Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην εφημερίδα “Χαραυγή”
Παίρνουμε τον «παλμό» του κόσμου, ξεκινά η προσπάθεια για την αλλαγή
Συνέντευξη στους Νεόφυτο Νεοφύτου και Ειρηναίο Πίττα
Για σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα τοποθετείται στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Μιλά για την πορεία του ΑΚΕΛ προς τις προεδρικές εκλογές, ενώ σχολιάζει και την υποψηφιότητα Αβέρωφ. Εκφράζει την ανησυχία του ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θα θυσιάσει ακόμη μια φορά το Κυπριακό χάρη της προεδρικής καρέκλας και επικρίνει τον Υπουργό Εξωτερικών για τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί στον κυπριακό λαό.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σχολιάζει τα θεσμικά φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, ενώ εκφράζει τις εμπειρίες και τα μηνύματα που λαμβάνει από την πορεία που ξεκίνησε στο λαό.
Κύριε Στεφάνου, μετά την εξαγγελία Αβέρωφ για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ νιώθει πίεση ότι έχει καθυστερήσει…
Όχι. Θα έλεγα ότι εμείς συνεχίζουμε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό μας. Έχουμε ξεκινήσει σε επίπεδο ανώτερων σωμάτων του κόμματος τη συζήτηση του πολιτικού πλαισίου και των δεδομένων σε σχέση με τις εκλογές, με βασικό στόχο την επίτευξη της προοδευτικής αλλαγής στον τόπο. Αφού καθορίσουμε το πολιτικό πλαίσιο, θα απευθυνθούμε στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να βρούμε συνεργασίες και, ασφαλώς, κάποια στιγμή θα συζητήσουμε για την προσωπικότητα που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Χρονικά πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις;
Με το νέο χρόνο θα γίνει συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή και ακολούθως θα πάμε στις Κομματικές Ομάδες Βάσεις. Στη συνέχεια, θα επανέλθουμε για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα της όλης συζήτησης. Στόχος είναι την άνοιξη να πραγματοποιήσουμε την Έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση για την υποψηφιότητα που θα στηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές.
Έχετε πει δημόσια ότι θα γίνουν επαφές του ΑΚΕΛ με όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκτός από το ΕΛΑΜ. Έχουν ξεκινήσει αυτές οι επαφές;
Δεν έγιναν ουσιαστικές επαφές, αλλά κάποιες συζητήσεις γίνονται στο περιθώριο ή με αφορμή συζητήσεις για άλλα θέματα. Πρόσφατα, για παράδειγμα, είχαμε επαφές και συζητήσεις με κόμματα για την πρότασή μας σε σχέση με τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στον ηλεκτρισμό. Όταν διεξάγονται τέτοιες επαφές γίνονται και βολιδοσκοπήσεις και ένα είδος ανταλλαγής απόψεων και για τις προεδρικές εκλογές χωρίς όμως να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, αφού εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε ακόμα έτοιμο το πολιτικό πλαίσιο.
Το ΑΚΕΛ έχει δηλώσει ότι επιζητεί συνεργασία στη βάση αρχών και με κριτήριο την εκλεξιμότητα… Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το προφίλ του υποψηφίου θα πρέπει να είναι κομματάρχης, πολιτικό πρόσωπο ή τεχνοκράτης;
Η εκλεξιμότητα δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που καθορίζουν το προφίλ του υποψήφιου ή της υποψήφιας. Το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι με εκείνους που θα επιδιώξουμε συνεργασία να υπάρχει συνάφεια και σύγκλιση σε βασικές θέσεις. Ασφαλώς όμως μας απασχολεί και ποιες προοπτικές επιτυχίας έχει μια υποψηφιότητα.
Η υποψηφιότητα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων;
Δεν προαποκλείουμε τον εαυτό μας και δεν εννοώ μόνο τον Γενικό Γραμματέα, αλλά μια υποψηφιότητα από το χώρο του ΑΚΕΛ. Όμως, θα πρέπει να φιλτράρουμε μια τέτοια επιλογή μέσα από τις δυνατότητες να εξασφαλίσουμε ευρύτερες συνεργασίες και μέσα από αυτές να ενισχύονται οι πιθανότητες εκλογής.
