Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Νίκος Κέττηρος   |  Το Υπουργείο Εσωτερικών να ασχοληθεί σοβαρά με την στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών

Το Υπουργείο Εσωτερικών να ασχοληθεί σοβαρά με την στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων

Εξετάσαμε σήμερα την Πρόταση Νόμου που έχει κατατεθεί από την πλειοψηφία των κομμάτων και αφορά την παραχώρηση αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών.

Με την συγκεκριμένη Πρόταση θέτουμε ουσιαστικά το πλαίσιο, τις γενικές γραμμές μέσα στις οποίες οφείλει η πολιτεία να κινηθεί για την ετοιμασία ενός συγκεκριμένου σχεδίου που να αναγνωρίζει την άνιση κατανομή βαρών και να στηρίξει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν ασχολούμαστε όλοι με τον ίδιο ζήλο για το θέμα της αποζημίωσης της απώλειας χρήσης για τις κατεχόμενες περιουσίες. Η Πρόταση Νόμου έχει κατατεθεί εδώ και ένα μήνα, αλλά σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε χρόνο για να την εξετάσει. Είναι οι ίδιοι που όταν κοντεύουν οι εκλογές καθημερινά υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα στους πρόσφυγες, μέχρι την επόμενη μέρα των εκλογών που τα ξεχνούν όλα. Σήμερα που υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ζητούν χρόνο.

Συζητήσαμε, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στην προσφυγική πολυκατοικία επί της Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα. Οι αυθαιρεσίες η έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης και η παλαιότητα της οικοδομής έχουν δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους ηλικιωμένους κάτοικους που διαμένουν στην πολυκατοικία.

Όπως μας έχει μεταφερθεί σήμερα, ο Δήμος Λάρνακας έχει εντάξει τον εξωραϊσμό της προσφυγικής πολυκατοικίας σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου για την Πιαλέ Πασιά. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λάρνακας θα προχωρήσει σε εξωτερικές επιδιορθώσεις της πολυκατοικίας και θα αναλάβει την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών στην πολυκατοικία. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία θα πρέπει να βρει σύμμαχους και να τύχει επανάληψης και από άλλους Δήμους δίνοντας ζωή στις τουρκοκυπριακές συνοικίες που στεγάζουν για σχεδόν 50 χρόνια τους εκτοπισμένους της Κύπρου.

Συζητήσαμε, επίσης, εκ νέου την Πρόταση Νόμου του κ. Λεωνίδου στη βάση της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους κάτοχους πιστοποιητικών μίσθωσης να μπορούν να προχωρούν σε ήπιες αναπτύξεις μετά και από τις σχετικές και απαραίτητες πολεοδομικές άδειες.

Η δική μας ανησυχία και έγνοια είναι η κάλυψη και όσων εκτοπισμένων είναι δικαιούχοι των πιστοποιητικών μίσθωσης. Τους πρόσφυγες, δηλαδή, που εδώ και 30-40 χρόνια λόγω καθυστέρησης του κράτους και όχι των ίδιων βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς πιστοποιητικά.

Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στο θέμα σε επόμενη συνεδρία, στη παρουσία των υπηρεσιακών ώστε να βρούμε τους τρόπους να καλύψουμε και αυτό τον κόσμο.

05/04/2022

PREV

Οι βρετανικές βάσεις ταλαιπωρούν τους εκτοπισμένους

NEXT

Στήριξη στους Μαρωνίτες εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες