Home  |  Μη κατηγοριοποιημένο   |  Βιογραφικό Στέλλας Καλοπαίδη Γρηγορίου

Βιογραφικό Στέλλας Καλοπαίδη Γρηγορίου

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ – Τεράστια και πολυσχιδή προφορά στον κυπριακό αθλητισμό και την εκπαίδευση

Η Στέλλα Καλοπαίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό σε παιδική ηλικία. Οι γονείς της, Τάκης και Αλίκη Καλοπαίδη την ώθησαν σε αυτό, μετατρέποντας την αυλή του σπιτιού τους σε ένα μικρό στάδιο στίβου. Σε ηλικία 13 χρόνων αρχίζει την αθλητική της πορεία. Προπονητές της ο Μάριος και η Μαρία Αγαθαγγέλου, που την προπονούσαν στα χωράφια της γειτονιάς τους. Διάπλασαν ένα σπουδαίο αθλητικό ταλέντο. «Ήταν οι φύλακες άγγελοι μας», λέει η Στέλλα για το ζεύγος Αγαθαγγέλου. Στα 15 της χρόνια συμμετέχει με τον ΓΣΟ στους Πανελλήνιους αγώνες. Παράλληλα γίνεται μέλος της εθνικής Ελλάδας στίβου.

Η καριέρα της Στέλλας εκτοξεύθηκε. Εξελίχτηκε σε φοβερή αθλήτρια. Ήταν ακτύπητη στα αγωνίσματα του ύψους, στα εμπόδια και στο πένταθλο. Είχε ως πρότυπο τον μεγάλο αθλητή Σταύρο Τζιωρτζή ενώ κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Κέρδισε πρώτες θέσεις σε Παγκύπριους, Πανελλήνιους, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς και διεθνείς διοργανώσεις. Το 1974 επιλέγηκε ως σημαιοφόρος της Εθνικής ομάδας στους Βαλκανικούς αγώνες. Ήταν μια τεράστια τιμή για την αθλήτρια μας.

Κάπου εκεί, μέσα από μια κούπα αχνιστό τραχανά που ετοίμασε η Στέλλα, μπήκε στη ζωή της ο Σταύρος Γρηγορίου. Ο Σταύρος σπούδαζε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατέβηκε στην Αθήνα να δεί φίλους. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών για να βρίσκεται κοντά στη Στέλλα του. Το 1975 ένωσαν τις ζωές τους και συμπορεύτηκαν στη ζωή και τον αθλητισμό.

Η Στέλλα Καλοπαίδη Γρηγορίου υπήρξε πρωτοπόρος και στο άθλημα της πετόσφαιρας. Το 1977 δημιούργησε τη γυναικεία ομάδα πετόσφαιρας της ΑΕΛ και για τρία χρόνια υπήρξε παίκτρια και προπονήτρια. Από τότε ξεκίνησε να γεμίζει η τροπαιοθήκη της πετοσφαιρικής ΑΕΛ. Το 1980 παρέδωσε την ομάδα στα προπονητικά χέρια του Σταύρου και οι επιτυχίες ήταν συνεχείς. Η Στέλλα Καλοπαίδη Γρηγορίου, που χαρακτηρίστηκε «θεά του ανέμου», ποτέ δεν έζησε χωρίς τον αθλητισμό. Όταν έπεσε η αυλαία στον κλασσικό αθλητισμό και την πετόσφαιρα, άνοιξε την πόρτα της Ολυμπιακής Γυμναστικής. Δημιούργησε την Σχολή Καλοπαίδη και άνοιξε μια καινούργια σελίδα στην ενασχόληση της με τον αθλητισμό.

Για δεκαετίες πρόσφερε στην νεολαία της Κύπρου ως εκπαιδευτικός και μύησε δεκάδες παιδιά στον αθλητισμό. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και αφυπηρέτησε ως Βοηθός Διευθύντρια Α΄, Μέσης Εκπαίδευσης. Κέρδισε την απεριόριστη εκτίμηση των συναδέλφων της και όλων όσοι την έζησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Το 1990 συνέβαλε καθοριστικά στο πετυχημένο πολυθέαμα για τα 30χρονα της Κυπριακής δημοκρατίας. Ανέλαβε και διεκπεραίωσε με επιτυχία πολυάριθμες τελετές έναρξης και λήξης πολλών διοργανώσεων. Η παρουσία της στα «Λεμέσια», του Δήμου Λεμεσού, ήταν πάντα αισθητή. Οι βραβεύσεις για την Στέλλα υπήρξαν βαρύτιμες από πολυάριθμους φορείς. Το πέρασμα της από τον αθλητισμό υπήρξε εκκωφαντικό.

Μαζί με τον σύζυγο της Σταύρο και τα τρία παιδιά τους Μαρίλια, Χριστιάνα και Κύπρο αποτελούν μια μεγάλη όμορφη αθλητική οικογένεια. Η Μαρίλια έγινε πρώτο όνομα στους δρόμους ταχύτητας. Ο Κύπρος πρωταγωνίστησε στο άθλημα της καλαθόσφαιρας με τον δυναμισμό και το ταλέντο του.

Στέλλα Καλοπαίδη Γρηγορίου ο κυπριακός αθλητισμός, η κυπριακή κοινωνία, σε ευγνωμονούν. Αφήνεις μια τεράστια κληρονομιά.

PREV

Σκεπτικό βράβευσης Χρίστου Ζάνου

NEXT

Βιογραφικό αδελφιών Τσιάκκιρου