Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Περί Συνεδριακών Θέσεων και άλλων νουθεσιών προς το ΑΚΕΛ, του Κωνσταντίνου Στυλιανού

Περί Συνεδριακών Θέσεων και άλλων νουθεσιών προς το ΑΚΕΛ, του Κωνσταντίνου Στυλιανού

Το τελευταίο διάστημα γίνονται επανειλημμένες επικλήσεις των θέσεων του ΑΚΕΛ από στελέχη του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, αλλά και από άλλους. Η όλη λογική της επίκλησης είναι να καλείται είτε άμεσα είτε με υπονοούμενα, το ΑΚΕΛ να «επιστρέψει» στις Συνεδριακές του θέσεις. Αυτή η επιχειρηματολογία προσπαθεί να οικοδομήσει μια εικόνα ενός ΑΚΕΛ με έλλειψη πατριωτισμού και τάση προς συνθηκολόγηση με τον ιμπεριαλισμό.

Η προσπάθεια βέβαια να παρουσιαστεί η εικόνα ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ περίπου βρίσκεται σε διάσταση από τις θέσεις του κόμματος πέφτει στο κενό γιατί είναι ανεδαφική. Γίνεται, όμως, κωμικοτραγική όταν προέρχεται από στελέχη άλλων κομμάτων και δει του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Και τούτο, επειδή προσπαθούν τάχατες να συνετίσουν το ΑΚΕΛ και να το επαναφέρουν σε «διεκδικητικό» δρόμο και αυτοί που καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν ότι με τη δική τους πολιτική φιλοσοφία οδηγούμαστε στην παθητικότητα και την μοιρολατρία στο Κυπριακό. Ότι με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις αντίστασης, απλά συμβιβαζόμαστε με την κατοχή.

Παρόλα αυτά, για σκοπούς κατανόησης είναι χρήσιμο να δούμε πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενο και την βαθύτερη λογική των θέσεων του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και την επίλυση του. Θα διαφανεί έτσι κατά πόσο το ΑΚΕΛ βρίσκεται τελικά «εκτός γραμμής».

  1. Για το ΑΚΕΛ ήταν ζήτημα ύψιστης σημασίας η λύση του Κυπριακού να μην είναι εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ. Οι Νατοϊκές εγγυήσεις ήταν και παραμένουν κόκκινη γραμμή για το ΑΚΕΛ.

Αυτή τη στιγμή κανένας δεν βάζει θέμα ΝΑΤΟ, ακριβώς ένεκα της ξεκάθαρης θέσης του ΑΚΕΛ.

  1. Το ΑΚΕΛ θέλει το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγγυηθεί την λύση του Κυπριακού με ένα ισχυρό ψήφισμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τις δηλώσεις του στη Γενεύη στις 12/1/2017 έχει αναφέρει ακριβώς αυτό: «we are also ready in the context of the UN […] the Security Council to guarantee, in an effective and strong way, the results» [εννοείται των διαπραγματεύσεων]

  1. Για το ΑΚΕΛ οι προϋποθέσεις που τίθενται στις θέσεις του για την σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό έχουν συγκεκριμένη λογική και περιεχόμενο. Να διασφαλίζεται η μη από-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να διασφαλίζεται η μη αναβάθμιση του Ψευδοκράτους. Να διασφαλίζεται ότι σε αυτήν δεν θα τεθούν άλλα θέματα πέραν της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για τη Διάσκεψη της Γενεύης, παρόλο που δεν επρόκειτο για τη Διεθνή Διάσκεψη όπως την αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ, το ζήτημα ήταν να διασφαλίζονται τα πιο πάνω.

Τα ίδια τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι μετά τη Γενεύη, ούτε αποαναγνωρίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε αναβαθμίστηκε το Ψευδοκράτος, ούτε τέθηκε οποιοδήποτε άλλο θέμα πέραν της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

  1. Για το ΑΚΕΛ η λύση θα πρέπει να προνοεί για συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετεξέλιξη του κράτους από ενιαίο σε ομοσπονδιακό. Χωρίς στρατούς και χωρίς ξένα επεμβατικά δικαιώματα.

Τα περί «εκτός γραμμής» που από ορισμένους λέγονται ή υπονοούνται, είναι επιεικώς παραμύθια της Χαλιμάς. Όσοι, μάλιστα προσπαθούν να «επαναφέρουν» το ΑΚΕΛ στον σωστό δρόμο, ας διαβάσουν καλύτερα το σύνολο των θέσεων του και ας παραδειγματιστούν από τη διαλεκτικότητα των αναλύσεων του. Οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι πλαίσιο καθοδήγησης για δράση, δεν είναι αφορμή για άρνηση. Πατριωτικό για το ΑΚΕΛ ήταν και είναι η ανατροπή της διχοτόμησης που συμβαίνει τώρα. Ενδιαφέρει το ΑΚΕΛ και ο τρόπος και το περιεχόμενο της ανατροπής της διχοτόμησης. Αυτό ήταν από το 1974 το κύριο και αυτό επαναλαμβάνεται σε όλες τις Συνεδριακές αποφάσεις και διακηρύξεις. Άλλωστε, και αυτό έχει λεχθεί επανειλημμένα, το ΑΚΕΛ θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις αφού μελετήσει το τελικό περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας μέσα από έκτακτο Συνέδριο. Η γραμμή του ΑΚΕΛ, επομένως, είναι καθαρή σαν κρύσταλλο και είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για ολόκληρο το λαό μας. Που καλό είναι να θυμούνται όλοι ότι αποτελείται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Κωνσταντίνος Στυλιανού
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

PREV

Για τη διεθνή διάσκεψη, Του Στέφανου Στεφάνου

NEXT

Ένωση στην εποχή της λύσης, Του Στέφανου Στεφάνου