
Χαιρετισμός Αντιπρόεδρου της Ισπανικής Κυβέρνησης, Υπουργόυ Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Yolanda Díaz, στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ: «Οι προκλήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων στην Κύπρο και στην Ευρώπη
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι του ΑΚΕΛ,
Σας ευχαριστώ για αυτή την πρόσκληση που με τιμά βαθύτατα. Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι μαζί σας στη Λευκωσία, μια πόλη που συμβολίζει τη μνήμη, την αντίσταση αλλά και τη λαχτάρα για ειρήνη. Μια λαχτάρα που το ΑΚΕΛ αντιπροσωπεύει όσο κανείς άλλος, με την ιστορία του αγώνα ενάντια στην κατοχή, ενάντια στη δικτατορία, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον πόλεμο.
Μια ιστορία που χτίστηκε με τη δέσμευση προς την κοινωνική πλειοψηφία και τη λαϊκή κυριαρχία. Σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, όπου η «διεθνής του μίσους» εξαπλώνεται, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια δημοκρατική Διεθνή της εργασίας. Βιώνουμε μια αντιδραστική επίθεση που στοχοποιεί τα πιο βασικά δικαιώματα: την ισότητα, την ελευθερία, την αξιοπρεπή εργασία.
Μια επίθεση που αρνείται την κλιματική αλλαγή, που αμφισβητεί τις φεμινιστικές κατακτήσεις και που θέλει να μας επιστρέψει σε έναν κόσμο δουλείας, μεταμφιεσμένη ως ψευδής προστατευτισμός. Και σε αυτό το πλαίσιο, μια ανησυχητική διολίσθηση επιβάλλεται και στην Ευρώπη: ο ιδεολογικός και οικονομικός μετασχηματισμός μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντί να ενισχύσει τον κοινωνικό της πυλώνα και να διευρύνει την απάντηση που είχε δώσει κατά την πανδημία, τροφοδοτεί μια κοντόφθαλμη και ανεπαρκή λογική που δεν επιλύει τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα.
Αλλά εμείς λέμε: απέναντι στον επανεξοπλισμό, δικαιώματα· απέναντι στον πόλεμο, επαναβιομηχανοποίηση και εργασία· και απέναντι στο φόβο, περισσότερη δημοκρατία.
Γιατί ναι, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ εργασίας και δημοκρατίας. Εκεί όπου καταστρέφεται το εργασιακό δίκαιο, εκεί αποδυναμώνονται τα δικαιώματα του πολίτη. Όπου υπάρχει επισφάλεια, υπάρχει φόβος. Και όπου υπάρχει φόβος, υπάρχει λιγότερη ελευθερία.
Γι’ αυτό, απέναντι σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την εργασία σε εμπόρευμα, εμείς υπερασπιζόμαστε την εργασία με δικαιώματα.
Στη χώρα μας το έχουμε αποδείξει. Μέσα σε πέντε χρόνια αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 61%, για να φτάσει τα 1.184 ευρώ το μήνα, για 14 μήνες. Πραγματοποιήσαμε την πιο φιλόδοξη εργασιακή μεταρρύθμιση στην ιστορία της Δημοκρατίας στην Ισπανία, η οποία μείωσε την προσωρινή απασχόληση και δημιούργησε περισσότερες από 3 εκατομμύρια μόνιμες συμβάσεις εργασίας. Προστατεύσαμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες απέναντι σε κρίσεις, όπως η πανδημία ή οι κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με μηχανισμούς όπως το ERTE (μηχανισμός προσωρινής αναστολής απασχόλησης), που έσωσαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Και, πάνω απ’ όλα, μεταφέραμε το εργατικό δίκαιο εκεί που δεν έφτανε πριν: στις ψηφιακές πλατφόρμες, στους αυτοαπασχολούμενους κατ’ οίκον διανομείς, στις οικιακές βοηθούς – σε όλους εκείνους που για χρόνια τύγχαναν μεταχείρισης ως ανύπαρκτοι στην αγορά εργασίας.
Αλλά αυτό δεν είναι ένα επίτευγμα μόνο της Ισπανίας, είναι μια εναλλακτική λύση σε ευρωπαϊκή διάσταση. Γιατί αυτό που διακυβεύεται στην Ευρώπη είναι αν θα παραμείνουμε παγιδευμένες και παγιδευμένοι στη νεοφιλελεύθερη λογική των περικοπών, της λιτότητας, της επισφάλειας και της απορρύθμισης, ή αν θα κινηθούμε προς μια Ευρώπη που -ακόμα στο σημερινό πλαίσιο ενός ανεύθυνου εμπορικού πολέμου- θα διευρύνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Η Κύπρος, όπως και η Ισπανία, γνωρίζει τι σημαίνει να υποφέρει κανείς από τις πολιτικές λιτότητας, γνωρίζει τι σημαίνει εμπορευματοποίηση της ζωής, και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτό που κάνετε ως ΑΚΕΛ: να υψώνετε τη φωνή σας για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, της ασφάλειας της εργασίας, των αξιοπρεπών μισθών.
Η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει ένα ιστορικό καθήκον: να ξαναχτίσει ένα κοινωνικό δημοκρατικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα.
Αυτό σημαίνει αξιοπρεπείς μισθούς, σημαίνει πραγματική ισότητα για τις γυναίκες, περισσότερο φεμινισμό, προστασία από την ψηφιοποίηση, εργασιακά δικαιώματα που να είναι καθολικά.
Γιατί χρειαζόμαστε μια παγκόσμια χάρτα εργασιακών δικαιωμάτων που να ενώνει τους αγώνες μας. Γιατί αν το κεφάλαιο είναι παγκόσμιο, τα εργασιακά δικαιώματα πρέπει επίσης να είναι παγκόσμια.
Σας ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας, για τον αγώνα σας, για το παράδειγμά σας.
Σας στέλνω αδελφικούς χαιρετισμούς.
23.04.2025