Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία χρηματοδότησης καθηλώνουν τον πρωτογενή τομέα
Δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής
Στη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Γεωργίας εξέτασε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η υλοποίηση των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καίριας σημασίας για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, εμφανίστηκαν πιο έντονα τα προβλήματα πρόσβασης των αγροτών σε χρηματοδότηση και εντάθηκαν περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κατασκευαστικού κόστους και των δανειστικών επιτοκίων.
Αναφέρω ενδεικτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, ότι από την προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου το 2017, εκκρεμεί η υλοποίηση του 30% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν, ύψους 4 εκ. ευρώ και από την προκήρυξη του 2020 εκκρεμεί η υλοποίηση 125 αιτήσεων ύψους 14 εκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι παρότι το Υπουργείο Γεωργίας και ο ΚΟΑΠ αναγνωρίζουν το πρόβλημα, μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το Υπουργείο βρίσκεται σε αρχικές διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και τις Τράπεζες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού δανειοδότησης των αγροτών με το ποσό που δικαιούνται ως χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα επιστρέφεται στις τράπεζες με την καταβολή της χορηγίας.
Θεωρούμε ότι αν αφεθεί το θέμα στις εμπορικές τράπεζες δεν πρόκειται να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε. Αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να υπάρξει μόνο με τη δημιουργία ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού με την αποφασιστική συμμετοχή του κράτους.
19.09.2023