Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Σαφές μήνυμα στην εκδήλωση ΑΚΕΛ για εργαζόμενους: «Καλούς αγώνες στις δύσκολες μάχες που έρχονται»

Σαφές μήνυμα στην εκδήλωση ΑΚΕΛ για εργαζόμενους: «Καλούς αγώνες στις δύσκολες μάχες που έρχονται»

Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Χαραυγή του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Με το μήνυμα για «καλούς αγώνες στις δύσκολες μάχες που έρχονται» συνοδεύτηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το ΑΚΕΛ και η οποία σηματοδότησε την έναρξη της νέας εκστρατείας, η οποία αφορά την προώθηση μέτρων για στήριξη των εργαζόμενων και ιδιαίτερα όσων βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι οι εκπρόσωποι από οργανώσεις και συντεχνίες που συμμετείχαν στη συζήτηση τόνισαν τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι, να διεκδικήσουν μαζί αυξήσεις μισθών και βελτίωση των όρων απασχόλησης και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η παρουσία των νέων, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία τους αλλά και τη βούλησή τους να βάλουν και αυτοί τη δική τους σφραγίδα στις δύσκολες μάχες που έρχονται.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καθόρισαν το πλαίσιο των διεκδικήσεων και κατέθεσαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση των απολαβών και των όρων απασχόλησης των εργαζόμενων. Μάλιστα, ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα αυτής της περιόδου είναι να πετύχουμε να μεταφραστεί η ανάπτυξη της οικονομίας σε πραγματική βελτίωση των μισθών των εργαζόμενων», ενώ η Σ. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να επανατοποθετηθούν οι συλλογικές συμβάσεις ως ο βασικός μηχανισμός καθορισμού των όρων απασχόλησης και να εφαρμόζονται για όλο το προσωπικό.

Οι πιο σημαντικές από τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν είναι οι ακόλουθες:

  • Θεσμικά μέτρα για αύξηση της πυκνότητας κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων (που αποτελεί και υποχρέωση της Κύπρου με βάση την οδηγία της ΕΕ), προώθηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία είναι ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή και αφορά για την επέκταση της εφαρμογής των Κλαδικών Συμβάσεων, και μέτρα για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
  • Αλλαγή της διαδικασίας που αφορά την απασχόληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες, ώστε να παραχωρούνται άδειες μόνο εκεί και όπου εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις για όλο το προσωπικό.
  • Θεσμοθέτηση ως βασικής αρχής ότι για τη διοχέτευση δημόσιου χρήματος μέσα από δημόσιες συμβάσεις και κρατικά σχέδια και προγράμματα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο κριτήριο η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης.
  • Λήψη μέτρων για τα φαινόμενα της αγοράς υπηρεσιών και της ψευδοαπασχόλησης. Σημειώνεται ότι για το θέμα ήδη έχει κατατεθεί πρόταση νόμου από το ΑΚΕΛ στη Βουλή.
  • Αναπροσαρμογή του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό με στόχο την αύξηση του ποσού, τη ρύθμιση της ωριαίας απόδοσης, την ενσωμάτωση της ΑΤΑ, την κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων όπως ο 13ος μισθός, οι αργίες και η υπερωριακή αποζημίωση, και την αύξηση των ελέγχων.

«Επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η ενότητα»

Οι Αλέξης Αλέκου της ΠΑΣΥΔΥ και ο Κυριάκος Κυριάκου της Ισότητας υπογράμμισαν ότι έρχονται μεγάλοι και σημαντικοί αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Τόνισαν επίσης ότι επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Ο αγώνας για περαιτέρω οργάνωση των εργαζόμενων θα μας οδηγήσει σε συλλογικές συμβάσεις και διεκδικήσεις. Έρχονται μεγάλοι και σημαντικοί αγώνες. Όπου το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ενωμένο και δυναμικό, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Καλούς αγώνες», διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Αλέκου.

