Η πολιτική συνοχής της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί, του Νεοκλή Συλικιώτη
H οικονομική κρίση έχει αναντίλεκτα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αυξάνονται δραματικά. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, κρατών, λαών και πολιτών, μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Τα μέτρα λιτότητας, τα οποία παρουσιάστηκαν ως η απάντηση στην κρίση, διέλυσαν τον βιομηχανικό τομέα, οδήγησαν στην αποβιομηχανοποίηση του Νότου, μείωσαν τις επενδύσεις, απορρύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις, παραβίασαν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, οδήγησαν στο κλείσιμο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταδίκασαν στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους. Από την έναρξη της κρίσης πάνω από 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μονάχα στον τομέα της μεταποίησης στην ΕΕ. Απαιτούνται λοιπόν νέα δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην ΕΕ.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη βιομηχανική στρατηγική χωρίς αποκλεισμούς, απώτερος στόχος της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και η βιώσιμη ανάπτυξη. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να στηρίξουμε τον βιομηχανικό τομέα και να διευκολύνουμε την πρόσβαση στις πιστώσεις για τους κατασκευαστές. Επίσης είναι σημαντικό να προωθήσουμε την Έρευνα και την Καινοτομία. Για να είναι δε δυνατές οι καινοτόμες και παραγωγικές ερευνητικές δραστηριότητες, είναι αναγκαίο να αυξηθεί ουσιαστικά η χρηματοδότηση για την έρευνα και ανάπτυξη σε προγράμματα όπως το Ορίζοντας 2020.
Από μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πολιτική συνοχής δεν μπορεί να απουσιάζουν οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν μπορούν επίσης να απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ΜμΕς είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και έχουμε χρέος να τις στηρίξουμε ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να προστατευτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι λοιπόν σημαντικό να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης, να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ΜμΕ στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και να προωθηθούν μέτρα για διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην χρηματοδότηση.
Έπειτα όσον αφορά τα έργα και τις επενδύσεις που προωθούνται από τα ταμεία της ΕΕ είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πως θα αποσκοπούν στη δημιουργία νέων ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας, στόχο τον οποίο πρέπει να έχουν και τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία και να δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία. Έπειτα να νέα έργα και οι επενδύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, να υποστηρίζουν την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και να προάγουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
Οι πιο πάνω προτάσεις έχουν ενσωματωθεί στην γνωμοδότηση που κατέθεσα εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών (46 από τους 62 Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ). Ο τίτλος της γνωμοδότησης είναι “Επένδυση για εργασία και ανάπτυξη: προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ”. Μένει τώρα να προχωρήσουμε στην πράξη και να υλοποιήσουμε αυτά που απαιτούνται για να ξεφύγουμε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής λιτότητας που οδήγησαν στην ανεργία, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, τις ανισότητες, την εξαθλίωση και των φτωχοποίηση των λαών. Γιατί εάν η ΕΕ δεν αλλάξει πλεύση και να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση μιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής δεν πρόκειται να επιτύχουμε ποτέ την συνοχή.
*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Αντιπροέδρου της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς