Προς Δυσμάς, του Νίκου Ιωάννου
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη από την μέρα εκλογής της δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά θα επιχειρήσει να ενταχθεί στον φίλο-νατοϊκό συνεταιρισμό για την ειρήνη και θα στοχεύσει μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις την ένταξη της Κύπρου στο σκληρό πυρήνα του ΝΑΤΟ. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Πρόεδρος Ανασταδιάδης παρέμεινε συνεπής σε αυτή του την δέσμευση.
Εξού και έδιωξε τους Ρώσους από τις τράπεζες με δύο στρατηγικές κινήσεις που έκανε. Η πρώτη ήταν το κούρεμα και η δεύτερη να πουλήσει ουσιαστικά την Τράπεζα Κύπρου στους Αμερικάνους έναντι πινακίου φακής .
Ο Υπουργός Εξωτερικών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και διάφοροι αρθρογράφοι εξεμάνησαν κατά της αντιπολίτευσης επειδή άσκησαν κριτική στη Κυβέρνηση. Αντί τουλάχιστον να σιωπήσουν ζήτησαν και τα ρέστα .
Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι χολωμένη με την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να ακολουθεί πολιτική αρχών στο Κυπριακό όπως έπραττε για δεκαετίες.
Η μόνη χώρα που μίλησε για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο θέμα ΑΟΖ ήταν η Ρωσία. Από τους υπόλοιπους φίλους του κ. Αναστασιάδη χρειάζεται να επικαλεστούμε τη Πυθία για να καταλάβουμε τι θέλουν πραγματικά να μας πουν.
Δεν χρειάζεται εξειδικευμένη προσπάθεια για να αποδεδειχθεί ότι οι σχέσεις μας με την Μόσχα χωλαίνουν εξαιτίας της ακολουθουμένης πολιτικής της κυβέρνησης.
Μπορεί η Κυβέρνηση της Μόσχας να ακολουθεί μια ήπια και προσεκτική στάση έναντι μας. Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως και αλλού. Πρόσφατα η Ρωσική Βουλή έχει αποφασίσει την αναστολή των δραστηριοτήτων της με Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είχαν ιδιαίτερα εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας. Μέσα σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος. Πρόσφατο δημοσίευμα της Financial Mirror θεωρεί ότι διάφορες κινήσεις όπως η εξαγορά της Τράπεζας FBME και η λεηλάτηση των Ρωσικών μετόχων θεωρούνται μη φιλικές κινήσεις προς τη Ρωσία.
Η Ρωσική Βουλή εισηγείται σύμφωνα με το δημοσίευμα την αναστολή των κοινοβουλευτικών ομάδων εργασίας μεταξύ της Ρωσικής και Κυπριακής Βουλής.
Οι πιθανές επιπτώσεις για σημαντική μείωση των Ρώσων τουριστών το 2015 δεν είναι άσχετη με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης .
Συνεπώς αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι να δουν οι κυβερνώντες τις πως βελτιώνονται οι σχέσεις μας με την Μόσχα και πως ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις πάνω στην αιμάσσουσα οικονομία . Οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών για να κατακεραυνώσει την αντιπολίτευση επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση δεν βοηθούν . Εκτός και αν πραγματικά δεν επιθυμούν να έχουν πλέον σχέσεις με την Ρωσία αφού αυτό επιβάλουν οι δυτικοί «φίλοι» μας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μας είπε να εγκαταλείψουμε τις ισορροπίες και ότι από εδώ και πέρα θα πατάμε μόνον στη βάρκα των Δυτικών. Ο δε αρθογράφος του Πολίτη Διονύσης Διονυσίου το πάει ακόμα πιο πέρα και καλεί τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ να περάσει από την πρεσβεία της Μόσχας και να τα πει ένα χεράκι στο Ρώσο Πρέσβη. Εάν αυτή θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει η κυβέρνηση Αναστασιάδη να αναλάβει και τις ευθύνες που θα έχουν οι συνέπειες των πράξεων τους.
Νίκος Ιωάννου
Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