Άντρος Κυπριανού: Συνεργασία με πολιτικό υπόβαθρο επιδιώκει το ΑΚΕΛ
Ικανοποιητικό υπό τις περιστάσεις το 27% και οι δύο έδρες στην Ευρωβουλή
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
– Αποτίμηση των ευρωεκλογών. Τι σημαίνει για το ΑΚΕΛ το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου;
– Είχαμε να δώσουμε μια εκλογική μάχη μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις οποίες πάρα πολλοί απέδιδαν στην προηγούμενη κυβέρνηση και στο ίδιο το ΑΚΕΛ, το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, το οποίο έτυχε μεγάλης εκμετάλλευσης από μια μερίδα με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η απαξίωση που υπάρχει έναντι της ΕΕ, η δυσφορία για τα μέτρα σε βάρος του κυπριακού λαού. Αυτή η δυσφορία εντοπιζόταν στο σύνολο του κυπριακού λαού αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, οι οποίοι έχουν μια αυξημένη αντιπάθεια έναντι της ΕΕ και των πολιτικών τις οποίες προωθεί. Όλοι έλεγαν ότι το ΑΚΕΛ θα δυσκολευόταν να πάρει τη δεύτερη έδρα και του απέδιδαν ποσοστά γύρω στο 21% με 22% στην καλύτερη περίπτωση. Θεωρούμε ότι υπό τις περιστάσεις το 27% που πήραμε και οι δύο έδρες που εξασφαλίσαμε είναι ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Υπό την έννοια ότι αντέξαμε μια μακρά περίοδο επιθέσεων ενάντια στο κόμμα, μια προσπάθεια απαξίωσής του, μια προσπάθεια να πληγεί ο ηθικό του ανάστημα. Κι αυτό διαμορφώνει νέα δυναμική σ’ ό,τι αφορά την παραπέρα πορεία του κόμματος.
-Ποια μηνύματα σας ανησυχούν;
-Μας ανησυχούν πάρα πολλά σ’ ό,τι αφορά αυτές τις εκλογές. Ναι μεν είναι ευρωπαϊκές εκλογές και έχουν μικρότερη σημασία σ’ ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα, αλλά η αποχή η οποία παρατηρήθηκε είναι ανησυχητική. Εμάς μας ανησύχησε γιατί συζητώντας με τον κόσμο της Αριστεράς καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο διαπιστώσαμε τις πολλές ανησυχίες, τα παράπονα τα οποία υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως κόμμα και κυρίως ως προς το πώς λειτουργεί η πολιτική ζωή στον τόπο γενικότερα. Είναι επίσης γεγονός ότι στα στελέχη του κόμματος που εργάστηκαν με αυταπάρνηση όλο αυτό το διάστημα υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μας εφησυχάσει. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι σε δύο χρόνια. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε μια φθίνουσα πορεία και θα κρίνεται και θα επικρίνεται πιο αυστηρά από τον λαό. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί κάποια καλύτερα δεδομένα για μας. Όμως αν δεν καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι για να αξιοποιήσουμε αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται πολύ φοβούμαι ότι δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας.
– Τι εξήγηση δίνετε για την απώλεια των 37 χιλιάδων ψηφοφόρων από το ΑΚΕΛ;
– Είναι διάφοροι οι λόγοι.
– Τους βλέπετε να επιστρέφουν, να μένουν στο σπίτι τους ή να πηγαίνουν σε άλλους χώρους;
– Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν και την ημέρα των εκλογών έδειξαν ότι δεν πάνε πουθενά. Ούτε και θα μείνουν σπίτι τους και σε εθνικές εκλογές η συμμετοχή θα είναι σίγουρα πιο υψηλή. Υπάρχει κι ένας αριθμός που για διάφορους λόγους ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Υπάρχουν μηνύματα τα οποία έχουμε πάρει και θα τα λάβουμε πάρα πολύ υπόψη στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Υπάρχουν και τα μηνύματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι απαράδεκτα. Δεν μπορεί να απαιτείται από το ΑΚΕΛ να προβαίνει σε πράξεις παράτυπες ή παράνομες για να ικανοποιήσει τους οποιουσδήποτε. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να μετατραπεί ποτέ σε κόμμα ρουσφετιού για να εξυπηρετήσει τα οποιαδήποτε παράλογα αιτήματα.
– Η αποχή άγγιξε όλα τα κόμματα αλλά ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ. Η προσπάθειά σας είναι να πείσετε ευρύτερα το εκλογικό σώμα ή θα επικεντρωθείτε στον κόσμο του ΑΚΕΛ;
– Όντως υπάρχει μεγάλη αποχή στον χώρο του ΑΚΕΛ. Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας πρώτα και κύρια στο πώς πείθουμε τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ ότι είμαστε κόμμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ότι γνοιαζόμαστε πραγματικά για τα προβλήματα τα οποία τον απασχολούν και ότι θα πρωταγωνιστήσουμε για προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του. Μας ενδιαφέρει γενικότερα η κοινωνία. Θέλουμε να πείσουμε γενικότερα την κοινωνία ότι το ΑΚΕΛ είναι κόμμα που νοιάζεται τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Σίγουρα δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα μιας μικρής χούφτας επιχειρηματιών. Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναλάβουμε και εντός και εκτός του κοινοβουλίου.
– Κάποια από αυτά τα έχετε ήδη προβάλει στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αυτά τα μηνύματα περνούν μέσα στον κόσμο ιδιαίτερα σήμερα όπου οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία;
– Θεωρώ ότι αυτά τα μηνύματα αγκαλιάζονται από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Οπως για παράδειγμα η πρότασή μας για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, όπως είναι η πρότασή μας για στήριξη των ανέργων με ποσοστό πάνω στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό ετησίως. Είναι η πρότασή μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς επίσης και περιορισμών των τραπεζικών χρεώσεων. Όλες αυτές οι προτάσεις μας στοχεύουν στο να προστατεύσουν τον απλό άνθρωπο. Είναι γεγονός όμως ότι ενώ συμφωνούν μαζί μας εξακολουθεί μια μερίδα από αυτούς να έχει επιφυλάξεις. Θεωρώντας ότι στο παρελθόν το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να υπερασπιστεί κάποια ζητήματα με τρόπο αποτελεσματικό όπως οι ίδιοι νιώθουν ότι θα ήθελαν. Θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος ακόμα για να πείσει το ΑΚΕΛ ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια που καταβάλλει για να υπερασπιστεί τον κόσμο και ιδιαίτερα δε τους εργαζόμενους και όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
– Εντοπίζετε ότι ο κόσμος σ’ αυτή τη φάση είναι πιο απαιτητικός και θέλει από τα κόμματα πρακτικά και υλοποιήσιμα μέτρα και δεν αρκείται σε υποσχέσεις;
– Ο κόσμος περνά πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να συρρικνώνεται και κάποιοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, κάποιοι δεν έχουν δουλειά και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Είναι φυσιολογικό να είναι πιο επιφυλακτικοί στο κάθε τι που ακούουν και να θέλουν πρακτικά αποτελέσματα για να αξιολογήσουν θετικά την όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνει ένα κόμμα.
Το γεγονός ότι είμαστε στην αντιπολίτευση προκαλεί ένα πρόσθετο πρόβλημα. Εάν είμαστε στην κυβέρνηση θα μπορούσαμε πιο αποτελεσματικά να στηρίξουμε κάποιες ομάδες του πληθυσμού. Το ότι δυστυχώς βρίσκονται άλλοι στην κυβέρνηση, που έχουν μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και ότι δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε διαμορφωμένη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα υιοθετεί τις προτάσεις της οποίες καταθέτουμε, επιτείνει την ανησυχία του κόσμου.
– Θα επιδιώξετε αυτή τη συνεργασία για να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία στη Βουλή;
– Θα επιδιώξουμε να έχουμε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη έχω συνομιλήσει με τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Ομήρου, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί θετικά για συνάντηση. Απομένουν να καθοριστούν οι ημερομηνίες συνάντησης. Ο κ. Ομήρου έχει ζητήσει, δικαιολογημένα, αυτή η συνάντηση να τοποθετηθεί μετά την ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του που θα γίνει στις 18 Ιουνίου. Πρόθεση μας είναι να συζητήσουμε το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης σε κάποια σημαντικά ζητήματα.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιδιώξει συνεργασίες οι οποίες δεν θα έχουν ένα πολιτικό υπόβαθρο. Στόχος μας είναι να επιτευχθούν συνεργασίες εκεί και όπου υπάρχει κοινή πολιτική προσέγγιση.
– Στα θέματα της Οικονομίας αυτό είναι εύκολο; Γιατί τουλάχιστον με έναν από τους συνομιλητές σας έχετε εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις.
– Με την ΕΔΕΚ έχουμε βρεθεί πάμπολλες φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις νόμου ή ακόμα και νομοσχέδια. Είναι γεγονός ότι με το Δημοκρατικό Κόμμα υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά ζητήματα στον τομέα των κοινωνικοοικονομικών. Ας αφήσουμε όμως να γίνει η συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο και εκεί θα διαφανεί εάν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης και σ’ αυτά τα ζητήματα.
