Δηλώσεις Κ. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Εμπορίου και Τουρισμού
Α. Αναφορικά με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Τουριστική Βιομηχανία:
Ως ΑΚΕΛ σημειώνουμε με ικανοποίηση τη θέση της Υπουργού Εργασίας και του Υφυπουργού Τουρισμού στη σημερινή συνεδρία, ότι η λύση στο πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού για την τουριστική βιομηχανία, δεν είναι η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες αλλά η παραχώρηση κινήτρων από τους ξενοδόχους για εργοδότηση Κυπρίων αλλά και Ευρωπαίων εργαζομένων.
Σημειώνουμε επίσης τη θέση της Υπ. Εργασίας ότι το θέμα της εργοδότηση φοιτητών από τρίτες χώρες και αιτητών πολιτικού ασύλου που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, θα πρέπει να συζητηθεί αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και επέλθει συμφωνία για τη νέα συλλογική σύμβαση και ότι η πρώτη προτεραιότητά της είναι η εργοδότηση Κυπρίων ανέργων.
Αν κάποιοι ξενοδόχοι, οι οποίοι έχουν αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, έχουν ανάγκη από προσωπικο, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν να δώσουν ικανοποιητικούς μισθούς σε Κύπριους ανέργους τηρώντας τη συλλογική σύμβαση και όχι εξευτελιστικούς μισθούς.
Τούτο καταδεικνύεται και επίσημα, μέσα από έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας όπου διαπιστώνεται ότι οι μέσοι μισθοί στα ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι οι χαμηλότεροι από όλους τους τομείς της οικονομίας.
Και βέβαια, γιατί ένας ξενοδόχος να προσλάβει Κύπριο ή Ευρωπαίο άνεργο, αν έχει την δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας της οποιασδήποτε τρίτης χώρας, με ακόμα πιο χαμηλούς μισθούς και ωφελήματα;
Γιατί να μην πιέσει και το υφιστάμενο προσωπικό να αποδεχτεί περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και ωφελήματα του, με την απειλή ότι μπορεί να τον αντικαταστήσει με φτηνό ξένο προσωπικό;
Αυτοί είναι οι λόγοι, για τους οποίους οι ξενοδόχοι ζητούν επίμονα από το Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει την εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες.
Και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Κύπριοι εργοδοτούμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά από κάποια σύντομη περίοδο αποχωρούν, είναι οι πολύ άσχημοι όροι εργοδότησης και η έλλειψη κινήτρων, όπως δήλωσαν στη περασμένη συνεδρία εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Β. Αναφορικά με την πρόταση νόμου για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα:
Ως κόμμα, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης νόμου για την αδειοδότηση και εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων σε μητρώο, δηλώσαμε ότι δεν διαφωνούμε, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, των θεμάτων ασφάλειας και υγείας και της τήρησης των διαφόρων νομοθεσιών.
Τονίζουμε όμως συνεχώς, τις έντονες ανησυχίες μας, ότι δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση νόμου αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης, τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα που λειτουργούν σήμερα και πιθανόν να οδηγήσουν σε κλείσιμο καποια από αυτά, από τα οποία ζουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες και κρατούν ζωντανά δεκάδες χωριά μας.
Στη τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου στις 5/2/19, υποβάλαμε ερωτήσεις επί του αναθεωρημένου κειμένου της πρότασης νόμου και καταθέσαμε εισηγήσεις για αλλαγές αλλά και τον προβληματισμό μας για την προτεινόμενη πρόνοια για την αδειοδότηση μονάδας σε κοινόκτητη ιδιοκτησία (πχ διαμερίσματα) στο νέο άρθρο 17(1)(γ), η οποία πιστεύουμε ότι, όπως διατυπώνεται, θα δημιουργήσει προβλήματα.
Επίσης, ζητήσαμε έντονα την αλλαγή του σημείου (β)(ιι) του Πέμπτου Παραρτήματος (1. Δημιουργία Μητρώου) για την αδειοδότηση των καταλυμάτων, το οποίο προβλέπει ότι θα πρέπει με την υποβολή της αίτησης, ο ιδιοκτήτης να υποβάλλει δικαιολογητικά/ άδειες που απαιτούνται στα θέματα ασφάλειας και υγείας όπως προνοείται και για τα άλλα αδειούχα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία).
Το κυριότερο όμως, ήταν το ότι ως κόμμα, είχαμε αντιδράσει πολύ έντονα για το Πέμπτο Παράρτημα (2. Κατηγορίες Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων) , στο οποίο φαινόταν ξεκάθαρα, ότι πρόθεση των εισηγητών ήταν η εγγραφή στο Μητρώο των υφιστάμενων καταλυμάτων μόνο, ενώ δεν προβλεπόταν, η εγγραφή στο μητρώο των καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν μετά την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας.
Δυστυχώς στο νέο κείμενο, δεν έγινε καμμια αλλαγή από τους εισηγητές.
Δηλώνουμε δημόσια, ότι αν οι εισηγητές, δεν αλλάξουν το περιεχόμενο της πρότασης τους, ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε γιατί όπως είναι σήμερα θα οδηγήσει στο κλείσιμο υφιστάμενα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και θα απαγορεύσει την εγγραφή στο μητρώο νέων καταλυμάτων.
Γ. Αναφορικά με την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ για κατάργηση του τέλους κατανάλωσης που υπολογίζεται ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το γεωργικό τομέα.
Ως ΑΚΕΛ αναφορικά με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή στην ολομέλεια και εκτάκτως προστέθηκε στην σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου θέλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα :
- Στη σημερινή συνεδρία η ΑΗΚ κατέθεσε την ανησυχία της ότι αν ψηφιστεί αυτή η πρόταση τότε πιθανώς άλλες κατηγορίες πελατών όπως ξενοδόχοι και βιομήχανοι να ζητήσουν επίσης κατάργηση του τέλους
- Το Υπ. Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεσή του γιατί θα προκύψει μείωση εσόδων του Ταμείου ΑΠΕ και ΕξΕ κατά 1, 133 εκ. ετησίως μόνο για τους γεωργούς, ποσό το οποίο θα αυξηθεί αν καταργηθεί το τέλος και για τους κτηνοτρόφους, όπως ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις.
- Θα αναμένουμε την επίσημη θέση του Υπ. Ενέργειας, το οποίο δεν πρόλαβε να μελετήσει την πρόταση και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων που δεν κλήθηκε στη σημερινή συνεδρία για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να τοποθετηθούμε.
16/04/2019