Το ΑΚΕΛ συζητά υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου;
Ας αφήσουμε αυτά τα θέματα να τα συζητήσουμε πρώτα απ’ όλα εντός του κόμματος και ακολούθως με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Δεν θέλουμε με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας να εντείνουμε μια σεναριολογία που δεν βοηθά να επικεντρωθούμε στο βασικό στόχο που είναι να πετύχουμε την πραγματική αλλαγή. Ο κόσμος χρειάζεται και θέλει αυτή την αλλαγή και εμείς θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που έχουμε για να επιτύχουμε αυτή την προοπτική.
Ο ΔΗΣΥ ωστόσο προωθεί ήδη την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου…
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου άρχισε την πρόωρη προεδρολογία για να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Έχει αναλωθεί σε μια εντατική επικοινωνιακή δραστηριότητα για να φτιάξει το προφίλ του. Οι πολίτες όμως δεν ξεχνούν ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για εννέα χρόνια αποτελεί το στυλοβάτη της κυβέρνησης σε όλες της τις αποφάσεις και ενέργειες. Δεν ξεχνούν ότι είναι συνένοχος σε όλα εκείνα που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς και που μας προσβάλλουν ως κοινωνία. Βαδίζει στην ίδια πορεία με την κυβέρνηση Αναστασιάδη και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο συνεχιστής της κατάστασης που οι πολίτες θέλουν να αλλάξουν.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δεν φοβάστε ένα νέο παρατεταμένο αδιέξοδο ή να θυσιαστεί ξανά το Κυπριακό χάρη της προεδρικής καρέκλας;
Μας φοβίζει το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό. Όταν κατέρρευσε η προσπάθεια στο Κρανς Μοντανά είχαμε προειδοποιήσει ότι, εάν τα πράγματα έμεναν έτσι, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Τουρκία βγήκε αλώβητη, θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να δημιουργήσει νέα σοβαρά τετελεσμένα που θα επιβαρύνουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα. Ενώ προειδοποιούσαμε, οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν ανησύχησαν, αλλά με ενέργειές τους ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση διευκόλυναν την Τουρκία να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα χωρίς πολιτικό κόστος, την ώρα που καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις στο εσωτερικό μέτωπο.
Από τη ρητορική των κυβερνώντων είχε χαθεί η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Είχε χαθεί η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία από ολόκληρη την προεκλογική περίοδο τόσο το 2013 όσο και το 2018. Είναι με τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές που ο Πρόεδρος υπονόμευσε την αξιοπιστία τής ελληνοκυπριακής πλευράς. Μια γεύση για το τι θα κάνει με το Κυπριακό ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήραμε από το φιλμάκι της εξαγγελίας του για υποψηφιότητα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν κάνει καμία αναφορά στο Κυπριακό. Και είναι ξεκάθαρο γιατί. Για να κρύψει τις όποιες θέσεις του γιατί θέλει να απευθυνθεί σε διαφορετικά ακροατήρια και κυρίως στην ακροδεξιά, που αποτελεί την εφεδρεία του. Το έχουν ξανακάνει αυτό οι κυβερνώντες και θα το ξανακάνουν και τώρα, θυσιάζοντας για ακόμα μια φορά το Κυπριακό στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων.
Οι κ.κ. Αβέρωφ και Αναστασιάδης επικρίνουν το ΑΚΕΛ ότι αθωώνει την τουρκική πλευρά και την προκλητικότητά της και ενοχοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά…
Δεν είναι καινούργια η προσπάθεια των κ.κ. Αναστασιάδη και Αβέρωφ και γενικότερα του κυβερνητικού στρατοπέδου να φορτώσουν με ψέματα τις δικές τους ευθύνες για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό σε ώμους άλλων και ειδικά στο ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ δεν αθωώνει την Τουρκία. Τουναντίον. Το ΑΚΕΛ δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει την Τουρκία – και εντός και εκτός.
Θα πρέπει όμως να πω ότι οι κατηγορίες των κυβερνώντων σε βάρος μας δεν πιάνουν τόπο. Δεν μπορεί ένας Πρόεδρος -ο Ν. Αναστασιάδης- και μια πολιτική δύναμη -ο ΔΗΣΥ- που συζήτησαν και βολιδοσκόπησαν για λύση δύο κρατών, που επιδιώκει η Τουρκία, να πείσουν. Από την άλλη, η δική μας συνέπεια στο Κυπριακό είναι γνωστή.
Καλλιεργήθηκαν και προσδοκίες από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη για κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. ενώ ο Μπορέλ δήλωνε πρόσφατα ότι η Τουρκία συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο…
Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι μέρος του προβλήματος. Το γεγονός ότι καλλιεργήθηκαν τεράστιες ψευδαισθήσεις στην κοινωνία αναφορικά με τη δυνατότητα να πετύχουμε κυρώσεις που… θα πονέσουν την Τουρκία, οφείλεται και στον κ. Χριστοδουλίδη. Όχι μόνο δεν υπήρξαν κυρώσεις, αλλά επιδιώκοντάς τις απομονωθήκαμε, μείναμε μόνοι μας στην Ευρώπη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης φέρει επίσης τεράστιες ευθύνες για τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν οι κυβερνώντες για τη δήθεν οχύρωση της ΑΟΖ μέσω των πολυμερών συναντήσεων, για την υποτίμηση των κινδύνων για γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για το θέμα της Αμμοχώστου.
Με την εκλογή σας έχετε ξεκινήσει μια πορεία προς το λαό με επισκέψεις σε χωριά και εργοστάσια. Τι είναι εκείνο που εισπράττετε από τον κόσμο;
Το πρώτο που εισπράττουμε είναι μια ικανοποίηση, και αυτό όχι μόνο από τον κόσμο του ΑΚΕΛ, γιατί συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε την απευθείας επαφή με τον κόσμο.
Δεύτερο, μέσα από τις απευθείας επαφές ακούμε τον κόσμο και παίρνουμε τον «παλμό» του. Για παράδειγμα, όταν πήγαμε σε ορεινές περιοχές, γνωρίζαμε τις αδυναμίες, που παρουσιάζουν τα στεγαστικά σχέδια. Ωστόσο μέσω της επαφής με τον κόσμο, διαπιστώσαμε και επί του εδάφους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ως αποτέλεσμα αυτών των επαφών, ετοιμάσαμε ως Κόμμα επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό με εισηγήσεις έτσι ώστε να βελτιωθούν και να δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να τα αξιοποιήσει.
Βέβαια, αυτές οι επαφές μάς βοήθησαν να συγκεκριμενοποιήσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας και για άλλα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε λοιπόν και θα εντατικοποιήσουμε με το νέο χρόνο αυτές τις επαφές όχι μόνο κατά περιοχή αλλά και με ομάδες πολιτών και κοινωνικές ομάδες.
Με αυτό τον τρόπο απαντάτε στο «όλοι είναι το ίδιο»;
Απαντούμε και με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να πω ότι αυτή η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη διαμορφώθηκε με πρωτεργάτες τους κυβερνώντες και το κατεστημένο. Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνώντες προσπαθούν να εκτονώσουν τη λαϊκή αντίδραση, να διατηρήσουν το δικό τους στάτους κβο και να δικαιολογήσουν τα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά των κοινωνικοοικονομικών πολιτικών που ακολουθούν.
Συχνά ακούμε και την ατάκα «μα η Βουλή τι κάνει». Πρέπει να πω ότι η Βουλή δεν είναι κυβέρνηση, είναι περιορισμένες οι δυνατότητές της. Όχι μόνο διότι δεν μπορεί να αυξήσει κονδύλια αλλά και γιατί είναι αντισυνταγματικό να υπεισέρχεται σε αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας. Επίσης, η Βουλή δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν ζητήματα που μπορείς να περάσεις, υπάρχουν όμως και ζητήματα που μειοψηφείς. Άρα εκεί δίνεις τη μάχη σου και τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται.
Η άμεση επαφή με τον κόσμο βοηθά να εξηγούμε την πραγματική κατάσταση αλλά πρέπει να πω ότι χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να αλλάξει η αντίληψη ότι «όλοι είναι οι ίδιοι».
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε συναντήσει και την αντίληψη «ότι και να γίνει τίποτα δεν αλλάζει»…
Ακόμα μια αντίληψη που χρειάζεται δουλειά για να αλλάξει. Μια αντίληψη που τελικά αφήνει τον κόσμο στον καναπέ. Το σίγουρο είναι πως από τον καναπέ το μόνο πράγμα που μπορείς να αλλάξεις είναι τα κανάλια στην τηλεόραση, τίποτε άλλο.
Είναι η συστράτευση με το ΑΚΕΛ, στην προσπάθεια να δημιουργήσει πίεση από τα κάτω προς την κυβέρνηση και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, που ενισχύει τις δυνατότητες να αλλάξουν τα πράγματα.
