Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η ΕΕ νίπτει τας χείρας της και φορτώνει την ευθύνη στην Αφρική

Η ΕΕ νίπτει τας χείρας της και φορτώνει την ευθύνη στην Αφρική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διάσκεψη ΕΕ- Αφρικής για το μεταναστευτικό

H πολυδιαφημιζόμενη Διάσκεψη ΕΕ-Αφρικής για το μεταναστευτικό στη Βαλέτα της Μάλτας κατέληξε δυστυχώς σε άλλη μια παράσταση υποκρισίας από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ουσιαστική διαφοροποίηση στην πολιτική της ΕΕ δεν υπήρξε. Οι πόλεμοι και ξένες επεμβάσεις θα συνεχιστούν. Η «Ευρώπη-φρούριο» θα συνεχίσει να ορθώνει φράκτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να μην ομονοούν σε μια δίκαιη κατανομή για τη φιλοξενία των προσφύγων. Νόμιμες και ασφαλείς είσοδοι στην ΕΕ για να ζητούν άσυλο οι πρόσφυγες δεν θα δημιουργηθούν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστροφή σκαφών κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Αφρικής θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε εμπόλεμες και εξαθλιωμένες περιοχές, χωρίς καμιά διέξοδο γα να επιζήσουν.

Επιπρόσθετα, οι δεσμεύσεις της ΕΕ για βοήθεια στην Αφρική είναι εξαιρετικά πενιχρές. Η παλαιότερη δέσμευση των κρατών-μελών για να παρέχουν αναπτυξιακή βοήθεια ύψους έως 0,7% του ΑΕΠ τους, παραμένει κενό γράμμα. Οι ανισότιμες και εκμεταλλευτικές εμπορικές- οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τα αφρικανικά κράτη θα συνεχίσουν να αναπαράγουν το φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και της φτώχειας, ο οποίος βέβαια έχει την αφετηρία του στο αποικιοκρατικό παρελθόν της μαύρης ηπείρου. Αυτά αποτελούν τις ρίζες της μετανάστευσης, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με τα μέτρα της Συνόδου.

Η μόνη ουσιαστική εξέλιξη στη Σύνοδο της Βαλέτας είναι αρνητική. Η ΕΕ προωθεί πιο δραστικά την επονομαζόμενη «διαδικασία εξωτερικοποίησης» του ελέγχου των συνόρων της, καταστώντας δηλαδή τα αφρικανικά κράτη σε κέρβερους-συνοριοφύλακες της ΕΕ. Πότε με «κίνητρα» και πότε με εκβιασμούς, η ΕΕ επιβάλλει στα αφρικανικά κράτη να συγκρατούν -με οποιοδήποτε τρόπο- τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και να τους δέχονται πίσω όταν θα βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της ΕΕ. Μάλιστα, ανάμεσα στα κράτη με τα οποία η ΕΕ θα συνεργαστεί και θα ενισχύσει οικονομικά, περιλαμβάνονται και δικτατορικά καθεστώτα από τα οποία οι ίδιοι οι πολίτες τους δραπετεύουν. Με άλλα λόγια, η ΕΕ θέλει να κάνουν άλλοι τη «βρώμικη» δουλειά και νίπτει τας χείρας της μπροστά στο χάος, το οποίο δημιουργήθηκε και με τη δική της συμβολή.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό σε σχέση με τη στάση που κράτησε στη Σύνοδο. Είναι ικανοποιημένη από το ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στο προσφυγικό; Πιστεύει ακόμα ότι η ΕΕ εκφράζει έμπρακτα τις περιλάλητες αξίες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού; Τέλος, ο Πρόεδρος  πρέπει να τοποθετηθεί σε σχέση με το ρόλο που επιφυλάσσουν στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του και να ξεκαθαρίσει με ποιες θέσεις θα προσέλθει η Κύπρος στην επερχόμενη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

13/11/2015

PREV

Κατά τα αλλά η Κυβέρνηση συνεχίζει ανερυθρίαστα να διαφημίζει το success story της

NEXT

Αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση