Να αρθούν οι αδικίες και να αντιμετωπιστούν τα χρονίζοντα προβλήματα στην Εθνική Φρουρά
Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών
Ως ΑΚΕΛ δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι, μέχρι την πολυπόθητη ώρα της λύσης και της επανένωσης του τόπου και του λαού μας, η Εθνική Φρουρά πρέπει να παραμείνει ως μια αξιόμαχη και επιχειρησιακά ικανή δύναμη αποτροπής της όποιας ξένης επιβουλής, της όποιας εχθρικής ενέργειας και ικανή δύναμη προστασίας των πολιτών.
Ως Κόμμα διαχρονικά αντιμετωπίζαμε τα θέματα της Άμυνας και της Εθνικής Ασφάλειας με σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση, εντός και εκτός της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και μακριά από μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Χωρίς δημοσιοποίηση ευαίσθητων θεμάτων ή προβλημάτων, χωρίς να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά λάθη και παραλείψεις, ασκώντας κριτική εκεί όπου χρειάζεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και συμβάλλοντας θετικά σε κάθε προσπάθεια είτε βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, είτε εμπέδωσης της αξιοκρατίας στην Εθνική Φρουρά, ανεξάρτητα αν είμαστε στην αντιπολίτευση.
Στη σημερινή συνεδρία, τονίσαμε για μία ακόμα φορά στον Υπουργό Άμυνας ότι:
- Αναμένουμε την κατάθεση των τροποποιήσεων των Κανονισμών των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών, για να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες που δημιουργήθηκαν από τη βεβιασμένη ψήφιση των Κανονισμών πριν τέσσερα και τρία χρόνια, αντίστοιχα. Λάθη και αδικίες, τα οποία ως κόμμα είχαμε εντοπίσει και φωνάζαμε ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, αλλά δυστυχώς ψηφίστηκαν μετά από την απόρριψη των τροπολογιών μας.
- Οι ΣΥΟΠ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία οφείλει το Υπουργείο να επιλύσει άμεσα, αφού κάποια από αυτά έχουν οδηγήσει εκατοντάδες ΣΥΟΠ σε αποχώρηση. Αυτά τα προβλήματα, αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν λέγονται δημόσια, έχουν δημιουργηθεί από τη βεβιασμένη, χωρίς τεκμηριωμένη και επιστημονική μελέτη και -κυρίως- χωρίς Κανονισμούς, απόφαση της Κυβέρνησης για πρόσληψη χιλιάδων ΣΥΟΠ, μετά την -χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα- απόφαση της για μείωση της στρατιωτικής θητείας, λίγο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.
- Ενώ ο τότε Υπουργός είχε αναφέρει στην Επιτροπή Άμυνας ότι οι Κανονισμοί που θα διέπουν τους ΣΥΟΠ θα κατατεθούν στη Βουλή για εξέταση και ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2016 και πριν την πρόσληψη της πρώτης σειράς, είμαστε στο Νοέμβρη του 2020 και οι Κανονισμοί αγνοούνται.
- Ενώ η συζήτηση των Κανονισμών για το ωράριο στην Εθνική Φρουρά είχε ολοκληρωθεί πριν πέντε χρόνια και ήταν έτοιμοι να ψηφισθούν, τους απέσυρε το Υπουργείο Άμυνας και ακόμα αναμένουμε την επανακατάθεση τους στη Βουλή.
- Το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα με την προαγωγή των εθελοντριών υπαξιωματικών της 4ης σειράς, για να αρθεί η διάκριση.
- Ακόμα αναμένουμε τη μηχανογράφηση και χαρτογράφηση όλων των επιταγμένων τεμαχίων γης, των οποίων οι ιδιοκτήτες ούτε αποζημιώνονται ούτε οι περιουσίες τους, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες, ανταλλάσσονται με άλλη κρατική γη.
- Ακόμα αναμένουμε το κλείσιμο του πεδίου βολής Τσερίου, το οποίο δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στους κατοίκους του Δήμου αυτού και τη δημιουργία του νέου πεδίου βολής, στην περιοχή που έχει αποφασίσει το ΓΕΕΦ.
Επιπρόσθετα:
- Ζητήσαμε την αυστηρή τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας και των Κανονισμών για τις διάφορες προσφορές, για να αποκλεισθεί η όποια πιθανότητα διαπλοκής και διαφθοράς.
- Εκφράσαμε για μια ακόμα φορά την ανησυχία μας για το πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης από τον ιδιωτικό τομέα και ζητήσαμε εξηγήσεις και στοιχεία για το συνολικό κόστος αυτής της απόφασης.
- Ζητήσαμε πληροφορίες για τη σημερινή κατάσταση στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και γενικότερα στο Υγειονομικό Σώμα, μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις γιατρών.
- Δηλώσαμε ξανά έντονη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση των πολύ σημαντικών για την Εθνική Ασφάλεια ημικρατικών οργανισμών, ΑΗΚ και CYTA, η οποία θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, κάτι που ελπίζουμε να μην συμβαίνει μετά την ιδιωτικοποίηση του Νέου Λιμανιού Λεμεσού.
- Καλέσαμε για εκ νέου τον Υπουργό Άμυνας να προχωρήσει σε μείωση της θητείας των παιδιών με ανάπηρους γονείς, των παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών, των παιδιών που είναι ορφανά από τον ένα γονέα, όπως ίσχυε πριν την αλλαγή της Νομοθεσίας και την αφαίρεση από τη Βουλή του δικαιώματος της για καθορισμό των στρατολογικών μεταβολών και την παραχώρηση της εξουσίας αυτής στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο πλέον τις καθορίζει με διατάγματα.
- Εκφράσαμε την απογοήτευση μας γιατί εδώ και δύο χρόνια αναμένουμε το νομοσχέδιο για το χορήγημα ύψους 50 ευρώ μηνιαίως στους εθνοφρουρούς που είναι ορφανοί από ένα γονέα, στους στρατεύσιμους γονείς εξαρτωμένων προσώπων και στους στρατεύσιμους αγνώστου γονέα.
09/11/2020