
Χρειάζεται σφαιρικός σχεδιασμός για το υδατικό
Δήλωση Επικεφαλής Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΑΚΕΛ, Χριστίνας Νικολάου
Μπορεί η Κυβέρνηση να θεωρεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έλυσε το υδατικό με την εξασφάλιση κινητών μονάδων αφαλάτωσης όμως μερικά σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Πόσες αφαλατώσεις και για πόσο καιρό μας έχουν παραχωρηθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Πού θα εγκατασταθούν και με ποιες προϋποθέσεις;
Πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες μας τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες αφού σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας οι αφαλατώσεις θα λειτουργήσουν τον ερχόμενο Αύγουστο;
Ανεξαρτήτως της όποιας εξέλιξης με τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης, το ζήτημα του υδατικού είναι και θα παραμείνει μείζον πρόβλημα του τόπου μας και γι’ αυτό χρειάζεται ένας σφαιρικός σχεδιασμός τον οποίο δυστυχώς η Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν κάνει και αρκείται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Το θέμα με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό γίνεται ακόμα πιο πιεστικό δεδομένων των νέων κλιματολογικών συνθηκών που δεν προβλέπεται να αλλάξουν προς το καλύτερο.
Για το ΑΚΕΛ βασικός στόχος είναι η διασφάλιση απρόσκοπτης παροχής νερού, προστατεύοντας τους υδατικούς πόρους του τόπου μας και διασφαλίζοντας ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με ουσιαστικά μέτρα και σχεδιασμό για το υδατικό όπως:
- Εφαρμογή ελέγχων των έργων υδροληψίας και συγκράτησης νερού, με έμφαση στη βελτίωση υποδομών στον τομέα της απώλειας δικτύου και συντήρηση των υποδομών.
- Αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένου νερού δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας επεξεργασίας.
- Ενδελεχής διερεύνηση για τη δυνατότητα άμεσης έναρξης κατασκευής αγωγών, από τη Μια Μηλιά, έτσι ώστε και οι Ελληνοκύπριοι να επωφεληθούν από το νερό άρδευσης που παράγεται από το εργοστάσιο λυμάτων.
24.04.2025