Από την πλευρά του ο Κ. Κυριάκου επεσήμανε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ήδη επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους, μεταξύ όσων βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα. Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι: «Να διεκδικήσουμε μαζί να αυξηθούν τα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Εισηγήθηκε επίσης όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να διεκδικήσουν να μπει μάθημα στα σχολεία για τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην αβεβαιότητα

Οι Πέτρος Γάης της ΟΕΛΜΕΚ και Χρίστος Γαλάτης ΟΛΤΕΚ μετέφεραν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται στην αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν και αυτοί την ανάγκη για ενότητα των εργαζόμενων και αλληλοϋποστήριξη.

Ο Π. Γάης κατήγγειλε ότι ποσοστό 17% των εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση βρίσκονται στο καθεστώς του έκτακτου. Κατήγγειλε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η οδηγία της ΕΕ προνοεί τη μείωση του πιο πάνω ποσοστού κάτω από το όριο του 7% μέχρι το 2026, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Προειδοποίησε επίσης ότι το 2027 θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, λόγω της κατάργησης του καταλόγου των διοριστέων, προσθέτοντας ότι ήδη σε συγκεκριμένα μαθήματα δεν υπάρχουν αντικαταστάτες.

Ακόμη, ο Χ. Γαλάτης κατήγγειλε ότι περίπου δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με συμβάσεις, χωρίς σταθερή εργασία και με αβεβαιότητα για τη μελλοντική τους εργοδότηση.

Καμπανάκι από τους επαγγελματίες υγείας

Καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους όρους απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και των νοσηλευτών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χτύπησαν ο Φίλιππος Οράτης της ΠΑΣΥΚΙ και ο Δομέτιος Σκουρουπάθης της ΠΑΣΥΝΟ.

Ο Φ. Οράτης κατήγγειλε ότι ο ΟΚΥπΥ λειτουργεί με τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ιατρών. Προειδοποίησε επίσης ότι αυτή η κατακερματισμένη πραγματικότητα δημιουργεί έντονη ανισότητα, οργανωτική ασυνέχεια και επαγγελματική αβεβαιότητα, αποδυναμώνοντάς τον ρόλο του δημόσιου τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στις αποσπάσεις των γιατρών, οι οποίες από έκτακτες έγιναν μόνιμες, και στο φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών αντί της στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων με μόνιμο προσωπικό.

Επίσης, ο Δ. Σκουρουπάθης τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας στον τομέα της Υγείας πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον δημόσιο τομέα, στη βάση ποιοτικών και δίκαιων συνθηκών απασχόλησης. «Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών του ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

«Η γενιά που πνίγεται, αλλά συνεχίζει να παλεύει»

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των νέων στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της νέας εκστρατείας που αφορά την προώθηση μέτρων για στήριξη των εργαζόμενων και ιδιαίτερα όσων βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας, μετέφερε την αγωνία της νέας γενιάς αλλά και τη βούλησή της να παλέψει και να κερδίσει. «Η νέα γενιά, η δική μας γενιά, είναι η πρώτη που καλείται να ζήσει χειρότερα από αυτήν των γονιών μας […] Είναι η γενιά που παλεύει με θεούς και δαίμονες για να καταφέρει να αποκτήσει δική της στέγη, που πνίγεται και τσακίζεται […] το ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ, το εργατικό κίνημα είναι εδώ για να κερδίσουμε ξανά όσα στέρησαν από τους εργαζομένους», διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Βαρνάβας Κατσούρης, νέος εργαζόμενος στον κλάδο των οικοδομών, αναφέρθηκε στα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι νέοι και την ανάγκη για στήριξή τους.

PREV

Συνέντευξη Προέδρου Επιτροπής Απασχόλησης ΕK, Li Andersson

NEXT

Αρχίζει ο δημόσιος διάλογος του ΑΚΕΛ ενόψει του 24ου Συνεδρίου