Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Βρήκε το ΓΕΣΥ απάνεμο λιμάνι; της Σταυρούλας Χατζηγιάννη

Βρήκε το ΓΕΣΥ απάνεμο λιμάνι; της Σταυρούλας Χατζηγιάννη

Στις 16 του Ιούνη ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Παράλληλα ψηφίστηκε ο νόμος για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί που διέπουν κυρίως τα εργασιακά ζητήματα και αφορούν στη μετάβαση του υφιστάμενου προσωπικού αλλά και στην πρόσληψη νέου, στον αυτονομημένο οργανισμό.

Σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου όπως αναφέρει η Εισηγητική Έκθεση  είναι η διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δικαιούχων για ισότιμη μεταχείριση και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας.  Ενός ΓΕΣΥ που θα αποτελέσει τη βάση για την εισαγωγή ενός καθολικού, ισότιμου και δίκαιου, κοινωνικού αλληλέγγυου και οικονομικά βιώσιμου συστήματος υγείας.

Για ένα τέτοιο ΓΕΣΥ αγωνίστηκε το ΑΚΕΛ διαχρονικά, από το 1960.  Για ένα τέτοιο ΓΕΣΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την εφαρμογή του, το οποίο χρονικά τοποθετείται την 1η του Ιούνη 2020. Με τη ψήφιση των νομοσχεδίων δεν φτάσαμε στον προορισμό, ήταν μόνο ένας σημαντικός σταθμός. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και ιδιαίτερα δύσκολο.  Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάρα πολλά, ώστε η αυτονόμηση να πετύχει.  Τα δημόσια νοσηλευτήρια χρειάζονται έμπρακτη στήριξη για να καταστούν ανταγωνιστικά.  Χρειάζονται, εκσυγχρονισμό για να γίνουν ευέλικτα στο χειρισμό των διοικητικών ζητημάτων, χωρίς να ξεπουλιούνται κεκτημένα των εργαζομένων, υφιστάμενων αλλά και των νέων που θα προσληφθούν. Το ΑΚΕΛ επέμεινε σε αρχές που αφορούσαν τους εργαζομένους και κατάθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις/τροποποιήσεις.  Κάποιες έγιναν αποδεκτές και κάποιες όχι.  Ο αγώνας θα είναι συνεχής.  Οι λειτουργοί υγείας αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να εργάζονται μέσα σε ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν και τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας δεν θα σταματήσουν να πολεμούν το μονοασφαλιστικό συστήματος υγείας.  Και δεν είναι οι μόνες.  Έχουμε την αντίδραση εντός κυβέρνησης, μην ξεχνούμε τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και την αρχική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για πολυασφαλιστικό, τις παλινδρομήσεις του ίδιου και της κυβέρνησης του, των τελευταίων 4 χρόνων.  Η πίεση που άσκησε προς τη σωστή κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ, υπήρξε καταλυτική.  Αποτέλεσμα οι δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο, τον περασμένο Ιούλη και Σεπτέμβρη, οι οποίες έβαλαν ξανά πάνω στη σωστή βάση, το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση.

Μέχρι να ψηφιστούν τα τρία νομοσχέδια, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές Υπουργού Υγείας, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας, στις οποίες ακούστηκαν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και δόθηκαν γραπτώς εισηγήσεις για τροποποιήσεις.  Δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα σε μελέτες που αφορούν το ΓΕΣΥ αλλά και έχουν υπογραφεί συμφωνίες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, όπως το λογισμικό σύστημα μηχανογράφησης, που μας αναγκάζουν εκ των πραμάτων να πηγαίνουμε μπροστά, προς υλοποίηση του ΓΕΣΥ, και όχι πίσω.

Ο πολίτης και ιδιαίτερα ο ασθενής περιμένει με πολλή αγωνία, και ομολογουμένως πολλή υπομονή, να δει την κυβέρνηση να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην πετυχεμένη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, δηλαδή την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα την 1η Ιούνη του 2019 και την ενδονοσοκομειακή/δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα, ένα χρόνο αργότερα.

Το ΑΚΕΛ, θα είναι εδώ για να βοηθήσει τις όποιες προσπάθειες έχουν αυτή την κατεύθυνση ενώ αντίθετα θα σταθεί εμπόδιο σε εκείνες που θα θέλουν να κτυπήσουν ή να λοξοδρομήσουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Σταυρούλα Χατζηγιάννη

Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης για θέματα υγείας

Μέλος και συντονίστρια Γραφείου Υγείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

21.6.2017

 

 

PREV

Νέα τρικλοποδιά της κυβέρνησης στο ΓΕΣΥ, της Σταυρούλας Χατζηγιάννη

NEXT

Πως  προχωρούμε; Του Γιώργου Λουκαΐδη