Home  |  Θεματικές Προτεραιότητες  |  Πολιτισμός

Το ΑΚΕΛ, θέτει τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα στις προτεραιότητες της πολιτικής του.

Η πολιτιστική δημιουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κοινωνία που επιδιώκει την πνευματική ανάπτυξη, σέβεται τον εαυτό της και προσδοκά πραγματική πρόοδο και αληθινή ευτυχία. Η συμβολή της τέχνης στη καλλιέργεια των αξιών και τη συνοχή της κοινωνίας είναι, διαχρονικά, τεράστια αλλά και σε κάθε συγκεκριμένη περίοδο. Η πολιτιστική δημιουργία είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του ΑΚΕΛ. Αποτέλεσε το αγκωνάρι πάνω στο οποίο οικοδομήθηκαν όλες οι διαχρονικές αξίες του λαϊκού κινήματος της Κύπρου. Ο αληθινός πολιτισμός, στον πυρήνα του οποίου, όπως έγραψε ο Τεύκρος Ανθίας, «βρίσκεται το ήθος, η ανθρωπιά και η ομορφιά», είναι η πηγή που μπορεί να ξεδιψάσει τον άνθρωπο από την ανομβρία της μιζέριας, της απληστίας, της ασχήμιας και της εκμετάλλευσης. Είναι η δύναμη που μπορεί να σπάσει τις προκαταλήψεις, να ακονίσει τη μνήμη , να ξεχωρίσει τα μικρά και ασήμαντα από τα μεγάλα, να διαλύσει τη σκόνη που σκεπάζει την αλήθεια και το φως και να εμφυσήσει την υγιή αισιοδοξία, την αλληλεγγύη και την πίστη για καλύτερη, δικαιότερη και ανθρώπινη ζωή.

Στην πατρίδα μας, η αληθινή τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν ένα επιπλέον μεγάλο εφόδιο του λαού μας ενάντια στη κατοχή και τη διαίρεση. Ένα εφόδιο που μπορεί να ενώσει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής και χρώματος. Που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών όχι μόνο για τη λύση του κυπριακού αλλά και για την παντοτινή επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας του λαού μας. Η αξία και η δύναμη της πολιτιστικής δημιουργίας επιβεβαιώθηκαν τις πολύ δύσκολες μέρες του lockdown, αφού πρόσφεραν σημαντικές ανάσες ψυχαγωγίας βοηθώντας τους ανθρώπους να αξιοποιούν δημιουργικά τις ατέλειωτες ώρες εγκλεισμού τους.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που, το ΑΚΕΛ, θέτει τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής του. Καταθέτει τις δικές του προτάσεις και λαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες για ανάδειξη και στήριξη της Πολιτιστικής Δημιουργίας αλλά και για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες, που λήφθηκαν το διάστημα πριν την έναρξη της νόσου του Covid-19, και την ανάδειξη θεμάτων, όπως την καθυστέρηση και τις παλινδρομήσεις για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, τα μειωμένα κονδύλια στους εκάστοτε προϋπολογισμούς, την ανέγερση ξενοδοχείου πάνω στις αρχαιότητες της Γεροσκήπου, την αλλαγή χαρακτήρα της Οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, την ακύρωση του χώρου ανέγερσης της κρατικής βιβλιοθήκης, την καθυστέρηση στην ανέγερση του Νέου αρχαιολογικού Μουσείου, την αδιαφάνεια στην επιχορήγηση εκατομμυρίων για ξένες ταινίες, τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τον εμπλουτισμό με Έργα Τέχνης των υπό ανέγερση Δημόσιων κτηρίων, την ανεπαρκή στήριξη των οργανώσεων που ασχολούνται εθελοντικά με τον Πολιτισμό και πολλά άλλα.

Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες, του ΑΚΕΛ ,συνεχίστηκαν με ακόμη περισσότερη ένταση και την περίοδο της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή καλέσαμε την κυβέρνηση όπως επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης των πολιτιστικής δημιουργίας. Απευθυνθήκαμε σε όλους τους επίσημους φορείς οι οποίοι ασκούν πολιτική για τον Πολιτισμό, τον ΘΟΚ, το ΡΙΚ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζητήσαμε όπως συνεχίσουν την πολιτιστική τους παρέμβαση εξαντλώντας όλα τα κονδύλια που είχαν στη διάθεσή τους. Εγγράψαμε θέμα στη Βουλή, απευθυνθήκαμε κατ’ επανάληψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα Υπουργεία, Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας ζητώντας μέτρα στήριξης. Πήραμε πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταθέτοντας ερωτήσεις, αλλά και υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Επίσης, εκεί που χρειάστηκε, προχωρήσαμε και στη διοργάνωση διαμαρτυρίας για την κατεδάφιση μέρους των διατηρητέων από τις μπουλντόζες του Αρχιεπισκόπου.

