Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η στάση της ΕΕ να αξιοποιηθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Η στάση της ΕΕ να αξιοποιηθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Δήλωση του Εκπροσώπου Tύπου του ΑΚΕΛ,
Στέφανου Στεφάνου, για τη συνάντηση της Βάρνας

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, είναι φανερό ότι στην Ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα δεν επετεύχθη ουσιαστική πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Αυτό βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας και των προβλημάτων που προκαλούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα και έναντι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι προσέγγισαν τη συνάντηση της Βάρνας ως όχημα για να κρατηθεί ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία. Θεωρούμε ότι με αυτή την προσέγγιση και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να απελευθερωθούν δυναμικές επίλυσης προβλημάτων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει η ΕΕ να είναι συνεπής και απαιτητική στις αρχές της για δίκαιη επίλυση των προβλημάτων, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού και η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ένωσης.

Θεωρούμε θετικές τις αναφορές του Ντόναλτ Τουσκ αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες κυμαίνονται σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο μ’ αυτό των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρούμε επίσης θετικό ότι επαναλαμβάνεται η στήριξη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με το δικαίωμα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, την ίδια ώρα που διατυπώνει ανησυχίες για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, στις δηλώσεις ξανά δεν προσδιορίζεται ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αφορούν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στην επιτυχή επανένωση της Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την ως «κοινό στόχο», προφανώς εννοώντας της ΕΕ και της Τουρκίας. Ο κ. Τουσκ αναγνωρίζοντας ότι η επανένωση της Κύπρου θα είναι προς το συμφέρον όλων, εισάγει νέα ορολογία και αντί να αναφέρεται σε δύο κοινότητες, αναφέρεται σε «δύο πληθυσμούς στο νησί», γεγονός που δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί.

Η έκφραση υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από μέρους της ΕΕ είναι σημαντική και επιβεβλημένη, πλην όμως από μόνη της δεν επιλύει τα προβλήματα. Η στάση της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδιασμού, που βασικό της συστατικό πρέπει να έχει τη συνεχή και συνεπή προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη γραμμή που χάραξε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πρόσφατη Έκθεσή του.

Σ’ αυτή την προσπάθεια αν ανταποκριθεί θετικά η τουρκική πλευρά θα έχουμε εξελίξεις, αν όχι, τουλάχιστον θα μένει εκτεθειμένη και θα αποκαλύπτεται το κακόβουλο και το αστήριχτο των ισχυρισμών της σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

Την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ανάληψη πρωτοβουλιών αξιοποιώντας τη στήριξη της ΕΕ, και όχι περιοριζόμενοι στην έκφραση ικανοποίησης.

27/03/2018

PREV

Το ΑΚΕΛ για τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

NEXT

Το ΑΚΕΛ τιμά και φέτος τους Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισαούλη