Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επιστολή κ. Σασσόλι στον Γενικό Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού σε απάντηση της πρότασης που του αποστάληκε για το πώς μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες

Επιστολή κ. Σασσόλι στον Γενικό Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού σε απάντηση της πρότασης που του αποστάληκε για το πώς μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli απευθύνθηκε με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ, σε απάντηση της πρότασης που του αποστάληκε από τον Α. Κυπριανού για το πώς μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες.

Ο κ. Σασσόλι εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κύπρο και τη στήριξη του στις προσπάθειες για μια βιώσιμη επίλυση της διένεξης μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων σε ένα πνεύμα καλής θέλησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή του ΑΚΕΛ στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

“Ευχαριστώ για την επιστολή σας, ημερομηνία 17 Δεκέμβριου 2020, σχετικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση εντάσεων στην Κύπρο και τις προτάσεις που υποβάλατε στον Προέδρο Αναστασιάδη.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και έχουμε πρόσφατα συζητήσει το θέμα στην ολομέλειά μας το Σεπτέμβριο και Νοέμβριο 2020 στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία μας στην Κοινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγκρινε ψήφισμα, με συντριπτική πλειοψηφία, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο. Καταδικάσαμε απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Ελλάδας και Κύπρου, που συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών Μελών της ΕΕ και καλέσαμε τη Τουρκία να εμπλακεί στην ειρηνική διευθέτηση διαφορών και να αποφύγει την όποια μονομερή και παράνομη ενέργεια ή απειλή.

Στις 26 Νοεμβρίου 2020, το Ευρωκοινοβούλιο έγκρινε ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια. Μέσω του ψηφίσματος καταδικάσαμε αυτές τις ενέργειες και προειδοποιήσαμε ότι το μερικό «άνοιγμα» των Βαρωσίων αποδυναμώνει τις προοπτικές μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, επιτείνοντας διαιρέσεις και ενισχύοντας τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τη Τουρκία να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κάτοικους του υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που αλλοιώνουν το δημογραφικό συσχετισμό στο νησί με μια πολιτική παράνομου εποικισμού. Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ανώτατες Τουρκικές αρχές έχουν εγκρίνει τη λύση δυο κρατών και καλεί τη Τουρκία να δεσμευτεί κατά συγκεκριμένο τρόπο στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κράν Μοντανά το 2017.

Εκτός από αυτά, είχαμε επίσης καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει στην κοινή θέση του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις ως αντίδραση. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μου στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Δεκέμβριου 2020 έχω επίσης καλέσει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα εργαλεία και έχουμε στη διάθεση μας, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών κυρώσεων, ώστε να σταλεί ένα αξιόπιστο μήνυμα της στήριξης μας για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, σε όλες τις επικοινωνίες μας με τις Τουρκικές αρχές, συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να στηρίξει τα πιο ψηλά επίπεδα δημοκρατίας, το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης της με διεθνείς συμβάσεις και να εμπλέκεται σε σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδοκιμάζω τη συνεχιζόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ, όπως επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, από την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Τουρκία.

Να είστε σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για μια βιώσιμη επίλυση της διένεξης μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων σε ένα πνεύμα καλής θέλησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε σχέση με αυτό, η συμβολή σας είναι πολύτιμη και θα ληφθεί υπόψη.”

08/02/2021

PREV

Διαδικτυακή συζήτηση για τη διαφθορά

NEXT

Ανακοίνωση για το θέμα των εμβολίων