Καθοριστικό όμως είναι το ζήτημα της εξουσίας και αυτό πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες το 2023. Εκεί είναι το «κλειδί» και εκεί δεν χωρούν, προσεγγίσεις του τύπου «τίποτα δεν αλλάζει», ούτε τοποθετήσεις του τύπου «όλοι είναι ίδιοι». Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οι πολίτες πρέπει να μας κρίνουν με βάση το τι κάνουμε, τι ψηφίζουμε και ποιους εξυπηρετούμε με αυτά που ψηφίζουμε. Το ΑΚΕΛ είναι με την κοινωνία, με τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους, με όλους εκείνους που χρειάζονται τη στήριξη και τη θαλπωρή του κράτους και όχι μόνο. Οι κυβερνώντες και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ψηφίζουν υπέρ των τραπεζών και των μεγάλων συμφερόντων. Επομένως, δεν είμαστε το ίδιο.
Είδαμε ότι στους πρόσφατους προϋπολογισμούς, το ΑΚΕΛ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις μπόρεσε και πέρασε κοινές τροπολογίες για διάφορα ζητήματα. Σας ασκήθηκε όμως και κριτική γιατί υποβάλλετε τροπολογίες από τη στιγμή που καταψηφίζετε τους προϋπολογισμούς;
Ναι το ακούσαμε κι αυτό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλεις να κάνεις τροπολογίες έστω κι αν καταψηφίσεις τον προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί αφού εν τέλει θα περάσει ο προϋπολογισμός, πρέπει στο μέτρο του δυνατού να κοπούν πρόνοιες που είναι σε βάρος της κοινωνίας και της ίδιας της χώρας, όπως ήταν για παράδειγμα τα κονδύλια που κόψαμε ξανά για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Καταφέραμε ακόμα με τις τροπολογίες μας να αποκόψουμε σχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με αντιλαϊκές πολιτικές, να ασκήσουμε περισσότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της πρόσληψης ημέτερων και να αυξάνει τις δαπάνες, όχι για σκοπούς επενδύσεων ή για να βοηθήσει το κοινωνικό κράτος αλλά απλά για να βολεύει ημέτερους.
Ακούσαμε από το βήμα της Βουλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλους βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος να λένε ότι βελτιώνονται οι δείκτες, μειώνεται η ανεργία και θα βαδίσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2022. Τι είναι τότε αυτό που θέλει να αλλάξει το ΑΚΕΛ;
Οι αριθμοί ασφαλώς δίνουν μια εικόνα αλλά αν δεν μπεις στην ουσία, αυτή η εικόνα είναι, συνήθως, παραπλανητική.
Τι σημαίνει «μειώθηκε η ανεργία»; Πρέπει να δούμε πόσα παίρνουν αυτοί που εργάζονται, πόσοι υποαπασχολούνται, σε ποιες συνθήκες εργάζονται και πόσα δικαιώματα έχουν απομείνει στην αγορά εργασίας, ποια προοπτική και ποια ποιότητα έχουν αυτές οι θέσεις εργασίας. Οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν απλώς αριθμούς και μάλιστα εκείνους τους αριθμούς που τους βολεύουν για να εξωραΐζουν καταστάσεις.
Δεν είδα ούτε και άκουσα τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τώρα μάλιστα που κάνει τον αγρότη και τον εργάτη, να ασχοληθεί με τον πόνο του αγρότη και του εργάτη. Δεν τον είδα να ασχολείται με τις περίπου διακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο ή στο όριο της φτώχειας. Για εμάς αυτό δεν είναι απλός αριθμός, είναι άνθρωποι. Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί τους είναι γιατί δεν την ενδιαφέρει. Δημιούργησαν το ΕΕΕ υποβιβάζοντας την κοινωνική πολιτική σε μια στείρα επιδοματική πολιτική και μάλιστα με κανόνες, με όρους και κριτήρια τέτοια που τελικά αποκλείουν αντί να βοηθούν κόσμο.
Αυξήθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης, λένε. Ποιοι επωφελούνται όμως από τη μεγέθυνση της οικονομίας και την παραγωγή του πλούτου; Τα δεδομένα δείχνουν ότι το μερίδιο των μισθών επί του ΑΕΠ μειώνεται, την ώρα που αυτό των κερδών αυξάνεται. Έχει απορρυθμιστεί η εργασία, έχουν μειωθεί οι μισθοί και τούτο δείχνει πραγματικότητες που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να ασχοληθεί, αλλά η ίδια δημιουργεί με τις πολιτικές της.
