Το ΑΚΕΛ είναι αντίθετο στο ξεπούλημα των οργανισμών κοινής ωφέλειας
Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού
Οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου σε ότι αφορά τους Ημικρατικούς Οργανισμούς επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας για το πού το πάει η Κυβέρνηση. Ηθελημένα ή άθελα επιφέρει τεράστιο κόστος στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, εκφυλίζει την αξία τους και θα τους ξεπουλήσει σε τιμή ευκαιρίας.
Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την ΑΗΚ. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Πλαίσιο Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Κύπρου, αποτελούν μνημείο προχειρότητας και προώθησης ιδιωτικών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Με αυτές τις προτάσεις η Κυβέρνηση ομολόγησε την επιθυμία της για απενεργοποίηση της ΑΗΚ, και ειδικότερα την θέση της για πώληση ή ενοικίαση σε ιδιώτες των κερδοφόρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού. Αυτό δεν είναι ούτε προώθηση, ούτε ένταξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως διακήρυσσε ότι θα έκανε η Κυβέρνηση. Πρόκειται ξεκάθαρα για παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο εθνικού πλούτου και προώθηση της δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων στην αγορά ηλεκτρισμού.
Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι μεθοδεύσεις μείωσης της εμβέλειας και κατ΄ επέκταση της αξίας της ΑΤΗΚ. Σε αυτές συνέργησε, προφανώς κατόπιν εντολών των πολιτικών του προϊστάμενων, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος φόρτωσε την ΑΤΗΚ με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων. Με το πρόσχημα της περαιτέρω εξέτασης της επένδυσης της εταιρείας στην τεχνολογία 4G, η οποία είχε ετοιμαστεί πολύ έγκαιρα, καθυστέρησε και καθυστερεί την επένδυση για πολλούς μήνες, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της έχουν ήδη επενδύσει στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προσπαθεί να κάνει σήμερα, αυτό που έκαναν κυβερνήσεις άλλων χωρών πριν από είκοσι και εικοσιπέντε χρόνια και σήμερα προσπαθούν να το διορθώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα χώρες όπως η Γερμανία, η Φιλανδία και η Ολλανδία επανακτούν τον έλεγχο σε τομείς που είχαν ιδιωτικοποιηθεί λόγω των αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που υπήρξαν. Στη Γερμανία πέραν από τα μισά τοπικά κέντρα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επανακρατικοποιηθεί. Η δε Φιλανδία επανακρατικοποίησε το 53% του εθνικού δικτύου ενέργειας λόγω υψηλού κόστους που κλήθηκαν να πληρώνουν οι καταναλωτές. Στην Ολλανδία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε υπέρ της κρατικής νομοθεσίας της χώρας η οποία απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ενέργειας και φυσικού αερίου για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και την επάρκεια του δικτύου.
Γιατί λοιπόν επιμένει η Κυβέρνηση να θέλει να αντιγράψει αποτυχημένα μοντέλα και αποτυχημένες συνταγές; Για να εξυπηρετήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο και μόνο. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ δεν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του Μνημονίου. Παρόλ΄ αυτά προχωρούν προσκολλημένοι στις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις επιμένοντας ότι αυτό αποτελεί αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή.
Το ΑΚΕΛ είναι αντίθετο στο ξεπούλημα των οργανισμών κοινής ωφέλειας το οποίο θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση της ανεργίας, αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποβάθμιση της ποιότητάς τους, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών και να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό και όχι την εκποίηση τους σε τιμή ευκαιρίας.
28/03/2015