Ουσιαστική προστασία των εγγυητών
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή, Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ αναφορικά με τους εγγυητές δανείων
Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης για τις θέσεις της κυβέρνησης, τα πρώτα δείγματα αναφορικά με την απαίτησή μας για ουσιαστική προστασία των εγγυητών από τις εκποιήσεις φαίνεται να είναι ανησυχητικά.
Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλαμε ως ΑΚΕΛ στη Βουλή, μαζί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, κτίζοντας δίχτυ προστασίας της κοινωνίας από μαζικές εκποιήσεις, περιλαμβανόταν και ειδική ρύθμιση για τους εγγυητές. Η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Συναγερμού.
Η βασική πολιτική θέση ήταν και παραμένει ότι σε ένα διαφοροποιημένο θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και με δεδομένη την κοινωνική δυσπραγία χιλιάδων συμπολιτών μας που προκάλεσε η τραπεζική κρίση, αν η περιουσία του πρωτοφειλέτη οδηγηθεί σε εκποίηση, τότε οι εγγυητές (όπως και ο ίδιος) θα πρέπει να απαλλάσσονται από το υπόλοιπο και επομένως από τον κίνδυνο αλυσιδωτών νέων εκποιήσεων περιουσιών εγγυητών. Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτή η παλλαϊκή και καθόλα δίκαιη απαίτηση, δεν ικανοποιείται στις διεργασίες μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα.
Παράλληλα οι τράπεζες, οι οποίες ευθύνονται για την πολύ κακή κατάσταση της οικονομίας, που έπληξε καίρια το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, από τη στιγμή που σώθηκαν με θυσίες της κοινωνίας ολόκληρης, οφείλουν να επωμιστούν οι ίδιες ένα μέρος του οικονομικού βάρους. Καθοριστικό ρόλο πρέπει επιτέλους να διαδραματίσει η Κεντρική Τράπεζα. Δεν είναι δίκαιο, οι πολίτες να πληρώσουν διπλά την κρίση. Πόσο μάλλον που οι κακές τραπεζικές πρακτικές των υπερχρεώσεων, των τόκων υπερημερίας, των ψηλών δανειστικών επιτοκίων συνεχίζονται, συνθλίβοντας οικονομικά τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει το ελάχιστο. Από τη στιγμή που συνειδητά αλλοίωσε το δίχτυ προστασίας που θέσπισε η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, από τη στιγμή που καθυστέρησε αδικαιολόγητα να φέρει ενώπιον του Σώματος ολοκληρωμένο και ικανοποιητικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, το λιγότερο που πρέπει να πράξει είναι να διεκδικήσει.
06/02/2015