Αποποίηση ευθυνών από Κομισιόν & υπόδειξη του ρόλου του κράτους στις πυρκαγιές
«Σύμφωνα με το άρθρο 196 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, αρμοδιότητα στον τομέα της πολιτικής προστασίας έχουν, πρωτίστως, τα κράτη μέλη….. Οι ικανότητες rescEU συμπληρώνουν τις υφιστάμενες εθνικές ικανότητες χωρίς να τις αντικαθιστούν.» Αυτά υπογράμμισε, με νόημα, ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεως, κος Γιάνες Λέναρτσιτς σε επιστολή που απέστειλε στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Γεωργίου.
Η εν λόγω δήλωση στάλθηκε ως απάντηση στον Ευρωβουλευτή, ο οποίος έθεσε ενώπιον της Κομισιόν, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τις δυσμενείς επιπτώσεις των πυρκαγιών. Ο κος Γεωργίου κατέδειξε τη σοβαρή υποστελέχωση του Τμήματος Δασών καθώς και την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού, ζητώντας την άμεση δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης αεροπυρόσβεσης, στο πλαίσιο του rescEU, προς όφελος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των χωρών της περιοχής.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Λέναρτσιτς αρκέστηκε να αναφέρει πως όσον αφορά στις ικανότητες εναέριας δασοπυρόσβεσης rescEU, η Κομισιόν υποστηρίζει την απόκτηση επιπλέον αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τα κράτη μέλη, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως εφεδρική ικανότητα προς όφελος όλων των κρατών μελών που είναι επιρρεπή σε δασικές πυρκαγιές. Διευκρίνισε, δε, πως η γεωγραφική θέση των μελλοντικών ικανοτήτων αποφασίζεται σε στενό συντονισμό με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, λαμβανομένης υπόψη της ταχείας διαθεσιμότητας του αεροσκάφους σε άλλα κράτη μέλη.
Όπως υποστήριξε ο Επίτροπος, το «μεταβατικό rescEU» εξασφάλισε ταχεία πρόσβαση στα υφιστάμενα εθνικά αεροσκάφη εναέριας πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια των περιόδων δασικών πυρκαγιών από το 2019 και στο πλαίσιο αυτό, η ικανότητα rescEU που φιλοξενεί η Ελλάδα, στήριξε επιτυχώς τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στις 4 Ιουλίου 2021 στην περιοχή Αρακαπά, κατόπιν αιτήματος της Κύπρου προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης.
Απαντώντας, σήμερα, στον Επίτροπο, ο κος Γεωργίου, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για τις φυσικές καταστροφές στην ΕΕ, υπογράμμισε με νόημα πως, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ο μηχανισμός Resc-EU, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί, επαρκώς, αλλά διαιωνίζει τις ελλείψεις των χωρών της ΕΕ, ανακυκλώνοντας τα λειψά μέσα. Τόνισε, δε, πως κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, στην Κύπρο, δεν υπήρξε ταχεία ανταπόκριση, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές και προσωπικό πυρόσβεσης τόσο στη χώρα όσο και στα άλλα κράτη μέλη.
Ο κος Γεωργίου επισήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας αποδεικνύονται, εκ νέου καταστροφικές. Κάλεσε, δε, τους αρμοδίους να ενισχύσουν, άμεσα, τα μέσα αλληλεγγύης και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για ουσιαστική στήριξη προς τους πληγέντες.
Καθώς, όμως, στα κράτη, αποδίδεται, πρωτίστως, η αρμοδιότητα στον τομέα της πολιτικής προστασίας, η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει οικονομικά όσους έχουν πληγεί, να επαναλειτουργήσει το Δασικό Κολέγιο, να ενισχύσει τις κρατικές υπηρεσίες με δασοπυροσβέστες, προσωπικό, μηχανήματα, πυροσβεστικά οχήματα και πτητικά μέσα, καθώς και να εφοδιάσει τις κοινότητες με πυροσβεστικά οχήματα και να φροντίσει για την εκπαίδευση των υπεύθυνων για τη χρήση τους.
14.09.2021