Για την Υπουργική Σύνοδο για το μεταναστευτικό
Η κοινή δήλωση της διήμερης Υπουργικής Συνόδου επτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, ορθά επισημαίνει ότι οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών πρέπει ν΄ απαντηθούν από κοινού από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Υπουργική Σύνοδος θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυπριακή κυβέρνηση για να αναδειχθεί το αίτημα για επιμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη – μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες τους και όχι να εγκλωβίζονται στον μεσογειακό νότο. Αντ’ αυτού περιορίστηκε στην επανάληψη θέσεων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
– Δεν περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση το πιο επιτακτικό που είναι η αντικατάσταση του Κανονισμού του Δουβλίνου με σύστημα φιλοξενίας των προσφύγων στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός.
– Ενώ η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι έχει την στήριξη διαφόρων κρατών για χαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλών ώστε να ξεκινήσει επαναπατρισμό προσφύγων, τελικά κατέληξε με μια γενικόλογη παράγραφο που αναφέρεται αόριστα στην ανάγκη επαναξιολόγηση της κατάστασης εντός και γύρω από την Συρία.
– Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για να εφαρμοστεί για τους πρόσφυγες από τη Συρία αυτό που έγινε στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο εγκλωβισμός των Σύρων στον μεσογειακό νότο.
Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την έκκληση που απηύθυνε προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά και επιτακτικά από την ΕΕ το αίτημα για αναλογικό επιμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη, για έκτακτα μέτρα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Κύπρο σε άλλα κράτη-μέλη και για εξαίρεση της Κύπρου ως χώρα νησιωτική και ημικατεχόμενη από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
17.05.2024