Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά τη συνάντηση με το ΚΕΒΕ

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά τη συνάντηση με το ΚΕΒΕ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΚΕΒΕ για την σημερινή φιλοξενία. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που θα τη χαρακτήριζα ως κρίσιμο σταυροδρόμι για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την κυπριακή οικονομία. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που αυτό το διάστημα το ΑΚΕΛ επιδιώκει, έχει και θα συνεχίσει να έχει επαφή με πρωταγωνιστές στην κυπριακή οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα είχαμε συνάντηση με το ΚΕΒΕ και θα ακολουθήσει συνάντηση και με την ΟΕΒ, ακριβώς για να συζητήσουμε τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην κυπριακή κοινωνία και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία και την ίδια μας την χώρα.

Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ είχαμε μία πολύ φιλική και δημιουργική, θα έλεγα, συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας αγγίξαμε και συζητήσαμε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα. Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη, που πιστεύουμε ως ΑΚΕΛ ότι υπάρχει, ως χώρα να επεξεργαστούμε και να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο να δίνει βιωσιμότητα και βάθος στην κυπριακή οικονομία και την ίδια ώρα να παράγεται πλούτος ο οποίος με σωστές πολιτικές αναδιανομής του κέρδους να στηρίζει ένα κοινωνικό κράτος που να παρέχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής στους πολίτες.

Συμφωνήσαμε ότι για αυτό το ζήτημα θα συζητήσουμε σε μία επόμενη συνάντηση με το ΚΕΒΕ, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο και αυτό το πλαίσιο θα το συζητήσουμε με τους πρωταγωνιστές της οικονομίας.

Δεύτερο συζητήσαμε για τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά στην κυπριακή οικονομία ενόψει του γεγονότος ότι οι υπάρχουσες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά βάζουν πίεση στην κυπριακή οικονομία και την κυπριακή κοινωνία. Μιλώ για την αύξηση της τιμής βασικών αγαθών αλλά και βασικών πρώτων υλών όπως είναι τα καύσιμα, τα σιτηρά, όπως είναι κατ’ επέκταση η τιμή του ηλεκτρισμού που επηρεάζουν και πιέζουν πάρα πολύ τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία.

Αυτό το γεγονός γίνεται ακόμα πιο πιεστικό έχοντας υπόψιν τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία με τον πόλεμο που διεξάγεται που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και ήδη επηρεάζει και τις τιμές στην ενέργεια και σε βασικές πρώτες ύλες, γεγονός που θα επιτείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα.

Νιώθουμε λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συζητηθεί αυτό το ζήτημα σε δύο επίπεδα. Πρώτο να συζητήσουμε πώς μπορεί να διασφαλίσει και να αναπτύξει την οικονομία της η Κύπρος σε αυτό το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και δεύτερο πώς -ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις κυρώσεις που αποφασίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και αυτούς που λαμβάνουν τις κυρώσεις και μιλώ για την Ευρώπη, αλλά και ιδιαίτερα την Κύπρο που έχει ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και τουριστικές και άλλες σχέσεις, ενεργειακές με την Ρωσία και την Ουκρανία.

Εδώ υπάρχει ανάγκη όπως η κυβέρνηση κινηθεί γρήγορα και εντατικά για να μελετήσει τις επιπτώσεις και τις συνέπειες από την κατάσταση και να λάβει εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις όποιες συνέπειες.

Σε αυτή την προσπάθεια το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει με τις δικές του γνώσεις, με τη δική του εμπειρία γιατί είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τα οποία έχουμε συζητήσει.

Έχουμε συζητήσει για το ΓΕΣΥ. Το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει μία συνολική αξιολόγηση των πρώτων χρόνων εφαρμογής του ΓΕΣΥ, θα παρουσιάσουμε αυτήν την αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα και την ίδια ώρα θα παρουσιάσουμε και τις προτάσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με το πώς στηρίζουμε περαιτέρω αυτήν την μεγάλη κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας, διατηρώντας την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του συστήματος αλλά την ίδια ώρα αντιμετωπίζοντας και τα όποια προβλήματα, τις όποιες ελλείψεις, τις οποίες στρεβλώσεις έχουν παρουσιαστεί στο σύστημα. Εδώ χρειάζεται να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα βοηθήσουν το ΓΕΣΥ, όχι απλά να συνεχίσει να υπάρχει με την παρούσα φιλοσοφία, αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω και όπως έχω πει έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε ασφαλώς και με το ΚΕΒΕ.

Συζητήσαμε και πολλά άλλα ζητήματα στα οποία θα συνεχίσουμε το διάλογο. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε ως μεγάλη πολιτική δύναμη που είμαστε. θέλουμε μία οικονομία που να είναι βιώσιμη, να υπάρχει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής δημοκρατίας, να υπάρχουν οι απαραίτητες ισορροπίες, να υπάρχει μία οικονομία όμως που θα υπηρετεί την κοινωνία τους πολίτες της και ασφαλώς το κοινωνικό κράτος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον εάν θεωρεί ότι είναι έτοιμη η κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:

Κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχε προετοιμαστεί, δεν μπορούσε βέβαια να είχε προβλεφθεί ο πόλεμος αλλά θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί η κυβέρνηση σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας αλλά και για άλλους λόγους όπως είναι τα φαινόμενα αυξήσεων στην ενέργεια και σε πρώτες ύλες που επηρεάζουν δυσμενώς την κυπριακή οικονομία. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη όπως έχω πει και πρέπει η κυβέρνηση να μελετήσει με τρόπο γρήγορο τις συνέπειες που υπάρχουν από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει και να κινηθεί ταχύτατα γιατί η οικονομία και οι εξελίξεις δεν περιμένουν. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το κάνει, και όπως έχω πει εμείς είμαστε έτοιμοι σε αυτή την προσπάθεια να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε.

25/02/2022

PREV

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής

NEXT

Συνάντηση με ΚΟΑ