Πρωτοβουλίες για να δυσκολέψουν τον Έρογλου
– Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την τελευταία συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου; Μας ανησυχεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής όχι απλά δεν υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχει χειροτέρευση της κατάστασης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την ευθύνη για τις εξελίξεις την έχει ο κ. Έρογλου, που συνεχίζει να υποστηρίζει απαράδεκτες θέσεις. Οι θέσεις αυτές δεν επιτρέπουν να υπάρχει αισιοδοξία σ’ ό,τι αφορά την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Η δική μας η στάση πρέπει να είναι τέτοια που να αξιοποιεί και την παραμικρή δυνατότητα που υπάρχει για να πετύχουμε άρση του αδιεξόδου και προώθηση προς την κατεύθυνση της λύσης. Δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο στιγμής η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Δεν έχει τη συνέπεια που επιβάλλεται να υπάρχει στην προώθηση αυτών των στόχων. Αποδίδεται λιγότερη σημασία στα θέματα ουσίας παρά στα θέματα επικοινωνίας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δυσκολέψουν τον Έρογλου και θα τον υποχρεώνουν να ξεφύγει από τα συνθήματα, στα οποία παραμένει έως σήμερα. Για παράδειγμα, το θέμα της αποδοχής των συγκλίσεων το έχει μετατρέψει σε σημαία του ο κ. Έρογλου την ώρα που όλοι ξέρουμε ότι δεν υιοθετεί τις συγκλήσεις. Εκείνος είναι που τις έχει παραβιάσει όταν στην προεδρία ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Πρέπει η κυβέρνηση να ενεργήσει κατά τρόπο που θα απογυμνώνει τον κ. Έρογλου που θα αποκαλύπτει ποιες είναι οι πραγματικές του θέσεις και θα τον στριμώχνει και θα τον υποχρεώνει να εναρμονίζεται με αυτά που απαιτούμε διαχρονικά και τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί σ’ ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.
Εφαρμόζω τις αποφάσεις του κόμματος
– Οι ευρωεκλογές ήταν οι πρώτες εκλογές μετά τις αλλαγές προσώπων στο ΑΚΕΛ.
– Επιχειρείται μια σύγκριση αυτών των εκλογών με τις ευρωεκλογές του 2009. Είναι σωστή η άποψη που λέει ότι πρέπει να συγκρίνονται όμοιες εκλογές. Τι μεσολάβησε μεταξύ του 2009 και σήμερα που όλοι το παραγνωρίζουν; Μεσολάβησε η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, η πολεμική που δέχθηκε η κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ στα θέματα Οικονομίας και Κυπριακού, το τραγικό ατύχημα στο Μαρί και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το Μάρτη του 2013 και το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα του λαού θεωρεί ότι ευθύνεται η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίζονται.
Δώσαμε τη μάχη των προεδρικών εκλογών, με την παλιά ηγεσία, και πήραμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Δώσαμε την αναμέτρηση των ευρωπαϊκών εκλογών, πήραμε ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό των προεδρικών εκλογών με τη νέα ηγεσία του κόμματος. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα, χωρίς να υποτιμάται η προσφορά της προηγούμενης ηγεσίας. Η νέα ηγεσία του κόμματος έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.
– Άρα πήρε μία πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης από τη βάση του κόμματος;
– Υπάρχει μια στήριξη στην ηγεσία αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και επαναλαμβάνω, αν δεν καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι, εάν δεν καταφέρουμε να πείσουμε για τη διαφορετικότητά μας στην πράξη και όχι με συνθήματα, τότε δεν θα πετύχουμε στους στόχους που έχουμε καθορίσει για τη συνέχεια. Διότι οι στόχοι που καθορίσαμε για τη συνέχεια είναι να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ στην πολιτική, να καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε την επιρροή μας γενικότερα στην κοινωνία για να μπορέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων του τόπου.
– Βρεθήκατε αντιμέτωπος με προσωπικές κατηγορίες ως ηγέτης του ΑΚΕΛ για πολιτική που ακολουθεί το κόμμα τον τελευταίο ένα χρόνο ή για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών…
– Σ’ ένα κόμμα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Στα σώματα του κόμματος, όπου έχει διεξαχθεί συζήτηση, δεν υπάρχει τέτοια αναφορά από κανένα. Επαναλαμβάνω, σ’ ένα κόμμα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ούτε με ενοχλεί εάν κάποιοι λένε ότι ο τρόπος που λειτουργεί ο Άντρος Κυπριανού είναι λανθασμένος. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως ο Άντρος Κυπριανού εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ. Αυτός είναι ο ρόλος του, δεν καθορίζει ο ίδιος προσωπική πολιτική. Οι πολιτικές καθορίζονται στα συνέδρια και στο ενδιάμεσο από την Κεντρική Επιτροπή. Εκείνο που εγώ προσπαθώ να κάνω είναι να εφαρμόζω τις αποφάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αποτελεσματικότητα. Απ’ εκεί και πέρα, από τη στιγμή που είμαι σε ένα δημόσιο πόστο ο καθένας έχει δικαίωμα να με κρίνει και να με αξιολογεί αναλόγως.
Καμιά απολύτως συνεργασία με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
– Δεν σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να αντιστραφούν οι αναφορές περί «κυβερνώσας Βουλής»;
– Να μας κρίνετε με βάση το πώς θα πολιτευτούμε και με σε ποια ζητήματα θα τοποθετηθούμε κατ’ αυτό τον τρόπο. Θέλω να σημειώσω και κάτι άλλο. Η Τρόικα απαιτεί την εφαρμογή κάποιων θεσμών, για παράδειγμα τη σύσταση Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Δεν είπε η Τρόικα ποιοι θα αποτελούν αυτό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Η πρόταση έρχεται από την κυβέρνηση, η οποία έπρεπε να διαβουλευθεί με τη Βουλή. Στο τέλος όμως έπραξε ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι απαίτησε η Βουλή συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Αυτό που είπε η Βουλή σε σχέση με τον κ. Γεωργιάδη είναι πως το συγκεκριμένο πρόσωπο λειτούργησε με απαξίωση έναντι όλων των θεσμών της κοινωνίας, δεν είναι μόνο εναντίον των βουλευτών όπως λανθασμένα ειπώθηκε. Όλους τους θεσμούς τους απαξίωσε ο κ. Γεωργιάδης. Εμφανίζεται να είναι ο μόνος σοφός και σωστός σ’ αυτόν τον τόπο. Είπαμε στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί να διορίζει στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο τρεις ανθρώπους που είναι πλήρως ταυτισμένοι με τη δική της την προσέγγιση. Αυτό σημαίνει αλαζονεία και αυταρχισμό. Αγνόησε και απαξίωσε τον θεσμό της Βουλής.
Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο, στα ζητήματα που αφορούν στον διορισμό του εφόρου για τη Φορολογία και των βοηθών του. Λέει η κυβέρνηση να διοριστούν αυτά τα άτομα διαφορετικά δεν παίρνουμε την επόμενη δόση. Απαιτεί η Βουλή να προσαρμοστεί στις δικές της θέσεις για να διοριστούν αυτοί που επέλεξε η κυβέρνηση ώστε να μην έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να κατανοήσει, να ακούσει και να λάβει σοβαρά υπόψη της τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων πριν διαμορφώσει την πρότασή της. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει πρόβλημα και ζητά βοήθεια για να το λύσει, αλλά με τη θέση πως για να το λύσει πρέπει να συνταυτιστούν οι άλλοι με τις δικές της θέσεις. Αυτό είναι παράλογη προσέγγιση. Δεν κάνει καμιά απολύτως προσπάθεια προσέγγισης με τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αυτή η στάση που τηρεί αυτομάτως δημιουργεί προβλήματα στο πως η αντιπολίτευση θα συνεργαστεί μαζί της.
Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και τους το έχει ξεκαθαρίσει. Από τη στιγμή που μας ζητήθηκε να πούμε απόψεις και απαξιώθηκαν εντελώς αυτές μας οι απόψεις, δεν θέλουμε να έχουμε απολύτως καμία σχέση με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Εάν και στον έφορο Φορολογίας η κυβέρνηση λειτουργήσει με τρόπο που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις της αντιπολίτευσης, δεν πρέπει να αναμένει ότι θα στηρίξουμε την πρότασή της προκειμένου να μην έχει πρόβλημα με την Τρόικα η κυβέρνηση. Αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη για τις αποφάσεις που η ίδια προωθεί.
ΝΑ ΜΑΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ
– Όλα όσα καταγράφετε ως λάθη της κυβέρνησης δεν είναι υποβοηθητικά για το ΑΚΕΛ ως κόμμα αντιπολίτευσης; Κάνει λάθη η κυβέρνηση, κερδίζει η αντιπολίτευση.
– Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι επιβαρύνεται ο κόσμος. Αυτές οι αποφάσεις ζημιώνουν τον κόσμο. Εμείς δεν θέλουμε να κάνει λάθη η κυβέρνηση για να καμαρώνουμε. Εμείς θέλουμε να μας λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση και να παίρνει τέτοιες αποφάσεις που θα περιορίζουν τις συνέπειες σε βάρος του κόσμου.
– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/203604/antros-kyprianou-synergasia-me-politiko-ypovathro-epidiokei-to-akel#sthash.MHpd4pDV.dpuf