Για τις νέες υπερχρεώσεις των τραπεζών, πέραν από τις εκκλήσεις προς τους θεσμούς να παρέμβουν, τι άλλο μπορείτε να κάνετε;
Πέρασε, κάτω από δική μας πίεση, νόμος για τις καταχρηστικές ρήτρες, ο οποίος ωστόσο έχει αρκετά κενά. Με τη βοήθεια της Ευρωομάδας μας, αποκαλύψαμε ότι η κυβέρνηση είχε στα συρτάρια από το 2013 μια ευρωπαϊκή Οδηγία, για αντιμετώπιση των καταχρηστικών ρητρών σε βάρος των καταναλωτών. Η κυβέρνηση απέκρυβε την οδηγία για να μην υποχρεωθεί να κινηθεί σε βάρος των τραπεζών, την αυθαιρεσία των οποίων εξυπηρετεί. Πιέσαμε λοιπόν, ήρθε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση ένα νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί, χρειάζεται όμως βελτίωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα διότι όντως οι τράπεζες αυθαιρετούν.
Πόσο απασχολεί το ΑΚΕΛ το γεγονός ότι ενώ συμβαίνουν τόσα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι στα ύψη, ακόμα και με θεσμική εμπλοκή του Προεδρικού, δεν υπάρχει ούτε ανάληψη πολιτικών ευθυνών αλλά ούτε τιμωρία;
Ευτυχώς που τα «γιατρούθκια» και τα «νοσοκομούθκια» έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας…
Η Κύπρος εισέρχεται σε ένα νέο κύμα πανδημίας, την ώρα που τα μέτρα προκαλούν αντιδράσεις και γονατίζουν ξανά επιχειρήσεις. Το ΑΚΕΛ βλέπει δυνατότητα για οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των ατόμων που επηρεάζονται;
Επειδή, συνεχίζεται η πανδημία, και αυτό επηρεάζει πολλές δουλειές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούμε πως ναι, θα πρέπει στοχευμένα και συγκεκριμένα να δούμε πώς το κράτος, επαναφέρει τη στήριξη τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Πόσο προβληματίζει το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα βαθύ χάσμα στην κοινωνία μεταξύ πολιτών που είναι εμβολιασμένοι και αντιεμβολιαστών…
Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για αυτή τη ρήξη γιατί αντί να δώσει έμφαση στην ενημέρωση και στην προσπάθεια όσο το δυνατόν όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, με τις αντιφατικές αποφάσεις της τροφοδοτεί την ένταση παρά βοηθά στην εκτόνωσή της.
Είναι σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών και θα πρέπει να τα προσεγγίζουμε πάντοτε με πολλή προσοχή αλλά την ίδια ώρα πρέπει να πούμε ότι και τα δικαιώματα έχουν μια γραμμή. Το δικαίωμα το δικό μου δεν θα πρέπει να παραβιάζει το δικαίωμα του διπλανού μου.
Ευτυχώς που υπάρχει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει υπερπροσπάθειες για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης…
Ναι και με την ευκαιρία, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι οποίοι είναι άξιοι επαίνων και σεβασμού. Ευτυχώς που δεν άκουσαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου που έλεγε στα «γιατρούθκια» και τα «νοσοκομούθκια», αν δεν τους αρέσει στο δημόσιο να παν να βρουν αλλού δουλειά. Σκεφτήκατε τι θα γινόταν αν όλοι αυτοί έφευγαν και τελικά δεν έδιναν αυτή τη μάχη;
Τώρα, η κυβέρνηση και ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιδαψιλεύουν επαίνους, πριν λίγο καιρό όμως, υπέσκαπταν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν στήριξαν, έγκαιρα και αποτελεσματικά τα δημόσια νοσηλευτήρια ενόψει και της αυτονόμησής τους, και την ίδια ώρα πρόσβαλλαν και απειλούσαν το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όταν διαμαρτύρονταν για τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Εμείς με πολλή ειλικρίνεια και αγάπη μεταφέρουμε ξανά την ευγνωμοσύνη μας για τη δουλειά που κάνουν και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους, όπως στεκόμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων.