Συμμετοχή γυναικών στη δομή του Κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας
Δηλώσεις της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, μετά την συνεδρία της Επιτροπής
Μέσα από τη σημερινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι, υπάρχει μια «γυάλινη οροφή» στην ανέλιξη των γυναικών στα δημόσια αξιώματα. Μπορεί να εισέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στη δημόσια υπηρεσία, τα στατιστικά στοιχεία όμως δείχνουν ότι, κατά τα στάδια προαγωγών το ποσοστό των γυναικών μειώνεται όσο προχωρά η πυραμίδα. Οι αξιολογήσεις που γίνονται ίσως να μην είναι και τόσο ακριβοδίκαιες ως προς τις γυναίκες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο μια γυναίκα γενική διευθύντρια υπουργείου και 10 άντρες γενικοί διευθυντές.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Πρέσβη υπάρχει μόνο μια γυναίκα, παρά το ότι υπάρχει αριθμός γυναικών που υπηρετούν ως επικεφαλής διπλωματικών αποστολών. Γυναίκες με εξαιρετική προσωπικότητα και προσόντα που έχουν αποδείξει εαυτόν κατ’ επανάληψη και θα έπρεπε να έχουν ήδη διοριστεί στη θέση Πρέσβη.
Στα σώματα ασφαλείας η παρουσία γυναικών στην ηγεσία είναι μηδαμινή, ενώ παραμένει προβληματική και η διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση γεγονός που αποθαρρύνει πολλές γυναίκες από το να προχωρούν σε καταγγελίες. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το ότι, ως φαίνεται από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, κατά το στάδιο της διερεύνησης αντί να μετακινείται ο θύτης από τον χώρο εργασίας, μετακινείται το θύμα, θυματοποιοώντας το για δεύτερη φορά. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα που αντιμετωπίζει μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση και φοβάται να προχωρήσει σε καταγγελία, αφού μπορεί να μετακινηθεί από το χώρο στον οποίο υπηρετεί. Δεδομένου και του ότι στην πυραμίδα των σωμάτων ασφαλείας υπηρετούν κυρίως άντρες, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μηχανισμοί με τη συμμετοχή γυναικών για να διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά.
Οι γυναίκες δεν μπορεί να αποτελούν το φύλλο συκής για τον οποιονδήποτε που θέλει απλά να τηρεί τα προσχήματα, είτε στην κυβέρνηση , είτε σε εταιρείες είτε στη δημόσια υπηρεσία. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει εαυτόν. Διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ σημαντική λόγω της παραγωγικότητας και της ικανότητας τους και επιφέρει θετικά αποτελέσματα στους οργανισμούς, αφού λειτουργούν και διαχειρίζονται τα διάφορα θέματα με ένα διαφορετικό τρόπο και προσεγγίσεις.
Τα έμφυλα στερεότυπα παραμένουν πολύ ισχυρά και μόνο μέσα από την παιδεία, μέσα από την εκπαίδευση θα καταρριφθούν. Μπορούμε και πρέπει να εργαστούμε όλοι μας προς αυτή την κατεύθυνση.
06/12/2021