Η ψήφος και οι κινητοποιήσεις τα όπλα των λαών
Συνέντευξη Νεοκλή Συλικιώτη στη Χαραυγή
Με σύνθημα την Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, το ΑΚΕΛ διεκδίκησε συμμετοχή στην Ευρωβουλή και το αποτέλεσμα κρίνεται, υπό τις περιστάσεις, θετικό…
Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι υλοποιήσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Να είμαστε κοντά στα εκλογικά ποσοστά των προεδρικών εκλογών και να εκλέξουμε δύο ευρωβουλευτές. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα αντίστασης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επίθεση της Τρόικας και της κυβέρνησης, να στηρίξουμε τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους και ολόκληρη την κοινωνία. Και ως ο δεύτερος, πιο ισχυρός πόλος της κοινωνίας, να συσπειρώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις του πληθυσμού που αντιστέκονται στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των εκποιήσεων, της πολιτικής του ελευθεροποιημένου ωραρίου που διαλύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παράλληλα να είμαστε η δύναμη που θα εγγυάται ότι θα προχωρήσουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.
Παράλληλα, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως δεν παραγνωρίζουμε και δεν αδιαφορούμε για τα μηνύματα που στέλλει η κοινωνία γενικά και το εκλογικό σώμα του κόμματός μας ειδικά.
Πολλοί σας επικρίνουν ότι «επαίρεστε» για το γεγονός ότι διατηρήσατε τις δύο έδρες στην Ευρωβουλή και «υποβαθμίζετε» το γεγονός ότι μειώθηκαν τα εκλογικά ποσοστά…
Ολα πρέπει να κρίνονται στις δοσμένες συνθήκες. Δεχθήκαμε μία ανελέητη επίθεση, υπήρξε ψέμα, παραπλάνηση και διαβολή του κόμματος και των στελεχών μας. Εγινε μία προσπάθεια να κατανεμηθούν ευθύνες για την οικονομική κατάσταση, παραγνωρίζοντας τις βαθύτερες αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή. Από την άλλη, η αποχή πρέπει να εκτιμηθεί σωστά. Ολα τα κόμματα -πλην του ΑΚΕΛ- καλλιέργησαν προσδοκίες και αυταπάτες στον κόσμο για την Ευρώπη, προσδοκίες που δεν ευοδώθηκαν. Αντίθετα ζήσαμε και ζούμε στο πετσί μας τι σημαίνει «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Οι πολίτες πανευρωπαϊκά αντέδρασαν στις πολιτικές που προωθεί και εφαρμόζει η Ευρώπη. Κι αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα έχουμε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, με ενισχυμένες τις φυγόκεντρες τάσεις, ενώ ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θα αυξάνονται.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι, δυστυχώς, γεγονός. Τι φταίει για την εξέλιξη αυτή;
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται και εφαρμόζονται από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, είναι η κύρια αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς. Η ανοχή σ’ αυτές τις δυνάμεις είναι, επίσης, άλλη μια αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς.
Τώρα μιλάνε για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη…
Ναι, αίφνης θυμήθηκαν την αλλαγή πορείας. Για να γίνει αλλαγή πορείας πρέπει να επέλθει αλλαγή πολιτικής. Η Ομάδα της Αριστεράς στην Ευρώπη είναι η πιο συνεπής ομάδα στήριξης της Κύπρου και προώθησης πολιτικών για μια διαφορετική πορεία της Ευρώπης. Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι εύκολα. Εκείνο που χρειάζεται -και η Αριστερά το κάνει- είναι η διαμόρφωση τέτοιων πολιτικών που θα αλλάξουν την Ευρώπη. Να μειωθούν τα δημοκρατικά ελλείμματα. Δεν μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο, για παράδειγμα, το πιο αντιπροσωπευτικό θεσμικό όργανο να έχει περιορισμένες εξουσίες. Και η νομοθετική πρωτοβουλία να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτοί που διαμορφώνουν την οικονομική και νομισματική πολιτική της ΕΕ είναι εκτός του δημοκρατικού ελέγχου των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Οι λαοί της Ευρώπης δύο όπλα έχουν στη διάθεσή τους. Την ψήφο τους και τις κινητοποιήσεις τους. Και η Αριστερά -σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο- θα αντισταθεί στις προωθούμενες πολιτικές και θα εργαστεί για την αναδιαμόρφωσή τους προς όφελος των λαών.
Συνυποψήφιοί σας σε άλλα κόμματα έζησαν ένα «θρίλερ» τη νύχτα των ευρωεκλογών. «Βγαίνω, δεν βγαίνω». Βιώσατε ή σας απασχολούσε κάτι ανάλογο;
Καθόλου. Στο δικό μας κόμμα, στο δικό μας ψηφοδέλτιο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, στο ΑΚΕΛ εργαστήκαμε ως ομάδα. Και η παρουσία μας στα ΜΜΕ, οι επισκέψεις μας στους διάφορους χώρους, γίνονταν συλλογικά, σπανίως ατομικά. Ολοι οι υποψήφιοι του εκλογικού μας συνδυασμού πήραν ένα σεβαστό αριθμό ψήφων. Κι αυτό λέει πολλά.