Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  H ΕΕ δεν είναι ούτε δύναμη ειρήνης ούτε οικογένεια αλληλεγγύης

H ΕΕ δεν είναι ούτε δύναμη ειρήνης ούτε οικογένεια αλληλεγγύης

Ανακοίνωση

Οι αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι πολύ κατώτερες των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί.

Οι Υπουργοί της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν στην πρόταση που προνοεί δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη. Αποφασίστηκε μόνο η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα αλλά και σε αυτήν την περίπτωση μόνο για τους 34.000 έχει προσδιοριστεί το κράτος της μετεγκατάστασης.

Την ίδια ώρα, σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων επαναφέρουν συνοριακούς ελέγχους για να αποκλείσουν τους πρόσφυγες, εφαρμόζουν άγρια μέτρα καταστολής σε βάρος των προσφύγων και ανεγείρουν φράκτες και τείχη. Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε χθες να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της στρατιωτικής ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR Med που στοχεύει στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ. Πρόκειται για επιχειρήσεις ενταγμένες στην αδιέξοδη λογική των στρατιωτικών λύσεων στην προσφυγική κρίση, που μόνο περισσότερες τραγωδίες και θανάτους θα επιφέρει.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές και αποτελούν μια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη. Αποδεικνύεται ξανά ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε δύναμη ειρήνη ούτε οικογένεια αλληλεγγύης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως διατείνεται. Αφού πρώτα συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξερίζωσαν εκατομμύρια ανθρώπους από τις πατρίδες τους, τώρα σφραγίζει τις πύλες της για να μην βρουν καταφύγιο οι πρόσφυγες με αποτέλεσμα να καταλήγουν να θαλασσοπνίγονται στο κατώφλι της. Διπλές ευθύνες έχουν εκείνες οι κυβερνήσεις της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν δίκαιη κατανομή των ευθυνών και τη φιλοξενία προσφύγων στις χώρες τους.

Η κυπριακή κυβέρνηση ορθά εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει τα άτομα που της αναλογούν. Απαιτούνται όμως πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα.

  1. Κατάργηση του Συστήματος Δουβλίνου και παροχή εγγράφων στους πρόσφυγες ώστε να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους.
  1. Δημιουργία μόνιμου συστήματος μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στα οποία θα πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση του κάθε κράτους.
  1. Δημιουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας των αιτητών ασύλου  στηριγμένων στα πρότυπα του ΟΗΕ, με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι η οριστική λύση στην προσφυγική κρίση βρίσκεται στον τερματισμό των πολέμων και την άμεση απεμπλοκή της ΕΕ και κρατών-μελών από το συριακό εμφύλιο, μαζί με την προώθηση πολιτικής λύσης με διπλωματικά μέσα.

15/09/2015

PREV

H Κυβέρνηση οφείλει να γίνει λιγότερη αρεστή στην Τρόικα και περισσότερο ωφέλιμη για την κοινωνία

NEXT

Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη στην εκδήλωση «Προσφυγιά και μετανάστευση: Αιτίες, λύσεις και αλληλεγγύη»