Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Άλλα έλεγαν τότε και άλλα λένε σήμερα

Άλλα έλεγαν τότε και άλλα λένε σήμερα

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Δηλώσεις Γιούνκερ- «Αργοπορία προσφυγής στο Μηχανισμό Σταθερότητας»

Οι εκ των υστέρων επινοήσεις του ΔΗΣΥ, ελέω προεκλογικής εκστρατείας για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζονται πλέον και από τον υποψήφιο του ΕΛΚ κ. Γιούνκερ. Αναμένουμε από τον κ. Γιούνκερ λιγότερες σκοπιμότητες και περισσότερη σοβαρότητα, αφού το αδελφό του κόμμα στην Κύπρο τον αφήνει ιδιαίτερα εκτεθειμένο.

Δεν θα απαντήσουμε εμείς στα όσα αναληθή λέγονται εκ των υστέρων. Θα αφήσουμε τους επικριτές του ΑΚΕΛ και της προηγούμενης κυβέρνησης να απαντήσουν στην εκ των υστέρων κριτική με όσα οι ίδιοι έλεγαν στον ουσιώδη χρόνο.

Τα περί αργοπορίας προσφυγής στο μηχανισμό σταθερότητας

– Ένα μόλις μήνα πριν ζητήσει κρατική στήριξη και η Τράπεζα Κύπρου και αναγκαστούμε σε προσφυγή στο μηχανισμό σταθερότητας, ιδού τι έλεγε ο κ. Αναστασιάδης στις 24 Μαΐου 2012, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κύπρος είναι κοντά στο μηχανισμό στήριξης: «… το θέμα είναι να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης, Δεν είναι πόσο κοντά είμαστε, είναι πόσο δραστηριοποιούμεθα ενόψει του μικρού μεγέθους των αναγκαίων κεφαλαίων που χρειάζονται να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο γιατί οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες για όλους».

Γιατί δεν έκλεισε το μνημόνιο, παρά την κατ’ αρχή συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.

Με τα λόγια του ίδιου του Γιούνκερ στις 21 Ιανουαρίου του 2012 μετά τη συνεδρία του Γιούρογκρουπ: «…αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι καλυμμένες (…) θεώρησαν ότι η στόχευση της συμφωνίας επί ενός προγράμματος μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο, θα εξυπηρετούσε καλύτερα την εθνική ιδιοκτησία. Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι η τελική συμφωνία επί ενός προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο».

Εμφανώς, όπως με άλλες δημόσιες δηλώσεις κατέγραφαν, προσδοκούσαν σε εκλογή του κ. Αναστασιάδη, τον οποίο ανέμεναν, σωστά όπως αποδείχτηκε, να είναι πιο συνεργάσιμος από τον προκάτοχο του, ο οποίος αντιστεκόταν σθεναρά στα θέματα προστασίας του εθνικού μας πλούτου και των κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας, όπως το φυσικό αέριο, τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, την ΑΤΑ κοκ.

Αλλά ο ίδιος κ. Γιούνκερ, στις 17 Οκτωβρίου 2013, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε και τα εξής για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ του Μαρτίου του 2013: «Αν ήμουν επικεφαλής του Eurogroup (το θέμα της Κύπρου) θα τύγχανε διαφορετικού χειρισμού».

Τελικά τι είναι αυτό που ισχύει; Φταίει η «αργοπορία» της προηγούμενης κυβέρνησης που κατέστησε αναπόδραστη εξέλιξη το κούρεμα ή ήταν θέμα των προσώπων από πλευράς Ε.Ε. που διαχειρίζονταν το θέμα.

Τα ίδια τα γεγονότα απέδειξαν πως κανένα από αυτά δεν ισχύει. Η εγκληματική «θεραπεία» που επιβλήθηκε με πρωτοφανή τρόπο στην Κύπρο ήταν ένα καλά προμελετημένο σχέδιο, το οποίο όμως θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο με ένα συνεργάσιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι όσοι δικαιολογημένα αισθάνονται ενοχές για την καταστροφική «θεραπεία» που επιβλήθηκε στην Κύπρο την 15η Μαρτίου 2013, επιχειρούν εκ των υστέρων και εν μέσω ακραίων αντιφάσεων,  να δικαιολογήσουν το πρωτοφανές έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, αλλά και να μετακυλήσουν αλλού τις ευθύνες.  Ευθύνες που ανήκουν στο ΕΛΚ που έλεγχε την Ε.Ε., με πρωτοστάτη την κα Μέρκελ, τον ΔΗΣΥ και τον κ. Αναστασιάδη που δέχτηκε, δυστυχώς, να πατήσει την σκανδάλη όταν του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο, όπως ο ίδιος έλεγε.

5/5/2014

PREV

Ύψιστη προτεραιότητα του ΑΚΕΛ παραμένει η λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών

NEXT

Η υγεία δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί