση πρόσληψης μισθωτού πριν από την έναρξη τη απασχόλησης και εισάγεται μαχητό τεκμήριο ελάχιστης περιόδου απασχόλησης 6 μηνών και ελάχιστου ποσού αποδοχών αδήλωτου μισθωτού, αντιστρέφοντας ουσιαστικά το βάρος απόδειξης προς τον εργοδότη. Επίσης, προνοείται διοικητικό πρόστιμο για τον εργοδότη ύψους €500 – €10,000 ανάλογα με τον αριθμό των αδήλωτων μισθωτών και τους μήνες για τους οποίους διαπιστώνεται η παράβαση, ενώ για τον αυτοεργοδοτούμενο το διοικητικό πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ €200 – €5,000.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για σημαντικές τροποποιήσεις για τις οποίες το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να ενημερώσει είτε με επιστολές, είτε με ενημερωτικά φυλλάδια, είτε άλλως πως τους ενδιαφερόμενους, ενώ παράλληλα, επιβάλλεται η ενοποίηση των υπηρεσιών επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων και να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος για την αδήλωτη εργασία.  Ως εκ τούτου, αναμένουμε από το ΥΕΠΚΑ να καταθέσει το συντομότερο δυνατό και το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απαρτίζεται από άτομα που απασχολούνται στη Δημόσια Υπηρεσία με τη μέθοδο της μίσθωσης υπηρεσιών.

04 Απριλίου 2017

PREV

Η Υπηρεσία του ΕΕΕ λειτουργεί ως “Big Brother”

NEXT

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πληρώσει τους ασφαλισμένους γεωργούς!