Τέλος, ήταν συνεχείς οι επαφές του ΑΚΕΛ με Φορείς Πολιτισμού ακούγοντας τις εισηγήσεις τους και λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους. Για καλύτερο συντονισμό της δράσης μας, διοργανώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο Παγκύπρια Ημερίδα πολιτισμού, ενώ επαρχιακές οργανώσεις του κόμματός μας προχώρησαν σε ανάλογες δραστηριότητες. Μαζί με τους Φορείς Πολιτισμού, επαναφέρουμε το αίτημα του ΑΚΕΛ για Θεσμική Κατοχύρωση της Συμμετοχής των Φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και την αντιμετώπισή τους από το Αρμόδιο Υπουργείο, ως ισότιμους εταίρους στην πολιτιστική δημιουργία. Δυστυχώς, και στην περίπτωση της απόφασης για ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο διάλογος που διεξήχθηκε ήταν υποτυπώδης, ενώ αγνοήθηκαν παντελώς απόψεις εμπλεκόμενων Οργανισμών που θα ενταχτούν στο υπό ίδρυση Υφυπουργείο.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα στήριξης που λήφθηκαν, ήταν ανεπαρκή και λαμβάνονταν αργοπορημένα μόνον έπειτα από την διαμαρτυρίες των εμπλεκομένων αλλά και του κόμματός μας. Ο Προϋπολογισμός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για το 2021 είναι στα ίδια απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, 15.387173εκατομμύρια ή 0,0020% των δαπανών του κράτους. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πολιτεύεται ως να μην υπάρχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Η δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, στις επικρίσεις για την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του ελάχιστου επιδόματος, ότι «είχα άλλα θέματα ν ασχοληθώ», εμπερικλείει όλη τη φιλοσοφία της παρούσας κυβέρνησης σε θέματα Πολιτισμού.

Η όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος του Πολιτισμού και η αβεβαιότητα αναφορικά με την σύντομη επαναφορά στην πλήρη δραστηριοποίηση, απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων. Ως ΑΚΕΛ, ζητούμε :

  1. Την ουσιαστική αύξηση των δαπανών για τον Πολιτισμό με την αξιοποίηση μέρος από των κονδυλίων από το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. αξίας 1,1 δις. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», για το 2019-2024, η κυβέρνηση να απαιτήσει αυξημένα κονδύλια για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ευρώπης, που ασφαλώς περιλαμβάνει και την Κύπρο.
  2. Την επίσπευση της κατάθεσης Νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατοχύρωση του καλλιτέχνη ,αποδίδοντάς τους βασικά ωφελήματα και δικαιώματα για αξιοπρεπή διαβίωση, με υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την απόδοση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
  3. Την επαναφορά του Τιμητικού Επιδόματος για τους συνταξιούχους καλλιτέχνες, το οποίο απέκοψε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.
  4. Την αποτελεσματική προστασία των αρχαιοτήτων και ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάκληση των όποιων τετελεσμένων έχουν δημιουργηθεί με τον αποχαρακτηρισμό Μνημείων, όπως αυτού της Γεροσκήπου, και την κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών καθώς και την προστασία από μελλοντικές παράτυπες αναπτύξεις.
  5. Την ανέγερση σημαντικών έργων υποδομής που εκκρεμούν για χρόνια, όπως αυτά είναι η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Κρατική Πινακοθήκη.
  6. Την εφαρμογή πολιτικών στήριξης και ανάδειξης της κυπριακής δημιουργίας με την ουσιαστική στήριξη όλων των μορφών της Τέχνης και των Γραμμάτων.
  7. Την Κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στα προγράμματα επιχορήγησης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών , όλων των φορέων του Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων και των εθελοντικών Οργανώσεων.
  8. Την Εμβάθυνση της Καλλιτεχνικής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, έτσι ώστε οι νέοι μας από πολύ νωρίς να συμμετέχουν και να κατανοούν τη σημασία του πολιτισμού ως συστατικού στοιχείου μιας ανθρώπινης και υγιούς ζωής.

Η Άποψη σας μετρά

Μοιραστείτε μαζί μας οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις